«Διαβάζω αλλάζω» σημειώνουν οι εκδοτικοί οίκοι, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Η 23η Απριλίου καθιερώθηκε, ως ημέρα γιορτής του βιβλίου, τιμώντας δύο προσωπικότητες των γραμμάτων του Σαίξπηρ και του Θερβάντες. Η κλασική μας ελληνική γραμματεία, όταν μιλάμε για βιβλίο, έρχεται πάντα στο νου του καθενός. Πλούσιοι και φτωχοί, νέοι και γέροι, Έλληνες και ξένοι, σε όλο τον πλανήτη γνωρίζουν και μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μεγαλείο των γραπτών του «χρυσού αιώνα» στην Αθήνα. Ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Σωκράτης, ο Δημόκριτος, ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης και δεκάδες άλλοι φιλόσοφοι της εποχής, ακόμη και σήμερα βρίσκονται στην επικαιρότητα και είναι το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα στον κόσμο.

Και εμείς οι «νεοέλληνες» πόσο αγαπάμε να διαβάζουμε βιβλία; Ισχυριζόμαστε ότι ο πολιτισμός μας και η γλώσσα μας, αποτελούν τις βάσεις του ευρωπαϊκού και του δυτικού πολιτισμού.

Πέραν από την υποχρεωτική εκπαίδευση, τις πανεπιστημιακές σπουδές και τις επαγγελματικές δεξιότητες που ο καθένας μας ακολουθεί, για γνώσεις πόσο χρόνο αφιερώνουμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο για να ταξιδεύσει το νου και την καρδιά μας; Να νιώσουμε συγκινήσεις, να λάβουμε πληροφορίες για τους χαρακτήρες και τις ζωές των άλλων; Δισεκατομμύρια λέξεις επιστημονικές, φιλοσοφικές, πολιτικές, οικονομικές, καλλιτεχνικές και πλείστες τεχνολογικές, γεμίζουν αμέτρητους τόνους από βιβλία.

Εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν, να μεταδώσουν πληροφορίες και να μεταφέρουν γνώσεις. Η γραφή και οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία. Από τα σύμβολα και τις εικόνες περάσαμε στα γράμματα που είχαν φωνητική αξία, ικανή να αποδώσουν λέξεις και νοήματα.

Τα ιερογλυφικά, τα σανσκριτικά, τα ιδεογράμματα (σφραγιδόλιθοι), αποτελούσαν σχήματα ιδεών και καταστάσεων. Στη χώρα μας η Γραμμική γραφή Α΄(1700 πχ) και η Γραμμική Β’ (1440 – 1150 πχ) άνοιξαν το δρόμο για τις λέξεις και τα νοήματα που γέννησαν το κλασικό πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας. Χωρίς καμμιά διάθεση «αρχαιοπληξίας», σημειώνω ότι όσοι δεν «κοινωνούν» των «αχράντων» μυστηρίων, από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, τους τραγικούς του επικού θεάτρου και της ελληνικής φιλοσοφίας, είναι πολλοί φτωχοί. Μπορεί να έχουν γνώσεις, αλλά δεν θα είναι και «καλλιεργημένοι», με την ελληνική παιδεία.

Οι λέξεις είναι οι φωνές του κόσμου που ψάχνουν, ερευνούν την αλήθεια. Αμφισβητούν τις απόλυτες αλήθειες και βεβαιότητες, που προέρχονται από την ξύλινη γλώσσα. Φαινόμενο της σύγχρονης εποχής στο πολιτικό λεξιλόγιο, όπου κάθε φορά γνωρίζουμε καινούριες, απόλυτες αλήθειες, οι οποίες όμως στο τέλος αποκαλύπτονται ως αυταπάτες ή «όνειρα θερινής νυκτός». Το βιβλίο δεν είναι εργαλείο μονάχα για την επιστήμη, αποτελεί επίσης τον ιδανικό διαμεσολαβητή για να μιλήσουμε για την αγάπη, τον έρωτα, την τιμή, τις αρχές την αρετή και την ακούραστη δίψα των έλλογων ημών όντων να ερευνήσουμε και να μελετήσουμε τους φυσικούς νόμους και να κατανοήσουμε τις κοινωνίες που αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. «Διαβάζω αλλάζω», μας τονίζουν οι εκδότες των βιβλίων. Τα βιβλία με εικόνες μας θυμίζουν πως ξεκίνησε η γραφή, οι σκέψεις και οι λέξεις να αποτυπώνονται στο βιβλίο.

Το βιβλίο διατηρεί ζωντανή τη μνήμη μας και μας προετοιμάζει να κατανοήσουμε καλύτερα την πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Είναι όμως και ένας πιστός και αξιαγάπητος ταξιδευτής που προκαλεί συναισθήματα. Συμπληρώνει τις γνώσεις με συναισθήματα.

Ο πιο σημαντικός διαμεσολαβητής, στη διάχυση της πληροφόρησης και της γνώσης από τους παπύρους μέχρι τον Γουτεμβέργιο που έβαλε τις βάσεις για μηχανική και μαζική παραγωγή, ήταν το βιβλίο.

Όσο και αν η τεχνολογία μας έδωσε ασύλληπτους τρόπους επικοινωνίας και διάχυσης της πληροφορίας και της γνώσης, το βιβλίο αποτελεί ένα αναντικατάστατο μέσο που διαβάζεται και βιώνεται. Μεταφέρει σκέψεις, γνώσεις και ταυτόχρονα γεννάει συναισθήματα που βιώνει ο κάθε αναγνώστης. Ο καθένας μας μπορεί να μαζεύει εικόνες, φωνές, γεγονότα, ιστορίες να πλάθει σκέψεις και να γράψει ένα βιβλίο. Η μυρωδιά από τη μελάνη (του Γουτεμβέργιου) το γύρισμα του φύλλου, η αφή με το χαρτί κάνουν αναντικατάστατο το βιβλίο. Είναι μια βιωματική «ενσώματη» κατάσταση που σε ταξιδεύει σε φανταστικούς κόσμους, αλλά και διαμεσολαβεί να γνωρίσεις τον κόσμο, τη φύση και τις κοινωνίες. Σε πλάθει το βιβλίο με τις ζωές και τους χαρακτήρες που ζωντανεύουν στις σελίδες του. Η τραγικότητα των μύθων και των χαρακτήρων στις αρχαίες τραγωδίες και τις κωμωδίες, αποτελούν μία μοναδική θεραπευτική διαδικασία στο «γνώθι εαυτόν». Η αρχαιοελληνική παιδεία παραμένει εξόχως επίκαιρη σε όλους τους τομείς της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της λογοτεχνίας. Αυτούς τους θησαυρούς των ελληνικών γραμμάτων, αξίζει ο καθένας να τους γνωρίσει μέσα από τα βιβλία. Το επιστημονικό δυναμικό, οι συγγραφείς, οι λογοτέχνες οφείλουν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνάει η χώρα μας, να διαμορφώσουν ένα κίνημα αγάπης στο βιβλίο για μια σοβαρή πολιτισμική επανάσταση με σύνθημα το «Διαβάζω αλλάζω».

Διαπιστώνω με χαρά ότι πάνω από 350 εκδηλώσεις για το βιβλίο, θα διοργανωθούν στις 22 και 23 Απριλίου. Θα μιλήσουν και θα συζητήσουν συγγραφείς, επιστήμονες, φιλόσοφοι και αναγνώστες για την αξία και την τεράστια συμβολή του βιβλίου στη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου. Έχουμε ανάγκη από μία πολιτισμική επανάσταση και γέφυρά μας γι’ αυτό μπορεί να γίνει το βιβλίο.

Ο καθένας μας πρέπει να βρει χρόνο να ανοίξει και να διαβάσει ένα βιβλίο. Και οι θεσμικοί φορείς της Πολιτείας οφείλουν να συμβάλουν στο να γίνει βίωμα του καθενός μας το «Διαβάζω Αλλάζω». Ο δημόσιος λόγος να μην εξαντλείται σε αγώνες αντιπαράθεσης και σε ξύλινους λόγους.

Αξίζει να συγχαρώ και την Τ.Α. που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διάδοση του βιβλίου και της ανάγκης να γίνουμε αναγνώστες. Ο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένηςδιοργανώνει στις 22 Απριλίου και ώρα 19:30, στο Πολιτισμικό Κέντρο «Ιωνία», Λεωφ. Κ. Καραμανλή 18, (παραπλεύρως Δημαρχείου) εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Θα μιλήσουν συγγραφείς και θα παρουσιάσει το βιβλίο της η κα. Ελισάβετ Μπαρμπαλιού με τίτλο «Η επιστροφή του άνδρα – Λύνοντας τη σιωπή αιώνων».

Τέλος, θα συμπλήρωνα ότιέχουμε ανάγκη από:«Την επιστροφή στα βιβλία», για να γίνει βίωμα στον κάθε πολίτη.Το «Διαβάζω Αλλάζω» να γίνει συνήθειά μας, για να πάει καλύτερα αυτός ο κόσμος με ειρήνη, αλληλεγγύη και ανθρωπιά, για να μπορούν τα εκατομμύρια των πολιτών αυτού του πλανήτη, να ζήσουν μία καλύτερη και πλουσιότερη ζωή.