Για να είμαι ειλικρινής, πολλοί θεωρούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να βάλει την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση για τους συνήθεις λόγους που τον συγκινούν: να εκλέξει κανέναν άνθρωπο και να κάνει καμιά μανούρα.
Θα παίρνει, ας πούμε, 30% ο νεοδημοκράτης υποψήφιος δήμαρχος, θα μαζεύει 27% ο πασόκος, θα αθροίζει 10% ο συριζαίος (διότι τόσα παίρνουν στους δήμους συνήθως…) και θα αρχίζουν τα παζάρια και οι μαϊμουδιές με ρυθμιστή το 10% για το ποιος θα βγει δήμαρχος.
Χάος στον δήμο αλλά ωραία κομπίνα.
Μετά όμως διάβασα τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις του υπουργού Σκουρλέτη.
Σύμφωνα με αυτές, η απλή αναλογική δεν είναι κομπίνα αλλά «αναγκαίο βήμα εκδημοκρατισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Ομολογώ ότι αγνοούσα ότι υπάρχουν τομείς της κοινωνίας μας που έπειτα από 44 χρόνια δημοκρατικής ζωής χρειάζονται ακόμη… εκδημοκρατισμό!
Και ούτε είχα υποψιαστεί ότι ευτυχώς που μαζέψαμε τον Σκουρλέτη από τις καφετέριες για να φέρει τη δημοκρατία στους δήμους και στις περιφέρειες.
Μόνο που Θεός αγαπά κυρίως τον νοικοκύρη.
Τι πέτυχε με τον «εκδημοκρατισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης» ο Σκουρλέτης; Εστρεψε τη συντριπτική πλειοψηφία των εν ενεργεία δημάρχων εναντίον της κυβέρνησης.
Οι οποίοι προφανώς θέλουν να επανεκλεγούν και δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να μπουν σε φασαρίες καινούργιου τύπου ή σε νταραβέρια με συριζαίους.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης στο συνέδριό τους έτυχε περίπου υποδοχής πρωθυπουργού.
Εφεξής και χάρη στον Σκουρλέτη, μερικές εκατοντάδες δήμαρχοι σε ολόκληρη τη χώρα παρακαλούν να γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης για να καταργήσει την απλή αναλογική και να επαναφέρει τα ισχύοντα –όπως άλλωστε τους υποσχέθηκε…
Υποθέτω πως ο πρόεδρος της ΝΔ ούτε που είχε ονειρευτεί ποτέ καλύτερο προεκλογικό δώρο.
Η ταπεινή αυτή ιστορία έχει κι ένα ηθικό δίδαγμα. Η πολιτική δεν μπορεί να είναι ένα συνεχές κόλπο για να ρίξεις τους άλλους. Πότε με τα Σκόπια, πότε με το Σύνταγμα, πότε με την αναλογική δεξιά κι αριστερά…
Διότι τελικά ο κόσμος σε παίρνει χαμπάρι και κυρίως σε παίρνουν χαμπάρι εκείνοι που προσπαθείς να ρίξεις.
Για να μην πω ότι σε παίρνει χαμπάρι κι ο Θεός, που ως γνωστόν αγαπά κυρίως τον νοικοκύρη!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ