Αν περάσετε τούτες τις ημέρες από το Τροκαντερό, στη μαρίνα του Φλοίσβου στο Φάληρο, και δείτε ετοιμασίες και καλλωπισμό χώρου, μην ξαφνιαστείτε. Απλώς ο πολυμήχανος δήμαρχος Φαλήρου Διονύσης (Νιόνιος) Χατζηδάκης ετοιμάζεται να υποδεχτεί στον παραθαλάσσιο δήμο του VIP πρόσωπα, δηλαδή τον Κάρολο (φωτογραφία) και την Καμίλα, που τους έχει καλέσει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος. Στην πραγματικότητα ο Κάρολος έχει… αυτοπροσκληθεί, αφού τόσο πολύ ήθελε να βρεθεί στην Ελλάδα, κάτι που δεν έκανε ποτέ η μητέρα του, βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ.
Τώρα θα πείτε, πώς ξαφνικά ο Κάρολος θυμήθηκε τον Νιόνιο, τον δήμαρχο Φαλήρου; Τον γνώριζε από παλιά; Οχι βεβαίως, απλώς ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» που τίμησε τη χώρα μας και το Ναυτικό στους Βαλκανικούς Πολέμους. Τέτοια χατίρια δεν του χαλάει κανείς. Εδώ που τα λέμε, στο παρελθόν, δώσανε κοτζάμ θωρηκτό για γαμήλια δεξίωση ενός μοντέλου με έναν γόνο εφοπλιστή και δεν θα άφηναν τον Κάρολο και την Καμίλα να το επισκεφθεί; Αφήστε που η είδηση αυτή χαροποίησε και τους υπηρετούντες στο θωρηκτό, οι οποίοι θέλουν να ετοιμάσουν και γεύμα προς τιμήν του πριγκιπικού ζεύγους. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν θα θελήσει ο Κάρολος να γευματίσει με το πλήρωμα (σήμερα το «Αβέρωφ» είναι μουσείο) ή με τον δήμαρχο, αλλά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό το θέλει πολύ. Ηδη ετοιμάζονται οι προσκλήσεις και όπως μαθαίνω θα παραστούν Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μετά συντρόφου ο πρώτος και μετά συζύγου ο δεύτερος). Φθάνει να μην υπάρξει κανένα μπέρδεμα (πόλεμος, ας πούμε, στη γειτονιά μας και αναβληθεί η επίσκεψη Καρόλου).
Πιο μητσοτακικός… πεθαίνεις
Και μια και έγινε λόγος για τον Διονύση Χατζηδάκη, τον «πολυμήχανο» και δημοφιλέστατο δήμαρχο Φαλήρου, σας πληροφορώ ότι είναι ένας από τους πλέον φανατικούς μητσοτακικούς στην Ελλάδα (πιο «μητσοτακικός πεθαίνεις» που λένε και οι πιτσιρικάδες). Ανθρωπος, δηλαδή, της οικογένειας Μητσοτάκη. Εχει άλλωστε χρηματίσει επί 9 χρόνια διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πρωταθλητής στα 400 μέτρα, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού (κυβερνήτης τριών πολεμικών πλοίων) και ναυτικός ακόλουθος στο Παρίσι. Αν και «ναυταίος» όταν βρισκόταν στο Παρίσι, επαναδιαπραγματεύτηκε τη συμφωνία για τα Μιράζ-2000.
Ο Γιούνκερ, ο Καραμανλής και ο Τσίπρας
Τα 20 χρόνια από τον θάνατο του «εθνάρχη» Κωνσταντίνου Καραμανλή επρόκειτο να τιμηθούν από το Ιδρυμα Καραμανλή στις 26 Απριλίου. Προγραμμάτισαν (από το Ιδρυμα) να προσκαλέσουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να μιλήσει για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και για την προσήλωσή του στις ευρωπαϊκές ιδέες. Η ιδέα ήταν εξαιρετικά καλή, αλλά προτού αποστείλουν την πρόσκληση την… ακύρωσαν. Ο λόγος; Εάν ερχόταν εδώ στην Αθήνα ο κ. Γιούνκερ, θα έπρεπε να καλέσουν στην ομιλία του και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δεν θα μπορούσε κοτζάμ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μιλούσε μόνο σε νεοδημοκράτες, δηλαδή στους Κυριάκο Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή ή Αντώνη Σαμαρά. Και ουδείς από το Ιδρυμα (για λόγους που νομίζω καταλαβαίνετε) δεν ήθελε να καλέσει τον Τσίπρα σε εκδήλωση για τον Καραμανλή.
Πόσο απόρρητα είναι τα μυστικά κονδύλια;
Ισως οι περισσότεροι να θυμούνται τα σκάνδαλα επί σκανδάλων που είχαν ανακαλυφθεί σχετικά με τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια. Το περίεργο στην υπόθεση αυτή είναι ότι ουδείς κλήθηκε να απολογηθεί για τα χρήματα που πήρε από τα μυστικά κονδύλια και ουδείς δήλωσε ποτέ ότι όντως εισέπραξε χρήματα από αυτά. Τι σόι μυστικά κονδύλια θα ήταν εάν δημοσιοποιούνταν τα ονόματα; Για την αποφυγή άλλων σκανδάλων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (που τόσο πολύ υπερασπίστηκε τον πόλεμο κατά της διαφθοράς) υποσχέθηκε πως θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα δημοσιοποιούσε το όνομα ή τα ονόματα αυτών που θα εισέπρατταν 25.000 ευρώ και άνω από τα μυστικά κονδύλια (είτε αυτά ήταν του υπουργείου Εξωτερικών είτε του Αμυνας είτε του Προστασίας του Πολίτη). Εως τώρα κανένα νομοσχέδιο με αυτό το περιεχόμενο δεν έχει εμφανιστεί στη Βουλή. Και αν το φέρει, ποία θα ήταν η χρησιμότητά του; Δηλαδή το υπουργείο δεν θα μπορούσε να χορηγήσει 24.000 ευρώ και να μην το δημοσιοποιήσει. Ή να μαζέψει 24 άτομα και να δώσει από ένα χιλιάρικο στο καθένα, χωρίς ποτέ να μάθει κανείς το παραμικρό.
Ενας αντι-Τσίπρας στο Κίνημα Αλλαγής
Δείτε τώρα κάποιες (πολιτικές) συμπτώσεις. Ο προτεινόμενος από τη Φώφη Γεννηματά ως νέος γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι και αυτός απόφοιτος του ΕΜΠ, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, με μία όμως διαφορά. Ο κ. Χριστοδουλάκης είναι αριστούχος απόφοιτος του ΕΜΠ (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών), ενώ ο κ. Τσίπρας αποφοίτησε με δυσκολία. Είναι μόλις 27 ετών και εισήλθε στην πολιτική (ΠΑΣΠ) σε πιο νεαρή ηλικία, όπως έκανε και ο κ. Τσίπρας στην ΚΝΕ. Αλλά σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, δεν άλλαξε ούτε κόμμα ούτε ιδέες. Εργάστηκε μαζί με τον πατέρα του, όπως έκανε και ο κ. Τσίπρας, και εάν κανείς τον προσέξει θα διαπιστώσει ότι κάπως μοιάζει φυσιογνωμικά με τον κ. Τσίπρα, χωρίς βεβαίως το μούσι του.

HeliosPlus