Ουδείς, ούτε καν το Μέγαρο Μαξίμου, μπόρεσε να καταλάβει γιατί ο Πάνος Καμμένος έσπευσε βεβιασμένα να δώσει συνέντευξη Τύπου (την οποία μάλιστα διαφήμιζε ως σημαντική) ένα 24ωρο μετά την τρίωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την ίδια ημέρα που προγραμματιζόταν νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για να εγκρίνει το ποσό-μαμούθ για την αναβάθμιση των F-16. Παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να «αδειάσει» τον αναπληρωτή υπουργό του στο ζήτημα του leasing των γαλλικών φρεγατών; Συμβαίνει αυτό το θέαμα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα (πολιτισμένη και μη); Τη στιγμή μάλιστα που το ΚΥΣΕΑ (και έτσι έπρεπε) εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση για το τι αποφασίστηκε στην τρίωρη συνεδρίασή του; Και ερωτώ: Ολα αυτά ήταν σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου; Ή μήπως ο υπουργός Αμυνας έχει το δικό του βιλαέτι όσον αφορά διάφορα θέματα τη αρμοδιότητάς του (ανάμεσά τους και αυτά της άμυνας της χώρας);
nnn
Στη ΝΔ διερωτώνται, μαθαίνω, εάν με όλα αυτά που συμβαίνουν στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών (όπου και σε αυτό το υπουργείο ο υπουργός φαίνεται πως έχει το δικό του βιλαέτι) γίνονται εν γνώσει του κ. Τσίπρα. Γιατί αν δεν γίνονται, τότε, όπως λένε στη ΝΔ, άρχισε η διαδικασία αυτονόμησης ορισμένων υπουργών.
nnn
Ο Ευ. Βενιζέλος πάντως λέει: «Το ζήτημα με τις γαλλικές φρεγάτες δεν είναι μόνο η επιπολαιότητα, ο ερασιτεχνισμός, η ασυνεννοησία, η έλλειψη σοβαρότητας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η χώρα εξέπεμψε διεθνώς μήνυμα νευρικότητας και αδυναμίας στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Αυτό συνιστά δυστυχώς βλάβη του εθνικού συμφέροντος».


Η Ρένα, ο Μπαλάφας και το Ληξούρι

Ισως να το έχετε προσέξει ότι τελευταίως η Ρένα Δούρου (φωτογραφία) δεν πολυεκτίθεται με δηλώσεις για τα επιτεύγματα της αριστερής κυβέρνησης, αποφεύγει τις συναντήσεις της με υπουργούς και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εργάζεται αθορύβως και ετοιμάζεται για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, χωρίς όμως να αποκαλύπτει πού θα είναι υποψήφια. Στην Περιφέρεια (πάλι), στη Βουλή ή στο Ευρωκοινοβούλιο; ΄Η, όταν έρθει η ώρα, να διεκδικήσει ακόμα και την προεδρία του κόμματός της;
nnn
Οι άσπονδοι (στον ΣΥΡΙΖΑ) «φίλοι» της την κατηγορούν ότι αποστασιοποιείται… εσκεμμένως από τα δύσκολα ώστε να μην εισπράττει το πολιτικό κόστος (που εισπράττει στο σύνολό της η κυβέρνηση), ενώ οι συνεργάτες της με καμάρι αναφέρουν ότι δεν έχει υπογράψει κανένα… μνημόνιο, ούτε βεβαίως ψήφισε μέτρα. Εγώ θα προσθέσω ότι τα αγγλικά της κυρίας Δούρου είναι πολύ καλύτερα από του κ. Αλέξη Τσίπρα: «Μιλάει τα αγγλικά σαν να είναι μητρική της γλώσσα» βεβαιώνει και μια γαλάζια περιφερειάρχης, η Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία συμμετείχε μαζί της σε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες για τους πρόσφυγες, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις Βρυξέλλες η κυρία Δούρου, πέραν της ομιλίας της και των γευμάτων που είχε στα εστιατόρια της Grande Place (ή Grote Markt στα φλαμανδικά), είχε να «αντιμετωπίσει» και τον Γιάννη Μπαλάφα, υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, που την ακολουθούσε σε κάθε της βήμα. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου έδειξε ποια έχει το πάνω χέρι (αλλά και το χιούμορ) μεταδίδοντάς του την είδηση ότι με τον νέο νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα υπάρξει στην Κεφαλλονιά και δεύτερος δήμος, όχι όμως στο Ληξούρι (απ’ όπου κατάγεται ο υφυπουργός), αλλά στο Αργοστόλι. Ακόμα με την ανησυχία μένει ο κ. Μπαλάφας.


Περιφερόμενοι «θίασοι» στα νησιά

Δείτε τώρα με πόση προχειρότητα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνουν τα περίφημα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια, τα οποία στην πραγματικότητα είναι ένα επικοινωνιακό show των 22 υπουργών που συνήθως μετέχουν, των άπειρων σε αριθμό γενικών γραμματέων και βεβαίως του Πρωθυπουργού. Οι μόνοι που ταλαιπωρούνται είναι κάτοικοι της περιφέρειας, επειδή τα ΜΑΤ αποκλείουν δρόμους και συνοικίες, και τα ίδια τα ΜΑΤ που φορτώνονται μαζί με τις κλούβες τους (και τα ρόπαλά τους) σε καράβια και πάνε εκεί όπου θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, είχε προγραμματίσει να διεξαχθεί το τελευταίο (και συμβολικό) περιφερειακό συνέδριο στη Λέσβο. Μάλιστα είχε δώσει και ημερομηνίες αμέσως μετά την Πρωτομαγιά, έως τις 3 Μαΐου. Ελα όμως που έκανε λάθος και έκανε ένα περιφερειακό συμβούλιο στη Ρόδο που είναι μεγάλο νησί, αλλά δεν είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας, που είναι η Σύρος. Ξεσηκώθηκαν οι νησιώτες και έτσι ο κ. Τσίπρας (για να μην τους χαλάσει χατίρι) εξήγγειλε στις 15 και 16 Μαΐου ένα… εξτρά περιφερειακό συνέδριο στη Σύρο, με τη συμμετοχή πάλι 22 υπουργών και ουκ έστιν αριθμός γενικών γραμματέων (και παρατρεχαμένων).


Η μεγάλη απόδραση του θαλάσσιου λέοντος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς (και κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικός γαλάζιος βουλευτής) επέλεξε άλλο τρόπο για να ασκήσει πολιτική: Τους… θαλάσσιους λέοντες! Κατέθεσε μάλιστα και μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την εκμετάλλευση των δύο θαλάσσιων λεόντων του προστατευόμενου είδους Otaria flavescens, οι οποίοι παρανόμως χρησιμοποιούνταν σε παράσταση με αντίτιμο, σε παράνομη πλωτή εξέδρα, κοντά στο λιμάνι της Κέρκυρας. Υπενθυμίζει και μια μεγάλη… απόδραση όταν οι δύο αυτοί θαλάσσιοι λέοντες «απέδρασαν» από την παράνομη πλωτή εξέδρα, όπου κρατούνταν σε αιχμαλωσία, με αποτέλεσμα λίγες ημέρες αργότερα ο ένας να εντοπιστεί εμφανώς καταβεβλημένος στο λιμάνι της Κέρκυρας, ενώ η τύχη του άλλου εξακολουθεί να αγνοείται.

Πόσα χιλιόμετρα κάνει ένας υπουργός με 50 ευρώ;

Αποδέχθηκε, όπως έμαθα, την πρόσκληση του σκοπιανού ομολόγου του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης να παρευρεθεί σε εγκαίνια αυτοκινητόδρομου και έμπλεξε με τα… πενηντάρικα. Αρχικά στις 20 Απριλίου με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Αθανάσιου Βούρδα δεσμεύθηκε πίστωση ποσού 50 ευρώ για να μεταβεί ο κ. Σπίρτζης αυθημερόν από την Θεσσαλονίκη στα Σκόπια για την τελετή των εγκαινίων. Πιθανότατα ο υπουργός ή οι σύμβουλοι του δεν υπολόγισαν σωστά την απόσταση και τα έξοδα για τα καύσιμα. Και το λέμε αυτό γιατί όπως αποδείχθηκε στην πράξη τα 50 ευρώ δεν έφθασαν. Στις 23 του μήνα με νέα απόφαση του Γενικού Γραμματέα εγκρίθηκε «συμπληρωματική δέσμευση πίστωσης» ύψους 50 ευρώ λόγω «της μη επάρκειας ποσού με την αρχική δέσμευση», για την μετακίνηση του κ. Σπίρτζη.

Λιγνίτης στον Αγνωστο

Με… κρεμάλες, λιγνίτη, πανό και συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές πολιτικές οι συμμετέχοντες στις πορείες στο κέντρο της Αθήνας, το πρωί της Τετάρτης. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ διαμαρτυρήθηκαν για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης και ξεκινώντας από τα γραφεία της ΔΕΗ, κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, όπου ψηφιζόταν το νομοσχέδιο του Γιώργου Σταθάκη. Στην ομάδα συγκεντρωμένων που έριξαν λιγνίτη μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ήταν και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Τελικά με 151 ψήφους πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Για την ιστορία σημειώνω ότι υπέρ ψήφισε ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης, ενώ από την ψηφοφορία απουσίασαν οι Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Εφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, Μάρκος Μπόλαρης και Κώστας Ζουράρις.

Με τη δόξα του Εβερεστ

Με ποιαν νομίζετε ότι συναντήθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης; Με την Κική Τσακαλδήμη, η οποία χωρίς να ασχοληθεί ποτέ με την ορειβασία έθεσε ως στόχο (και το πέτυχε) να ανέβει στο Εβερεστ. Ο κ. Μητσοτάκης ενθουσιάστηκε από την Κική γιατί καταφέρνει, όπως παρατήρησε να κατακτά κορυφές «κατά κυριολεξία».

HeliosPlus