Ακουσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα νέα για το υπερπλεόνασμα και άφησαν τη φαντασία τους να… οργιάσει. Με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος να υποβληθούν προτάσεις για εδώ και τώρα μειώσεις στη φορολογία. Μάλιστα ένας εξ αυτών, ο πιο θαρραλέος (και ο πιο λαϊκιστής), ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ για το 2018 προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Μίλησε για εφάπαξ μείωση, όπως εφάπαξ ήταν και το κοινωνικό μέρισμα το οποίο διανεμήθηκε στα τέλη του 2017. Φανταστείτε τι έχει να γίνει με τους συριζαίους βουλευτές με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Τι θα ζητούν από τον ταλαίπωρο Ευκλείδη.


Ενα μέρισμα στα… χαρτιά

Ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος (φωτογραφία) είναι ο καταλληλότερος για να ενημερώσει την ΚΟ για δύο… λεπτομέρειες. Πρώτον, το πλεόνασμα του 2017 διαμορφώθηκε στο 4% του ΑΕΠ αφού αφαιρέθηκαν οι δαπάνες για το κοινωνικό μέρισμα. Δηλαδή ό,τι ήταν να δοθεί υπό τη μορφή μερίσματος έχει δοθεί. Και, δεύτερον, πριν από λίγα 24ωρα το ΔΝΤ υπολόγισε ότι εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% (κάτω από τον στόχο του 3,5% που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές), χωρίς πάντως να απαιτήσει, όπως αρέσκεται να κάνει, πρόσθετα μέτρα. Αυτό που ζήτησε ήταν να έλθει έναν χρόνο νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου, τον Ιανουάριο του 2019.
nnn
Φαντάζεσθε επίσης την έκφραση των στελεχών του Ταμείου, αλλά και των συναδέλφων του υπουργών Οικονομικών σε περίπτωση κατά την οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο προσεχές Eurogroup της 27ης Απριλίου θέσει ζήτημα μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Εκτός κι αν το συμπεριλάβει στο Αναπτυξιακό Σχέδιο που θα παραδώσει στους εταίρους, να έχουν να… διαφωνούν.


Το φιάσκο με τις φρεγάτες και τα F-16

Τρεις ώρες συζητούσαν στο ΚΥΣΕΑ για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τελικά εκδόθηκε μια λακωνική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε μόνο ένα… υποπρόγραμμα για το μικρό μεταγωγικό αεροσκάφος Spartan. Ούτε λέξη για την αναβάθμιση των F-16 που τόσος ντόρος υπήρξε, ούτε βεβαίως κουβέντα για τις γαλλικές σούπερ φρεγάτες που η ίδια η κυβέρνηση διά του Φώτη Κουβέλη ανακοίνωσε ότι θα πάρουμε, και μάλιστα ως τον Αύγουστο, με… leasing. Τι ακριβώς συνέβη;


Προχειρότητες, προχειροτήτων

Απ’ όσα μπορώ να αποκαλύψω (διότι, βλέπετε, υπάρχει και το απόρρητο των συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ), ο φάκελος για την αναβάθμιση των F-16 επιστράφηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας περίπου ως… μη πλήρης. «Γαλάζιοι» βουλευτές έλεγαν ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένος. Ισχύει όντως; Μήπως είχε συνταχθεί βιαστικά, επειδή οι Αμερικανοί έθεσαν ως καταληκτική ημερομηνία την 30ή Απριλίου για την προσφορά; Ή μήπως επειδή ο φάκελος περιείχε «γκρίζα σημεία» για το ποσό της αμερικανικής βοήθειας, την ημερομηνία αποπληρωμής των δόσεων και το ακριβές ποσό που θα χρειαζόταν για την αναβάθμιση των 85 F-16; Κάτι τέτοια θα πρέπει να εξηγήσει η κυβέρνηση και όχι να προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα.


Διασυρμός της χώρας

Το θέμα με τις γαλλικές φρεγάτες δεν είναι και τόσο απλό. Για άλλη μία φορά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε, κατά τη ΝΔ, διασυρμός της χώρας λόγω του ότι η μίσθωση στην Ελλάδα των δύο γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm βρέθηκε από τη μία ημέρα στην άλλη στον αέρα. Μαθαίνω ακόμα πως υπήρξε και ενόχληση της γαλλικής πλευράς και αντιδράσεις στο γαλλικό Ναυτικό. Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες φρεγάτες για την Ελλάδα.


Η βιασύνη της κυβέρνησης

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, μόλις είχε κοπάσει ο θόρυβος από τις δηλώσεις Κουβέλη, έλαβα ένα τηλεφώνημα από ανώτατο επιτελή που είπε: «Βιαστήκατε να γράψετε για τις φρεγάτες, δεν έγινε τίποτε ακόμη, απλώς μια διερεύνηση των προθέσεων της Γαλλίας». Στην παρατήρηση ότι ουδείς βιάστηκε να γράψει παρά μόνον ο κ. Κουβέλης βιάστηκε να ανακοινώσει για τις γαλλικές φρεγάτες, είπε: «Εχω τη γνώμη ότι κι αυτός βιάστηκε». Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…


Δυσκολία στη μετάφραση

Οι φρεγάτες ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια της Βουλής. Ορισμένοι Συριζαίοι έλεγαν ότι προέκυψε ύστερα από εκείνο το περίφημο τηλεφώνημα Τσίπρα – Μακρόν. Οι «γαλάζιοι» συμπλήρωναν με χιούμορ ότι ο Μακρόν δεν ομιλεί καλά αγγλικά, ο Τσίπρας ομιλεί τα αγγλικά έτσι όπως όλοι τον ξέρουμε. Και έλεγαν: Μήπως ο γάλλος πρόεδρος δεν κατάλαβε καλά τι του ζητούσε στα αγγλικά ο έλληνας πρωθυπουργός και έδωσε το «οκ»;


Κουίζ πρώτο

Ποιος υπουργός έχει διορίσει στέλεχος σε τρεις θέσεις στο υπουργείο του; Τον έχει διορίσει ως σύμβουλό του και ως επικοινωνιολόγο του (μία θέση), ως ειδικό σύμβουλο (δεύτερη θέση) και γενικό διευθυντή σε οργανισμό του υπουργείου του (τρίτη θέση). Για να σας βοηθήσω, σας λέω και το ανέκδοτο που κυκλοφορεί, ότι ο υπουργός αυτός αρνήθηκε να συναινέσει στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου περί… νεποτισμού.


Κουίζ δεύτερο

Σε ποιον δημόσιο οργανισμό που έχει σχέση με επικοινωνία και κυβερνητική προπαγάνδα γίνονται συνεχείς προσλήψεις ημετέρων με… ραβασάκια; Είναι τόσο πολλοί που κάθονται, όπως μου λένε, ο ένας πάνω στον άλλον ή εργάζονται με βάρδιες. Τελευταίως το άθλημα των διορισμών πέρασε σε άλλο επίπεδο. Οι προσλήψεις σε αυτόν τον οργανισμό γίνονται πλέον με σημειώματα από υπουργικά γραφεία.

Ομόφιλοι πονοκέφαλοι

Το θέμα της αναδοχής παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν το επόμενο θέμα, μετά απ΄ αυτό των φρεγατών, που κυριάρχησε στα «πηγαδάκια» των βουλευτών. Σε ένα από αυτά οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διατύπωσαν έντονο προβληματισμό για τη στάση που θα κρατήσουν στη συζήτηση για το επίμαχο θέμα, αν έλθει τελικά προς συζήτηση στη Βουλή. Είναι ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Μια εκτίμηση που υπάρχει στο Κίνημα Αλλαγής είναι ότι τελικά η κυβέρνηση θα κάνει πίσω, υπό το βάρος των αντιδράσεων των βουλευτών, κυρίως της περιφέρειας. Αυτό φαίνεται να είναι και το μεγάλο πρόβλημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι πολύ δύσκολα οι ψηφοφόροι τους θα συζητήσουν και πολύ περισσότερο να δείξουν κατανόηση στο ζήτημα. Την ίδια ανησυχία εκφράζουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αν και διαφωνούν επέλεξαν να μην δημοσιοποιήσουν τις αντιρρήσεις τους, έστειλαν όμως το σχετικό μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μένει να δούμε αν και με ποιο τρόπο το εξέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας.

****

Και μη νομίζετε ότι οι δυσκολίες αφορούν μόνο τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ανάλογοι προβληματισμοί υπάρχουν και στο Κίνημα Αλλαγής που κρατά στάση αναμονής. Μόλις η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο θα αναλάβει δράση η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η βουλευτής Αττικής θα το μελετήσει και θα εισηγηθεί τη στάση που θα κρατηθεί. Συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα στη συνεδρίαση του συντονιστικού των βουλευτών της; ΔΗΣΥ και κυρίως το μεταναστευτικό όπου διακρίθηκε για την ανάλυση του ο Κώστας Σκανδαλίδης. Η συζήτηση συνεχιζόταν οι βουλευτές τοποθετούνταν μέχρι που παρενέβη ο Δ. Κρεμαστινός. «Καλά όλα αυτά αλλά μήπως θα πρέπει να ακούσετε και την άποψη του μοναδικού βουλευτή που έχει το ΠαΣοΚ στο Αιγαίο»;


«Το πετάω μπογιές…»

Ιδού οι ημέρες και τα έργα ορισμένων κυβερνητικών βουλευτών και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας. Ο Κώστας Ζουράρις είπε να μη γίνει το μετρό στη Θεσσαλονίκη εάν προηγουμένως δεν πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ (για το περίστροφο του Ιβάν Σαββίδη δεν έχει θέμα). Ο Γιώργος Κυρίτσης βάλθηκε να αναλύσει τη συμπεριφορά του Ρουβίκωνα, λέγοντας πως δεν κάνει εξωτερική πολιτική αλλά είναι πολιτική ομάδα που κάνει ακτιβισμό: «Το πετάω μπογιές είναι κλασική περίπτωση ακτιβισμού» είπε, προσθέτοντας όμως ότι δεν συμφωνεί με αυτόν τον ακτιβισμό. Να σημειώσω πως ο κ. Κυρίτσης μετέχει στην Επιτροπή Εξοπλισμών και εξέφρασε την αντίθεσή του για προμήθεια γαλλικών φρεγατών, λέγοντας πως υπάρχουν και άλλα, πιο ευέλικτα όπλα πολύ πιο φθηνά. Τέλος, ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης δεν πρόλαβε να καθίσει στη θέση του και άρχισε τις… προσλήψεις. Προσέλαβε ειδική συνεργάτρια στο γραφείο του με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου και η προσληφθείσα εξασφαλίστηκε για μία πενταετία.

Να σκοτώνουμε και κανένα δράκο

Με μήνυμά του στο Twitter ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ έστειλε τις ευχές του στους Γιώργηδες που όρταζαν και που εργάζονται στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και στο αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, αλλά προσέθεσε και τις ευχές του σε όσους, λέει, μας βοηθούν ενίοτε να σκοτώνουμε τους δράκους. Οι ευχές του αμερικανού πρεσβευτή συνοδεύονταν από την εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

HeliosPlus