Αν θέλουμε λίγο να ξεφύγουμε από το γεγονός ότι οι δανειστές μας και οι εκπρόσωποί τους –οι θεσμοί κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η τρόικα της εποχής ΝΔ και ΠαΣοΚ –καθορίζουν και θα εξακολουθήσουν να ελέγχουν την οικονομική πολιτική της χώρας μέχρι να εξοφλήσουμε το 75% των δανεικών, θα μπορούσαμε να κάνουμε αμέτρητα σχόλια για τις επιλογές τους.
Ας είναι…
Και ας περιοριστούμε στις κατά καιρούς απόψεις που έχουν διατυπώσει για την ανάπτυξη που ακόμη δεν ήρθε.
Ελεγε λοιπόν ο πολύς Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, επικεφαλής του πρώτου μνημονίου, ότι με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει από το 2012 σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης 3% ετησίως. Η ζωή τον διέψευσε…
Τη σκυτάλη πήρε ο Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ως υπεύθυνος του δεύτερου μνημονίου απέδωσε τη βαθιά ύφεση που ακολούθησε στην αποτυχία του πρώτου μνημονίου, στη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην άρνηση «ιδιοκτησίας» του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.
Πρόβλεψε όμως ότι αν εφαρμοστεί το δεύτερο πρόγραμμα η οικονομία από το 2014 θα ανακάμψει και μάλιστα θα εκδηλωθεί το φαινόμενο του «συμπιεσμένου ελατηρίου».
Ελα όμως που μόνο ο φθηνός τουρισμός βοήθησε απλά να μη βουλιάξουμε περισσότερο.
Και στη συνέχεια ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάνη Βαρουφάκη, το δημοψήφισμα και το τρίτο μνημόνιο.
Αν και χάθηκε χρόνος το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιστά, ο Πρωθυπουργός και οι οικονομικοί υπουργοί του το απορρόφησαν και το εφάρμοσαν σχεδόν μέχρι κεραίας, αλλά πάλι η ανάπτυξη δεν ήρθε.
Ο επικεφαλής του τρίτου προγράμματος, ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο, έβλεπε από πέρυσι ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να κινείται πάνω από το 2%-2,5% ετησίως όταν το 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 1,4%. Επίδοση που μπορεί να αντανακλά απλά την τεχνική αντίδραση της οικονομίας που θέλει να ξεφύγει από τον οκταετή κύκλο της ύφεσης.
Μάλιστα όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος σε στενό κύκλο, με τόσες αλλαγές που έγιναν στην Ελλάδα θα περίμενε η οικονομία να πιάσει έστω και για ένα-δύο χρόνια ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 5%.
Αυτό όμως δεν έγινε, ούτε φαίνεται στον ορίζοντα. Ισως γιατί λείπει η κινητήριος δύναμη της κάθε οικονομίας, που είναι η ρευστότητα και η ψυχολογία. Αυτά που δεν βλέπει, ούτε μέτρησε μέχρι σήμερα καμία τρόικα, κανένας πολιτικός…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ