Από τον Ιανουάριο του 2018 τα εκατοντάδες υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, μου λένε οι εργαζόμενοι σε αυτά, έχουν παραδοθεί στο έλεος των… μικροβίων, της σκόνης και των πάσης φύσεως προβλημάτων που προκαλούνται από την έλλειψη κανόνων καθαριότητας και υγιεινής. Και ξέρετε γιατί;
nnn
Ο λόγος είναι απλός. Πρόκειται, σύμφωνα με τις καταγγελίες, για μια απαράδεκτη από κάθε άποψη στάση της διοίκησης να μην έχει προσλάβει καθαρίστριες, καθώς στο τέλος του 2017 δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των συνεργείων καθαριότητας των ιδιωτών και έκτοτε ούτε προσλήψεις καθαριστριών έγιναν (που είναι η συμπάθεια της Αριστεράς) ούτε μέτρα έστω προσωρινά ελήφθησαν για την καθαριότητα των γραφείων και φυσικά την υγεία υπαλλήλων και ασφαλισμένων.
nnn
Η σοφή (λέμε τώρα) και φυσικά αριστερή κυβέρνηση με υπουργό Εργασίας την Εφη Αχτσιόγλου και τον αρμόδιο υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο (φωτογραφία) και φυσικά τον ΕΦΚΑ, επινόησε νέα… σοσιαλιστική μέθοδο καθαριότητας. Στέλνουν απορρυπαντικά και χλωρίνες στα καταστήματα και οι υπάλληλοι, χάρη στο φιλότιμό τους, κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρούν τους χώρους καθαρούς για τους ίδιους και το κοινό που προσέρχεται στα γραφεία. Αυτό όμως δεν είναι λύση, είναι ντροπή… Και αντί να ντρέπονται που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα, εκδίδουν ανακοινώσεις «από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ» και τα βάζουν με τους υπαλλήλους επειδή ανάρτησαν μια αφίσα με το πρόβλημα καθαριότητας. Ποια διοίκηση όμως; Καθώς μετά το Βατερλό με την τοποθέτηση του Μαρίνου, η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει ακόμη διοικητή. Και ας έχουν στο περίμενε τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Προφανώς τα γραφεία των υπουργών και της διοίκησης κάποιοι θα τα καθαρίζουν.


Κυριάκος VS Φώφης

Ισως να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά ένα ιδιότυπο ντέρμπι ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Φώφη Γεννηματά έλαβε χώρα στο κοινό συνέδριο δημάρχων και νομαρχών. Ποιος κέρδισε; Από τις συζητήσεις που έγιναν στο φουαγέ του ξενοδοχείου φάνηκε να κυριαρχεί η εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βγήκε νικητής στα… σημεία. Οχι επειδή χειροκροτήθηκε περισσότερες φορές από την κυρία Γεννηματά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, που όμως ήταν σχεδόν διπλάσια σε χρόνο. Αλλά γιατί, όπως λέγεται, εστίασε σε αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι τοπικοί άρχοντες. Οτι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το ισχύον σύστημα. Σε εκείνο το σημείο ήταν που χειροκροτήθηκε περισσότερο ο αρχηγός της ΝΔ. Οταν είπε ότι οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των τοπικών εκλογών και η κυβέρνησή του το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να καταργήσει την απλή αναλογική.


Τι θα γίνει με την απλή αναλογική

Αυτό είναι το θέμα που καίει τους τοπικούς άρχοντες, αλλά η κυρία Γεννηματά προτίμησε να αναφερθεί στο εκλογικό σύστημα προς το τέλος της ομιλίας της. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής προτίμησε να παρουσιάσει τις θέσεις της για την Αυτοδιοίκηση. Αφησε πάντως ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει την απλή αναλογική. Οπως λεγόταν στα πηγαδάκια του συνεδρίου, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Το ΠαΣοΚ έχει πάνω από 100 εκλεγμένους δημάρχους, πολλοί εκ των οποίων έχουν μεγάλες πιθανότητες επανεκλογής. Με την απλή αναλογική δεν θα έχουν καμία.


Γαλάζιοι περιφερειάρχες στο στόχαστρο

Κακή εντύπωση αλλά και την ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η στάση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά. Ο κ. Χατζημάρκος όχι μόνο έδειχνε να αδιαφορεί πλήρως για τα όσα έλεγε η κυρία Γεννηματά, αλλά και προσπαθούσε να ανοίξει συζήτηση με τον Κώστα Μπακογιάννη και τη Ρένα Δούρου που κάθονταν δίπλα του, δεχόμενος το αυστηρό βλέμμα του Κυριάκου που μετά την ομιλία του παρέμεινε στην αίθουσα για να ακούσει την ομιλία της προέδρου του ΠαΣοΚ. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ένας ήταν ο δήμαρχος που φάνηκε να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την τοποθέτηση της κυρίας Γεννηματά. Ο Γιάννης Μώραλης του Πειραιά.
nnn
Εδώ θα πρέπει να ανοίξω μια παρένθεση και να αναφέρω ότι όντως στο στόχαστρο της ηγεσίας της ΝΔ έχουν μπει ορισμένοι γαλάζιοι περιφερειάρχες που χωρίς να υπάρχει λόγος εμφανίζονται να συνεργάζονται με την κυβέρνηση. Ας μην αναφέρω σήμερα ονόματα. Αυτοί ξέρουν.


Βελόπουλος εναντίον… Σώρρα

Στην Ηλιούπολη επρόκειτο να μιλήσει ο αρχηγός του κόμματος Ελληνική Λύση Κυριάκος Βελόπουλος. Ουδείς πρόσεξε ότι στη δημοτική αίθουσα που παραχώρησε ο δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος (πρώην διευθυντής του γραφείου του Γ. Παπανδρέου) είχαν εισχωρήσει κάτι παράξενα άτομα με σκυφτά τα κεφάλια που δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Και μόλις άρχισε την ομιλία του ο κ. Βελόπουλος τα παράξενα αυτά άτομα επιχείρησαν να τη σταματήσουν. Στην αίθουσα ήταν συγκεντρωμένα περί τα 350 άτομα, οπαδοί του κόμματος Ελληνική Λύση που κινήθηκαν απειλητικά εναντίον των ταραξιών. Επεσε ξύλο, ειδοποιήθηκαν και τα ΜΑΤ. Ο κ. Βελόπουλος έλεγε πως ήταν βέβαιος ότι τα άτομα αυτά ήταν οπαδοί του Αρτέμη Σώρρα με δυο-τρεις Χρυσαυγίτες μαζί. Αλλά, όπως έλεγε, δεν τους πέρασε.

Ο εκνευρισμός της Φώφης

Μεγάλο εκνευρισμό, όπως με πληροφορούν, προκάλεσε στους επιτελείς της Φώφης Γεννηματά η συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου στο «Βήμα της Κυριακής». Ο εκνευρισμός δεν έχει να κάνει τόσο με τους τόνους της κριτικής του κ. Βενιζέλο στην οργανωτική δομή και τη στρατηγική του νέου φορέα αλλά με το ότι επέλεξε να παρέμβει την ημέρα της πρώτης συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, επισκιάζοντας τα όσα είπε στην ομιλία της η κυρία Γεννηματά.

***
Στην ομιλία της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής απέφυγε να ρίξει, όπως λένε, λάδι στη φωτιά. Καμία προσωπική αιχμή. Αλλά οι συνομιλητές της δεν διαψεύδουν ότι είναι πλέον έντονα προβληματισμένη για το πως θα αντιμετωπίσει τις νέες, βέβαιες, διαφοροποιήσεις του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ.

***
Εισηγήσεις υπάρχουν πολλές. Από αυτές που ζητούν κατανόηση για την «πολιτική μοναξιά» του Ευάγγελου Βενιζέλου και στην οποία αποδίδουν τις παρεμβάσεις του μέχρι εκείνες που θεωρούν ότι θα προσδώσει ηγετικό κύρος στην κυρία Γεννηματά και δημοσκοπική ώθηση στο Κίνημα Αλλαγής η λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον του!

***
Ευτυχώς στο ΠαΣοΚ υπάρχουν ακόμα και οι νηφάλιοι. Που βλέπουν ότι οι απόψεις του κ. Βενιζέλου δεν είναι και τόσο μοναχικές στη βάση της παράταξης. Και ότι τυχόν πειθαρχικά μέτρα εναντίον του είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε εμφύλιο. Που ήδη υποβόσκει. Δεν είναι τυχαία η παρατήρηση που δέχθηκε στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά από «ουδέτερο»στέλεχος του ΠαΣοΚ: «Εντάξει ο Βενιζέλος αλλά μήπως να μαζέψετε και λίγο τους αντιβενιζελικούς»;

Μουσική βραδιά στον Ευαγγελισμό

Δεν μας έχουν συνηθίσει τα νοσοκομεία (και μάλιστα τα δημόσια) σε μουσικές βραδιές και μάλιστα με βαρύτονους. Ο Ευαγγελισμός το κάνει, το Σάββατο και ώρα: 20:30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» (κτήριο ΑΧΕΠΑ, 11ος όροφος) . Θα είναι, λέει η διοικήτρια Π. Γκουλάκη- Μητσάκη, μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, που προσφέρουν αφιλοκερδώς, ο διεθνούς φήμης Βαρύτονος, Λούης Μανίκας, συνοδευόμενος από τον γνωστό Κλασσικό Κιθαρίστα, Αριστοτέλης Γιαννακούρο.

HeliosPlus