Ο Σταμάτης Κριμιζής που παραιτήθηκε χθες από την προεδρία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού δεν χρειάζεται ούτε πιστοποιητικά επιστημονικής εγκυρότητας, ούτε ηθικής επάρκειας. Προσφέρθηκε για μια φορά ακόμα, παρά τις προειδοποιήσεις που ελάμβανε, να βοηθήσει την πατρίδα του. Μέσα σε λίγες εβδομάδες όμως κατάλαβε ότι το κράτος του Σύριζα δεν ανέχεται καταξιωμένους και ακέραιους επιστήμονες παρά μόνο ελεγχόμενους υποταχτικούς και υπουργικά φερέφωνα.
Η επιστολή παραίτησης του κ.Κριμιζή είναι κυριολεκτικά καταπέλτης τόσο για τον αρμόδιο υπουργό κ.Παππά όσο και για το βαθύ κράτος του Σύριζα. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «διέκρινα ξεκάθαρη διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τον γενικό γραμματέα που έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ.Υπουργού, το ρόλο του Τσάρου του Διαστήματος».
Προειλημμένες αποφάσεις, προεπιλεγμένοι υπάλληλοι χωρίς εμπειρία και αδιαφανείς μεθοδεύσεις αποφάσιζαν πριν από τους υποτιθέμενους αρμόδιους. Φαίνεται ότι ο κ.Κριμιζής με χρόνια εμπειρία στη NASA, σύμβουλος αμερικανών προέδρων είχε για τον κ.Παππά και τους υποτακτικούς του λιγότερη εμπειρία και γνώση για να διαμορφώσει το ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα.
Ο διαπρεπής όμως έλληνας επιστήμονας αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για περίεργες οικονομικές μεθοδεύσεις. Προαναγγέλλεται, αναφέρει, ένα πρόγραμμα 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ, χωρίς μελέτες, προδιαγραφές, σχέδιο κατασκευής υποδομών, κάποιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα και κατάλληλο προσωπικό για την υλοποίησή του.Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αν και δεν υπέπεσε κάτι ποινικά κολάσιμο στην αντίληψη του,η εμπειρία του στην Αμερική τον οδηγεί στο συμπέρασμα «follow the money» …
Δεν είναι η πρώτη φορά και μάλλον ούτε η τελευταία που η κυβέρνηση του Σύριζα ακολουθεί τις πιο φαύλες πολιτικές του παρελθόντος.Κατέλαβε την εξουσία υποσχόμενη διαφάνεια και αξιοκρατία, κατηγορώντας το «παλιό» πολιτικό σύστημα για σκάνδαλα και ύποπτες συναλλαγές και στην πράξη ακολουθεί τις χειρότερες πρακτικές του.
Φαίνεται ότι ο πολυπράγμων κ.Παππάς είναι μεγαλύτερος γνώστης του διαστήματος και πιο έμπειρος στην οικονομική και επιστημονική διαχείριση των σχετικών προγραμμάτων από τον κ.Κριμιζή και θέλει να ελέγχει απολύτως με το μηχανισμό του όλες τις διαδικασίες. Τα παθήματα του με τις τηλεοπτικές άδειες δεν του έβαλαν μυαλό αφού εξακολουθεί να περισσεύει η αλαζονεία και αμετροέπεια του …


ΤΟ ΒΗΜΑ