Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα «κολλούσα» ποτέ με μια τηλεοπτική σειρά με ηρωίδες γυναίκες στα 70κάτι τους. Και όμως, το «Grace and Frankie» στο Νetflix, με πρωταγωνίστριες τις Τζέιν Φόντα και Λίλι Τόμλιν, ήταν μια μικρή αποκάλυψη για την πλέον επαίσχυντα παραγκωνισμένη αλλά ταχύτερα αυξανόμενη δημογραφική ομάδα παγκοσμίως: τα υπερώριμα κορίτσια. Δεν είναι τυχαίο ότι η σειρά «σκίζει» και ότι τη βλέπουν φανατικά ακόμη και millennials και των δύο φύλων (χονδρικά οι γεννημένοι μεταξύ των αρχών των 80s και του 2000).
Στο πρώτο επεισόδιο του «Grace and Frankie» θα μπουν τα θεμέλια μιας νέας ζωής. Δύο γυναίκες στη δύση του βίου τους βγαίνουν ένα βράδυ να φάνε οστρακοειδή με τους δικηγόρους συζύγους τους που έχουν να τους κάνουν μια σοβαρή ανακοίνωση. «Να δεις που θέλουν να μας πουν ότι θα πάρουν σύνταξη» ψιθυρίζει η Τόμλιν (Φράνκι) στη Φόντα (Γκρέις). «Είμαστε ερωτευμένοι. Μεταξύ μας. Και θα παντρευτούμε» είναι συνοπτικά η ανακοίνωση των επίσης σιτεμένων και οψίμως ανοιχτά γκέι συζύγων. Υστερα από 40 χρόνια γάμου, οι δύο «ηλικιωμένες» προσγειώνονται σε έναν νέο πλανήτη. Ανακαλύπτουν ότι η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις ακόμη και όταν έχεις πάρει το τελευταίο μονοπάτι (και κοντεύεις να φτάσεις στον χλοερό τόπο με τα πολλά κυπαρίσσια).
To συναρπαστικό με το «Grace and Frankie» είναι ότι δεν ωραιοποιεί την «τρίτη ηλικία». Σύμφωνοι, μιλάμε για την Τζέιν Φόντα (ένα από τα ωραιότερα γυναικεία σώματα που έχουν περάσει ποτέ από το Χόλιγουντ) και τη sui generis Λίλι Τόμλιν με φόντο μια πολύ-καλή-για-να-είναι-αληθινή παραλιακή έπαυλη στη Νότια Καλιφόρνια. Τα υπόλοιπα όμως είναι όλα εκεί. Η αρθρίτιδα, οι συνεχείς προσκλήσεις σε κηδείες φίλων, ο φόβος πως κάποια στιγμή δεν θα μπορείς να αυτοεξυπηρετηθείς, η καταβαραθρωμένη σεξουαλικότητα, η αγωνία του θανάτου, το χάος της νέας τεχνολογίας και βέβαια τα προβλήματα των ενήλικων παιδιών (π.χ. η πολύτεκνη κόρη που παίρνει διαζύγιο ή η άλλη θυγατέρα με τον απύθμενο κυνισμό που αδημονεί να κληρονομήσει τα απίθανα κοσμήματα της μαμάς).
Ολα είναι εκεί, κάτω όμως από ένα άλλο φως. Τα στερεότυπα ποδοπατούνται (ok, με χολιγουντιανά στάνταρντ, πάντως ποδοπατούνται). Δεν υπάρχει μόνο η αφοσιωμένη γιαγιάκα που φτιάχνει τα τέλεια γεμιστά και κρατάει αγόγγυστα τα εγγονάκια της (για να τη βρίζει η κόρη της γιατί δίνει στα παιδιά σοκολάτα και όχι κέικ με κινόα). Ούτε το υπερσεξουαλικό ραμολί τύπου Τζόαν Κόλινς που καταβροχθίζει τεκνά. Η υπερώριμη γυναίκα βγαίνει από την ντουλάπα για να αποδείξει ότι μπορεί να είναι πολυσύνθετη, αστεία, σεξουαλική, απρόσμενη. Κυρίως βγαίνει για να δείξει ότι δεν είναι αόρατη. Υπάρχει μια σκληρή σκηνή στο «Grace and Frankie», με την 78χρονη Τόμλιν και την 80χρονη Φόντα να «φλιπάρουν» όταν ένας υπάλληλος στο σουπερμάρκετ εξυπηρετεί επιδεικτικά γυναίκες άλλων ηλικιακών ομάδων και σχεδόν αρνείται να αναγνωρίσει την… ύπαρξή τους. «Τι είδους ζώο συμπεριφέρεται έτσι στους ανθρώπους;» ουρλιάζει η Γκρέις.
Τα υπερώριμα κορίτσια είναι πάνω απ’ όλα εδώ για να δώσουν μαθήματα σε όλες τις θλιβερές 28άρες που κλαυθμυρίζουν ότι πλησιάζουν τα 30. Σε όλες τις μεμψίμοιρες 44άρες που οδύρονται και πνίγουν τον πόνο τους στο μπότοξ. Στις 55άρες που ανταγωνίζονται λυσσαλέα τη 17χρονη κόρη τους (με πιο αβυσσαλέο ντεκολτέ, πιο χτυπητό μπικίνι, πιο σέξι μακιγιάζ). Τα υπερώριμα κορίτσια είναι εδώ για όλες εκείνες τις νεότερες που πολεμούν τον χρόνο μίζερα, μουλωχτά, με ηττοπάθεια.
Στο «Grace and Frankie» (θα υπάρξει και πέμπτος κύκλος!), ο πόλεμος με τον χρόνο φυσικά και δεν παύει να μαίνεται. Την ίδια ώρα όμως βγαίνει προς τα έξω, αποκωδικοποιείται, αναζητεί νέα όπλα, αποδεικνύεται αξιοβίωτος. Και το σπουδαιότερο όλων, διακωμωδείται: «Πώς θα εξηγήσω στα παιδιά μου ότι η γιαγιά τους φτιάχνει sex toys για άλλες γιαγιάδες;» ρωτάει κάποια στιγμή την Γκρέις η κόρη της. «Θα σου πω, αγάπη μου, τι μπορείς να τους πεις. Φτιάχνουμε πράγματα για ανθρώπους σαν κι εμάς. Γιατί έχουμε πια σιχαθεί να παραγκωνιζόμαστε από ανθρώπους σαν κι εσάς!» (απαραίτητη επεξήγηση: η Γκρέις και η Φράνκι έχουν φτιάξει μια εταιρεία με εύκαμπτους δονητές για γυναίκες προκεχωρημένης ηλικίας με αρθρίτιδα!).

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Απριλίου 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ