Δεν γλιτώνουν

Η Ντανιέλ Νουί (σκίτσο) δεν έκανε.. εμφάνιση στις συναντήσεις που είχαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ομίλων με στελέχη του SSM, στον οποίο προΐσταται, την περασμένη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη. Οι έλληνες τραπεζίτες ωστόσο θα έχουν την ευκαιρία να τη δουν από κοντά στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, 10 ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση των στοιχείων για την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών, καθώς το ραντεβού, όπως με ενημέρωσαν, είναι ήδη κλεισμένο. Και αν την περασμένη εβδομάδα οι τραπεζικές διοικήσεις… γλίτωσαν τις μονότονες τα τελευταία χρόνια οδηγίες της για ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων, δεν θα συμβεί το ίδιο στο επόμενο ραντεβού τους. Και αυτό διότι η κυρία Νουί αναμένεται μετά τα συγχαρητήρια για τις ασκήσεις αντοχής να ζητήσει ξανά από τους τραπεζίτες να επισπεύσουν τις δράσεις τους για την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

«Δεν είναι μνημόνιο»

Στην κυβέρνηση ακούν περί προληπτικής γραμμής πίστωσης και βγάζουν… εξανθήματα. Και για αυτόν τον λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας αποφάσισε να μην το τραβήξει (άλλο) στα άκρα.Ü Λίγο προτού πετάξει για Φρανκφούρτη και μιλώντας σε έλληνες αποφοίτους της London School of Economics, αφού διευκρίνισε ότι η προληπτική γραμμή «δεν είναι μνημόνιο»,πρόσθεσε πως αν δεν είναι επιθυμητή από την Αθήνα δεν θα εφαρμοστεί.Ü Ωστόσο ο διοικητής της ΤτΕ φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει να εξασφαλίσει πάση θυσία την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων από την ΕΚΤ όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις για την εποπτεία μετά τον Αύγουστο. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι εγχώριες τράπεζες και κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιοθα απολέσουν την ομαλή και χαμηλού κόστους χρηματοδότηση.Ü Και θα βρεθούμε προ (αρνητικής) εκπλήξεως

H διαμάχη…

Kόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ), που είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των ιπποδρομιών στο Μαρκόπουλο, και του ΟΠΑΠ, που μέσω της θυγατρικής του Ιπποδρομίες ΑΕ είναι ο operator των αγώνων και διοργανωτής του ιπποδρομιακού στοιχήματος.
Αιτία της κόντρας είναι ο νέος Κώδικας Ιπποδρομιών που προωθεί η ΦΕΕ. Οι κανόνες που βάζει η νέα διοίκηση της ΦΕΕ με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Μυτιληναίο έχουν εξοργίσει τον ΟΠΑΠ αλλά και την Ενωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ιππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ) που συντάχθηκε με τον ΟΠΑΠ.

…και το διακύβευμα

Παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εξηγούν στη στήλη ότι ο καβγάς είναι για το πάπλωμα (δηλαδή για τα λεφτά). Η ΦΕΕ θέλει να αναβαθμίσει περαιτέρω το προϊόν και ζητεί πράγματα που αυξάνουν τα κόστη, όμως δεν είναι αυτή που βάζει τα λεφτά αλλά ο operator. Από την πλευρά της η Ιπποδρομίες ΑΕ τονίζει ότι από την ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ το προϊόν έχει αναβαθμιστεί αισθητά και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις επενδύσεις που έχει κάνει. Παράλληλα εντοπίζει και υπέρβαση αρμοδιοτήτων της ΦΕΕ, η οποία «δεν συμμορφώνεται με τη ρητή πρόβλεψη του νόμου».
Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι τα «θέλω» του Γιάννη Μυτιληναίου είναι ακριβά και έρχονται σε μια εποχή περιορισμού των εξόδων για την Ιπποδρομίες ΑΕ. Αν λοιπόν αναλογιστεί κανείς ότι ο ελληνικός ιππόδρομος ήταν ανέκαθεν μια δύσκολα ανταποδοτική μπίζνα και σε συνδυασμό με το φαραωνικό έργο του Μαρκόπουλου και τις δυσκολίες συντήρησής του, γίνεται εύκολα αντιληπτή η αιτία της κόντρας.

Στην JP Morgan

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε και εφέτος σε εκδήλωση-δείπνο με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων (λιγότεροι από 30) που διοργάνωσε η JP Morgan στην Ουάσιγκτον.Ü Ολοι γνωρίζουν ότι στην JP Morgan προσελήφθη ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και πλέον είναι επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής της μεγάλης τράπεζας για την Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ