Ουδόλως με ενδιαφέρουν οι προσωπικές σχέσεις του καθενός ή της καθεμιάς, αλλά όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, τότε το πράγμα αλλάζει. Η ιστορία που θα σας περιγράψω αφορά το τετραήμερο (την περίοδο του Πάσχα) που πέρασαν δύο πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη στο ειδυλλιακό Πήλιο και συγκεκριμένα στο χωριό Καλαμάκι, όπου διατηρεί πατρικό σπίτι η γυναίκα του νέου ζευγαριού και που η θυελλώδης σχέση τους έγινε τελευταίως αυτό που λέμε talk of the town.
nnn
Προτού σας αναφέρω τι ακριβώς έγινε με το διάσημο αυτό κυβερνητικό ζεύγος στο Πήλιο, να σας ξεναγήσω λέγοντάς σας ότι το χωριό Καλαμάκι ή Πρόπαν βρίσκεται στο Βορειοανατολικό Πήλιο, 32 χλμ. από τον Βόλο. Το όνομα Καλαμάκι το οφείλει στην ομώνυμη όμορφη παραλία, που απέχει 2 χλμ. από το κέντρο του χωριού, στην οποία αναβλύζει γάργαρο νερό από πηγή ανάμεσα στα βράχια. Οι κάτοικοι παλαιότερα συνήθιζαν να βάζουν ένα καλάμι στην πηγή ώστε να το χρησιμοποιούν ως φυσική βρύση για να πίνουν νερό. Τo δεύτερο όνομα Πρόπαν το οφείλει στη λέξη «Προπαντός».
nnn
Η ανάβαση του ζεύγους στο Πήλιο έγινε για καλό… σκοπό. Εγινε για να γνωρίσει ο άνδρας του ζευγαριού τα… πεθερικά του. Αυτό θέλησε η γυναίκα, αυτό έγινε. Αφού λοιπόν γνώρισε τα πεθερικά του (που έψησαν ολόκληρο αρνί για χάρη του), το κυβερνητικό ζευγάρι πέρασε μαζί τέσσερις ολόκληρες ημέρες και νύχτες. Με περιπάτους, με βόλτες στο φεγγαρόφωτο, με τσιπουροκαταστάσεις στην τοπική ταβέρνα «Μέκκα», αδιαφορώντας για τα περίεργα βλέμματα των πελατών της ταβέρνας, αλλά και μιας πλειάδας βουλευτών της ΝΔ που βρέθηκαν εκεί και που (μάλλον από φθόνο) δεν τους χαιρέτησαν. Εκεί στην ταβέρνα μου λένε πως γνωρίστηκαν και με τον πρώην υπουργό της ΔΗΜΑΡ (και στενό συνεργάτη του Φώτη Κουβέλη) καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη με τον οποίο είχαν συζήτηση για την κατάσταση στην Οικονομία και την Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα μετά το ειδυλλιακό τετραήμερο των δύο πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών τι νομίζετε πως απομένει για να υπάρξει αυτό που λέμε αίσιο τέλος; «Να γνωρίσει και η γυναίκα τα πεθερικά της».


Η Περιστέρα που ήθελε και… εξουσία

Κάθε φορά που ακούγεται ή γράφεται κάτι για τη σύντροφο του Πρωθυπουργού Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα, πάντοτε θυμάμαι τη φράση που είπε στη μοναδική της συνέντευξη ότι «πήραμε την κυβέρνηση, αλλά δεν πήραμε την εξουσία». Πώς εννοεί αυτή τη φράση η κυρία Μπαζιάνα δεν εξηγεί, αλλά τα γεγονότα ομιλούν από μόνα τους. Μεγάλη Δευτέρα (που έχουν κλείσει για τις γιορτές του Πάσχα όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα) δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ένταξη μονίμου υπαλλήλου σε θέση κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) της συντρόφου του Πρωθυπουργού. Εως τώρα η κυρία Μπαζιάνα ήταν διοικητική υπάλληλος και τώρα γίνεται μόνιμη, θέση μάλιστα Α’ βαθμίδας στον Τομέα των Επικοινωνιών. Πάντως τόσο από φοιτητές όσο και από καθηγητές τα μηνύματα για τη σύντροφο του Πρωθυπουργού που αφορούν τη διδακτική της εμπειρία και τις γνώσεις της είναι εξαιρετικά. Ηταν, θα πουν οι Σιριζαίοι, «δίκαιο και έγινε πράξη». Ή «τώρα πέραν της κυβέρνησης αρχίζουμε σιγά-σιγά να καταλαμβάνουμε και την εξουσία».


Vouli… travel και ΙΕΚ

Στο ίδιο έργο θεατές και μετά τις πασχαλινές διακοπές στη Βουλή. Ελάχιστοι οι βουλευτές της ΝΔ παρόντες, οι περισσότεροι έρχονται αναγκαστικά επειδή μετέχουν σε επιτροπές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι έρχονται μόνον και μόνον για να δηλώσουν παρουσία, ούτε βεβαίως επειδή κάθε συμμετοχή τιμάται με 75 ευρώ, αλλά από ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές που βρέθηκαν τούτες τις ημέρες στη Βουλή ασχολήθηκαν με διάφορα ταξίδια. Αλλοι πάνε στην Κορέα (μία εβδομάδα παρακαλώ, όλα πληρωμένα από τη Βουλή), άλλοι στη… Ραμάλα, άλλοι στις Βρυξέλλες, άλλοι στο Βερολίνο. Και σαν να μην έφθαναν τα ταξίδια, ορισμένοι άρχισαν να κάνουν και επιχειρηματικά σχέδια. Εις εξ αυτών μάλιστα έλεγε με καμάρι στους συναδέλφους του ότι άνοιξε στην εκλογική του περιφέρεια… ΙΕΚ, ότι εξασφάλισε την απαιτούμενη άδεια, ότι βρήκε νεοκλασικό κτίριο που θα το στεγάζει, καθώς και καθηγητές. Τώρα αναζητεί και φοιτητές. Πρώτα βρίσκει τους καθηγητές και εν συνεχεία τους φοιτητές.


Κάποιο άγαλμα που μ’ είδε με θυμήθηκε

Μπορούσε να κάνει ένα τηλεφώνημα στον Νίκο Τόσκα και να τον ρωτήσει εάν το άγαλμα του Τρούμαν βρίσκεται στη θέση του. Αλλά φαίνεται πως ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ δεν έχει εμπιστοσύνη στους κυβερνώντες και θέλησε ο ίδιος, μόλις επέστρεψε από το Αγιον Ορος, να διαπιστώσει εάν όντως το άγαλμα βρίσκεται εκεί που το έστησαν. Πήγε λοιπόν κοντά του, «τσέκαρε» ότι το άγαλμα βρίσκεται στη θέση του ανέπαφο και έβγαλε και μια… σέλφι μαζί του (φωτογραφία). Στον προσωπικό του λογαριασμό έγραψε ότι το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν συμβολίζει τη «γενναιοδωρία των ΗΠΑ προς την Ελλάδα» κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών χρόνων της.


Οι Κεφαλογιάννηδες και ο Τσίπρας

Εντύπωση έκανε στον Αλέξη Τσίπρα πόσοι «Κεφαλογιάννηδες» υπηρετούν τη θητεία τους στο Καστελλόριζο. Και μάλιστα όλοι κατάγονται από τα Ανώγεια. Τι του κάνει εντύπωση; Να δει πόσοι «Κεφαλογιάννηδες» βρίσκονται ή βρέθηκαν στη Βουλή, πόσοι από αυτούς έγιναν υπουργοί, ένας παρ’ ολίγον αρχηγός κόμματος, ένας τραπεζίτης και μία τομεάρχης της ΝΔ. Ολοι συγγενείς μεταξύ τους.

HeliosPlus