Αθλήματα

Εχω σκάσει από τη ζήλια, ημερολόγιό μου –για αυτόν τον μοναδικό τύπο, τον γιατρό και μόνιμο κάτοικο Λονδίνου Αργύρη Παπαθανασόπουλο που όχι μόνο έτρεξε αλλά και ήρθε πρώτος στον Μαραθώνιο Βορείου Πόλου. Τους θαυμάζω τους μαραθωνοδρόμους για τη θέλησή τους, το πείσμα τους, την αντοχή τους να τρέχουν 42 ολόκληρα χιλιόμετρα, αλλά να τα τρέχεις στους -33 βαθμούς σε «ένα απέραντο χωράφι από πάγο, οργωμένο», όπως είπε στα «Νέα» ο νικητής, αυτό είναι άθλος.
Εχει τρέξει σε μαραθωνίους και υπερμαραθωνίους στη Σαχάρα, στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Παταγονία, σε ερήμους της Ασίας και της Ωκεανίας –μόνο η Ανταρκτική τού έχει ξεφύγει από τις ηπείρους, είναι ο επόμενός του στόχος, λέει ο 46χρονος γιατρός.
Οταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω σαν αυτόν. Για την ώρα, αποφάσισα και κάνω όλες τις διαδρομές μου στην Αθήνα με τα πόδια. Ετσι ή αλλιώς, το ΚΚΕ κλείνει καθημερινά τους δρόμους της Αθήνας.
l

Μαραθώνιοι και ποδαρόδρομοι είναι όμως εντελώς ντεμοντέ –φουσκωτοί συμπατριώτες μας παίρνουν φουσκωτά σκάφη και πηγαίνουν να καρφώσουν σημαίες σε σκοπέλους, υφάλους, ξερονήσια, όπου τέλος πάντων μπορούν, με προτίμηση στους βράχους που μπορεί να πάει το τουρκικό ναυτικό να τις κατεβάσει. Να γίνουν διάσημοι οι σημαιομπήχτες, να εκλεγούν και βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή ή τους ΑΝΕΛ που εκτιμούν ιδιαίτερα αυτό το σπορ.

Πού να τρέχεις τώρα στον Βόρειο Πόλο… Πίνεις τις μπίρες σου στην παραλία, φουσκώνεις και αντί να πας στη βρώμικη τουαλέτα, πετάγεσαι ως την κοντινότερη βραχονησίδα να ξαλαφρώσεις στη φύση –μετά, καρφώνεις και μια ελληνική σημαία· το βασικό είναι να μην ξεχάσεις τη σέλφι· όχι την ώρα που έχεις την τσουτσούνα σου έξω αλλά την ώρα που καρφώνεις τη σημαία. Τη στέλνεις και στις εφημερίδες, να είσαι σίγουρος ότι θα έρθει το τουρκικό ναυτικό. Αλλιώς δεν το μαθαίνει κανείς και βουλευτής δεν βγαίνεις.

Παραδείσια δημοκρατία

Προφανώς, έχει κάποιον βαθύτερο συμβολισμό και ικανοποιεί άλλες επιθυμίες η έμπηξη του σημαιοστολισμένου κονταριού στη μάνα γη –αλλά είναι χιλιοειπωμένα και χιλιοαναμασημένα αυτά τα ψυχαναλυτικά, ας μην επεκταθούμε.
Αυτό που νομίζω είναι πρωτότυπο και πρέπει να συζητηθεί σοβαρά είναι το θέμα με τα 150 νησάκια, βραχονησίδες, βράχους, σκοπέλους, υφάλους που ο Ερντογάν και οι συν αυτώ θεωρούν είτε πως είναι αδέσποτα ή ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα ή ότι ανήκουν στην Τουρκία –να πάμε στα δικαστήρια, λοιπόν.
Αν ως τότε έχει γίνει το ελληνικό κτηματολόγιο (το τουρκικό υπάρχει από την εποχή που οι παρθενώνες είχαν γίνει, από εκκλησίες, τζαμιά), θα αποδειχθεί πως 100-120 από αυτά τα κατέχουμε νομίμως, θα πάρει και η Τουρκία καμιά 10-20, θα μείνουν άλλα τόσα αδέσποτα –ε, να τα πάρει υπό την προστασία του το ελληνικό κράτος και να γίνουν φορολογικοί παράδεισοι, όπως τα νησιά που έχει η Βρετανία γύρω της –τα Τζέρσεϊ (που ήσαν υφάσματα παλαιότερα), τα Γκέρνσεϊ, το Μαν κ.τ.λ.
«Πρέπει να διορθώσουμε την ιστορική ανοησία που κάναμε με τα Δωδεκάνησα» μου είπε ο φίλος μου Βασίλης, λαχανιασμένος από το τζόγκιν που κάναμε στο Πεδίον του Αρεως: τους στερήσαμε το 1980 το προνομιακό φορολογικό καθεστώς που είχαν ως τότε. Και είμαστε τώρα υποχρεωμένοι να τρέχουμε στο Λουξεμβούργο, στην Κύπρο, στην Ιρλανδία και στα Βρετανικά νησιά για να διασώσουμε κάτι από τη βουλιμία και την αρπακτικότητα του παμφάγου «Ευκλείδης Τσακαλώτος».
l Αν γίνει κάτι τέτοιο, ημερολόγιό μου, θα ευτυχήσουμε: θα είμαστε ραντιέρηδες, θα ζούμε από τους υψηλούς τόκους και τους μικρούς φόρους επί των κεφαλαίων που θα καταθέτουν εκεί έλληνες και ξένοι παραδόπιστοι –θα μπορούμε να επιδοθούμε απερίσπαστοι στο μόνο άθλημα που αγαπούν οι πολιτικοί περισσότερο και από τους σημαιοστολισμούς και τις παρελάσεις: τις εκλογές.
Ο Πάνος Σκουρλέτης με το «Σχέδιο Κλεισθένης» καταργεί τη ρύθμιση ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονται μαζί με τις ευρωεκλογές –απόλυτα σωστό, χάναμε την απόλαυση μιας εκλογικής ημέρας. Θα καθιερώσει επίσης και τοπικά δημοψηφίσματα: δήμοι, νομοί, περιφέρειες θα δικαιούνται να διοργανώνουν τα δικά τους –και δεν θα λείπουν, φυσικά, ούτε τα εθνικά, που θα γίνουν περισσότερα με το νέο Σύνταγμα.
Για να μπορούμε να συμμετέχουμε με τέτοιους εξαντλητικούς ρυθμούς στο ευγενέστερο άθλημα από καταβολής δημοκρατίας, πρέπει να καθιερωθεί το σύστημα που εφηύραν οι επίγονοι του Κλεισθένη και πρόγονοι του Σκουρλέτη αθηναίοι πολιτικοί: πλήρες μεροκάματο σε όσους ψήφιζαν στην Εκκλησία του Δήμου.

Μαρξ ή Κλίντον

Με το ασήμι του Λαυρίου πλήρωναν οι αθηναίοι άρχοντες τους ψηφοφόρους τους, οι δικοί μας θα μας πληρώνουν με τα ευρώ των φορολογικών μας παραδείσων –στο κάτω-κάτω, αν είναι να γίνει ελληνοτουρκικός πόλεμος κάποτε, μετά τη λεύκανση των γκρίζων, να γίνει για τις τράπεζες που θα είναι στα ξερονήσια.
Να επιβεβαιωθούν ο Κάρολος Μαρξ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας και όχι ο άθλιος Μπιλ Κλίντον που έγραψε πως Ελλάδα και Τουρκία ήσαν έτοιμες να κάνουν πόλεμο για «μερικά κατσίκια» που έβοσκαν στα Ιμια.
l

Ηταν μεγάλη προσβολή αυτή –και αφού δεν υπάρχει του Κλίντον, πριονίζεις το άγαλμα του προκατόχου του Τρούμαν.

l Και με την απλή αναλογική που θέλουν οι συριζαίοι συμφωνώ –και για τους δήμους-περιφέρειες και για τη Βουλή: θα είναι αδύνατον να σχηματίζονται πλειοψηφίες για να μας κυβερνήσουν ή να μας διοικήσουν και έτσι θα μάθουμε να ζούμε χωρίς τους πολιτικούς. Κάτι απολύτως αναγκαίο.
Πρέπει όμως να προχωρήσει γρήγορα το σχέδιο για τα νησιά γιατί δεν πάνε καλά τα πράγματα: ανάπτυξη 2,5% προέβλεπε το ΔΝΤ για το 2018, την κατέβασε στο 2% προχθές. Επαναλαμβάνονται τα περσινά: έβλεπαν ανάπτυξη 2,7% και τελικά ήταν μόνο 1,7% –και από το 2019 έρχεται η κάτω βόλτα, μόνο 1%-11,5% προβλέπουν οι αρμόδιοι.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που θα πέσει έξω το ΔΝΤ» θα αποφανθεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος –ούτε η τελευταία δική του, μετά από αμέτρητες άλλες.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Πάντως οι 3 ναύαρχοι στο Ναβαρίνο δεν κινδυνεύουν από αχάριστη αποκαθήλωση αφού ο εις εξ αυτών ήταν «δικός μας» -Русские приходят домой (RUSSIAN COME HOME)
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΡΙΟΝΟΦΟΡΟΣ

nnn

Είδατε οι δημοσκοπήσεις; Ο «απρόβλεπτος» Ερντογάν σπεύδει σε εκλογές ενάμιση χρόνο νωρίτερα, ενώ οι ημέτεροι «προβλεπτικοί» τις πάνε ενάμιση χρόνο από σήμερα ίνα απολαύουν και της τελευταίας ημέρας εξουσίας…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΝΑΛΥΤΗΣ

nnn

Πριν παρουσιάσει ο Τσακαλώτος το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» σε γηγενείς και ξένους ιθαγενείς, ας μελετήσει την τεχνογνωσία των «ολονίων» που ανέπτυξε ο συνάδελφός του οικονομολόγος Μιχάλης Τροχανάς του SoE πριν καμιά εικοσαετία.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

nnn

Η συγκατοίκηση με τη μικροβιακή χλωρίδα είναι επιθυμητή και ωφέλιμη, η διακυβέρνηση από παράσιτα και ιούς είναι επικίνδυνη.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Ημουν νιος και γέρασα ψάχνοντας έναν καλό λόγο ξένου ιστορικού ή περιηγητή για τους Νεοέλληνες. Τόσο πολύ μας ζηλεύουν οι ξένοι, αυτοί που φταίνε για όλα τα δεινά μας;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί διεκτραγωδούν την κατάσταση της ασφάλειας στα αστικά κέντρα, ο αξιότιμος υπουργός παίζει με «στατιστικά στοιχεία»…
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

nnn

Εγώ προβλέπω, κύριοι: Μπούλη, Επικρατείας. / Και των ΑΝΕΛ το «κίνημα» σε κάλαθο Ιστορίας!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Τι, ένθεν κακείθεν, επιδιώκουν; Η βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς να καταστεί αφορμή για ωκεάνιες ανθρωποθυσίες;
Γ. Κ., ΕΥΒΟΙΑ

nnn

Μαινόμενοι χριστιανοί «παραβολάνοι» αποκαθήλωσαν τον φτερωτό άγγελο, σατανά κατ’ αυτούς, του Παλαιού Φαλήρου. Μαινόμενοι αντιαμερικανοί «παραβολάνοι» προσπάθησαν να αποκαθηλώσουν το άγαλμα του «σατανά» Τρούμαν. (Παραβαλανείς ή παραβολάνοι: τα τάγματα εφόδου που κατακρεούργησαν την Υπατία.)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Προς Βουλευτήν Αριστείδη Φωκά: Σε περίπτωση που η Βουλή δεν είναι οίκος Δημοκρατίας αλλά πορνείας, εσείς ως εργαζόμενος εκεί τι είσθε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ