Μία ακόμη είδηση, η οποία δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης, αποδεικνύει ότι παρά τη φρίκη της κρίσης, παρά το αμαρτωλό παρελθόν της δανεικής ευμάρειας και της παραλυτικής αμεριμνησίας, η ζωντανή, ευφάνταστη, παραγωγική, φιλόπονη και φιλομαθής Ελλάδα υπάρχει και δημιουργεί. Ενας εδεσσαίος ειδικευόμενος χειρουργός, απόφοιτος του Αριστοτελείου, ανακάλυψε έναν νέο τύπο χειρουργικών εργαλείων, με την πιο προηγμένη τεχνολογία, αυτή των τρισδιάστατων εκτυπωτών! Ανάλογα εργαλεία είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό κατά τον πόλεμο του Αφγανιστάν. Η καινοτομία όμως του Πέτρου Παγγέα έγκειται στο γεγονός ότι τα δικά του δεν χρειάζονται αποστείρωση καθώς είναι καλυμμένα με έναν πρωτοποριακό μανδύα, μια στρώση νανοσωματιδίων αργύρου, που αποδεδειγμένα εμποδίζει την προσκόλληση βακτηρίων! Τη νέα τεχνολογία, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Διδακτορικής Διατριβής του γιατρού, έπιασαν στα χέρια τους για πρώτη φορά φοιτητές της Ιατρικής που πήραν μέρος από την Παρασκευή έως και σήμερα στο πλαίσιο ειδικού σεμιναρίου.
Παρατηρώ τη φωτογραφία του γιατρού-εφευρέτη που δημοσιεύουν τα «ΝΕΑ»: κλασική πράσινη μπλούζα χειρουργού, γάντια, τα ακουστικά κρεμασμένα στο στήθος και ένα πλατύ γλυκό χαμόγελο που ξεπερνά την πόζα της φωτογράφισης, χαμόγελο αισιόδοξου ανθρώπου, που δεν γελά μόνο με το πρόσωπο αλλά και με τα μάτια. Ο Πέτρος Παγγέας εκπέμπει το φως που έχουμε ανάγκη όσο ποτέ για να βγούμε από αυτό το καταραμένο τούνελ. Τα χειρουργικά εργαλεία που παράγει με δικό του εκτυπωτή κοστίζουν το 1/14 της τιμής εκείνων που πωλούνται στο εμπόριο. Οσο για τον εκτυπωτή, όταν τον αγόρασε έδωσε 3.000 ευρώ, ενώ το ίδιο μηχάνημα σήμερα κοστίζει μόνο 800. Για μεταπτυχιακό δίπλωμα διάλεξε έναν τομέα αιχμής, τη νανοτεχνολογία στην Ιατρική, ενώ με το διδακτορικό του, που είναι σε εξέλιξη, μελετά τις εφαρμογές των τρισδιάστατων εκτυπωτών στη χειρουργική.
Τι θα έκαναν σε οποιαδήποτε στοιχειωδώς κανονική χώρα με έναν τέτοιο νεαρό επιστήμονα; Μα θα τον υιοθετούσαν, εταιρείες, πολιτεία, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία, όποιος προλάβαινε τέλος πάντων θα του έδινε τη δυνατότητα να συνεχίσει να ψάχνει, να τελειοποιήσει την ανακάλυψή του, να εξελιχθεί, να ωφελήσει και να ωφεληθεί. Εννοείται ότι τα πειράματα του έλληνα ερευνητή υποστηρίζονται ακαδημαϊκά και οικονομικά από το εξωτερικό. Τον Παγγέα έχει αναλάβει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης της Ελβετίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Αριστομένη Εξαδάκτυλο. Η σχέση προέκυψε τυχαία όταν ο ανήσυχος έλληνας ερευνητής είχε επισκεφθεί τη Βέρνη για ένα σεμινάριο για την ασφάλεια των ασθενών.
Ενα απίστευτα μεγάλο ανθρώπινο κεφάλαιο, νέων ανθρώπων, φοιτητών και πτυχιούχων, σε όλο το φάσμα των επιστημών, από την οικονομία ως την αιχμή της τεχνολογίας, παραμένει αβοήθητο και αναξιοποίητο και μοιραία ξενιτεύεται. Παντού στον κόσμο διακεκριμένοι συμπατριώτες μας παίρνουν μέρος στην πρόοδο της δεύτερης πατρίδας τους. Αντί το μόνο μέλημα του κοσμοπολίτη, ζηλευτά μορφωμένου Κ. Γαβρόγλου να είναι το σταμάτημα αυτής της αιμορραγίας, αυτός πολιτεύεται ως ιδεοληπτικός κομματάρχης. Σχεδόν ανεξήγητο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ