Δεν πήγε μεν, όπως είπε ο κ.Τσίπρας, στο Καστελόριζο για να βγάλει διάγγελμα, αλλά δεν άντεξε να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη… Κατηγόρησε φυσικά τους προηγούμενους που πήγαν στο ακριτικό νησί για να φτιασιδώσουν, όπως είπε, κακόμορφα σχέδια εννοώντας τα μνημόνια, ξεχνώντας βέβαια τη δική του καθοριστική συμβολή στην επιβολή τους. Μετά από 8 χρόνια,υποσχέθηκε, αφήνουμε πίσω τις δυσκολίες και είμαστε στην τελική ευθεία για την καθαρή έξοδο από τα προγράμματα, την επιτροπεία.
Μόνο που το μέλλον δεν προδιαγράφεται τόσο ρόδινο, όπως το παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Μπορεί μεν να τελειώσουμε με το μνημόνιο, αλλά ούτε τις δυσκολίες θα αφήσουμε πίσω, ούτε από την επιτροπεία θα απαλλαγούμε. Δυστυχώς για όλους και κυρίως για τους πολίτες που υποφέρουν, ο δρόμος για οριστική και πραγματικά καθαρή έξοδο από τη σημερινή κατάσταση και μακρύς θα είναι και επίπονος.
Ακόμα και στελέχη του,όπως ο κ.Φίλης το παραδέχονται, αποδομώντας το success story του Μαξίμου. Δεν πάμε πουθενά είπε χωρίς σημαντική μείωση χρέους και των υψηλών πλεονασμάτων, ενώ υπογράμμισε πως δύο πρέπει να είναι τα βασικά ερωτήματα εν όψει της εξόδου από τα μνημόνια: εάν υπάρχει έστω και σταδιακά σύγκλιση με τις οικονομίες της ΕΕ και εάν σταδιακά θα υπάρχει μείωση των ανισοτήτων.
Διάχυτες είναι οι αμφιβολίες όμως και από την πλευρά των ευρωπαίων, όπως τις κατέγραψε με δηκτικό τρόπο η Frankfurter Allgemeine που χαρακτήρισε όνειρα της ελληνικής κυβέρνησης της αύξηση των επενδύσεων και την προσδοκία για ακμάζουσα ελληνική οικονομία, ενώ θεώρησε «τη πορεία προς την ομαλοποίηση της αιωνίως ευρισκόμενης ενώπιον της αβύσσου χώρας μας, δύσβατη και μακρά».
Μπορεί να εξυπηρετούν τις σκοπιμότητες του κ.Τσίπρα τα τηλεοπτικά διαγγέλματα με φόντο ακριτικά νησιά, αλλά η πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας απέχει πολύ από τα ευφυολογήματα και τις γενικόλογες υποσχέσεις. Υπάρχει πράγματι μια ευκαιρία μπροστά μας, με το τέλος του μνημονίου που είναι όμως εξίσου δύσκολα διαχειρίσιμη, κυρίως λόγω της ανυποληψίας και της ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας.
Είμαστε η μόνη χώρα που βρίσκεται τόσα χρόνια σε καθεστώς μνημονίων, γιατί ακριβώς το πολιτικό σύστημα, με προεξάρχοντα το σημερινό πρωθυπουργό συμπεριφέρθηκε καιροσκοπικά και ανεύθυνα. Αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης πληρώσαμε ακριβά και φαίνεται ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε, γιατί οι δανειστές μας συνεχίζουν να αμφισβητούν τη συνέπεια και την υπευθυνότητα τους…


ΤΟ ΒΗΜΑ