ΟΥΣΙΩΔΗΣ προϋπόθεση διάκρισης –ατομικού και ομαδικού χαρακτήρα –σε παγκόσμιας εμβέλειας διοργανώσεις εκ μέρους της εθνικής αντιπροσώπευσης είναι η διασφάλιση συνθηκών όσο το δυνατόν αρτιότερης προετοιμασίας. Περί αυτού ασφαλώς δεν χωρεί επιφύλαξη όσον αφορά την προσφορά στις εθνικές ομάδες. Αλλά στη χώρα μας αυτός ο θεμελιώδης κανόνας κάνει νερά. Χαρακτηριστικό στην προκειμένη περίπτωση το δυσεπίλυτο, επί χρόνια, πρόβλημα της μόνιμης προπονητικής στέγασης των εθνικών (προεθνικών) ομάδων της υδατοσφαίρισης και, κατ’ επέκταση, άλλων αθλημάτων, όπως η κολύμβηση, η καλλιτεχνική κολύμβηση, οι καταδύσεις και η τεχνική κολύμβηση.
Η ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ειδικότερα, άθλημα με την ευρύτερη συμμετοχή –και σημαντικότατες διακρίσεις –σε ολυμπιακές, παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πρόσφατη η κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου Ευρώπης από την εθνική ομάδα γυναικών. Οι έξι εθνικές ομάδες υδατοσφαίρισης των δύο φύλων και ηλικιακών κατηγοριών στερούνται μόνιμης στέγης και περιπλανώνται από κολυμβητηρίου εις κολυμβητήριον… με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη και προγραμματισμένη, εγκαίρως και αποτελεσματικά, προετοιμασία. Ευνόητα υψηλές και πιεστικές οι απαιτήσεις, π.χ., για την προετοιμασία των εθνικών ομάδων πόλο στη σπουδαία διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου (14-28) στη Βαρκελώνη αντιμετωπίζονται εκ των ενόντων και συνεπώς ελλιπώς. Κάποια σκέψη για τη δημιουργία συνθηκών μόνιμης έδρας προπόνησης στο Πέραμα δεν προχώρησε, ενώ ο ορίζοντας παραμένει ερμητικά κλειστός για έναν φυσικό (και λογικό) χώρο όπως το ΟΑΚΑ.
ΛΥΣΗ τελεσίδικη υπάρχει, και μάλιστα συνδεόμενη με την επαναλειτουργία, σε ταυτόχρονη κοινωνική προσφορά, του ολυμπιακού κολυμβητηρίου στο Ζάππειο. Οι εγκαταστάσεις της πάλαι πότε κυψέλης της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης καταρρέουν ως θλιβερά κατάλοιπα μιας αλλοτινής δόξας. Ποια είναι, εν προκειμένω, η απάντηση (μάλλον εξήγηση) της ιδιοκτήτριας του χώρου (κάποιος χαρακτήρισε την όλη εικόνα… γούρνα) Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και φυσικά της ΕπΟΠ (Επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας);
ΥΠΑΡΧΕΙ πρόβλημα αντιμετώπισης της δαπάνης για την ανανέωση του τεχνικού εξοπλισμού και αναμόρφωσης των εν γένει χώρων. Αν αυτή είναι η αιτία, η λαλίστατη ηγεσία της ΕΟΕ ας στραφεί στους μεγάλους –και επαιρομένους όχι άδικα –χορηγούς των διαφόρων εθνικών ομάδων ώστε να εξασφαλιστούν οι οικονομικές προϋποθέσεις «υιοθεσίας» του νευραλγικού και σε ανεπίτρεπτη αδρανοποίηση πολύτιμου χώρου. Πιθανόν και η Πολιτεία θα ήταν αρωγός, χωρίς να αποκλείεται και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ