Οι κυοφορούμενες πολιτικές εξελίξεις εξαιτίας των διεργασιών στα εθνικά θέματα προβάλλουν επιτακτική την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν όλοι οι παίκτες τη θέση τους αναφορικά με αυτές. Είναι εμφανές ότι μια πιθανή συμφωνία στο Μακεδονικό θα προκαλέσει εκ των πραγμάτων ντόμινο πολιτικών ανακατατάξεων, στο οποίο λογικά θα περιλαμβάνεται η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και η κατ’ αντιστοιχία αναζήτηση δυνάμεων που θα τη στηρίξουν έως τουλάχιστον το προσεχές φθινόπωρο –για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στήριξης και η οικονομία της χώρας να αποκτήσει μια κανονικότητα.
Με δεδομένο δε ότι η συμπόρευση των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει εξανεμίσει τις δυνάμεις τους, είναι βέβαιο ότι ο επικεφαλής τους θα επιδιώξει την επανασυσπείρωση αυτού του ακραίου τμήματος του εκλογικού σώματος με μια ηχηρή αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα. Στην περίπτωση αυτή οι επιλογές του Πρωθυπουργού δεν είναι πολλές. Ή θα επιδιώξει την αντικατάσταση του κόμματος Καμμένου με άλλες πολιτικές δυνάμεις που υπάρχουν σήμερα στη Βουλή (Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων) ή θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Θεωρώ το δεύτερο απίθανο –πρόωρες εκλογές προκηρύσσει ένας πρωθυπουργός αν είναι βέβαιος ότι θα τις κερδίσει. Εκλογές για να τις χάσει δύσκολα κάνει. Ισως η πρώτη εκδοχή των επιλογών Τσίπρα έχει κάποιες πιθανότητες. Αλλά το Ποτάμι είναι πια κάτω από την ομπρέλα του Κινήματος Αλλαγής, άρα αν το επιχειρήσει κινδυνεύει να μείνει μόνος του ο κ. Θεοδωράκης, η δε Ενωση Κεντρώων θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη στην πιθανότητα πολιτικής συνεργασίας ή και εισόδου σε μια κυβέρνηση Τσίπρα.
Τι απομένει; Αυτό που δεν μπορεί να γίνει! Δηλαδή να εξακολουθήσει να κυβερνά ο κ. Τσίπρας ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, έχοντας εξασφαλίσει πιθανώς τη λεκτική στήριξη όσων προαναφέρθηκαν ή και του κόμματος Καμμένου. Αλλά το καλοκαίρι του 2018 δεν είναι το καλοκαίρι του 2015, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν τα στραβά μάτια προκειμένου η κυβέρνηση μειοψηφίας Τσίπρα να ψηφίσει το τρίτο (και καταστροφικότερο) Μνημόνιο. Τότε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, προ του κινδύνου της χρεοκοπίας της χώρας, συναίνεσαν σε μια συνταγματική παρεκτροπή. Σήμερα δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι. Τυχόν αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση για οποιονδήποτε λόγο θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το επιτάσσει το Σύνταγμα, το απαιτεί η πολιτική τάξη…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ