Ο Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία μιας εορταστικής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για να δηλώσει ότι «οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο 2019».

Λογικό. Τι περιμένατε να πει; Οτι διαλυόμαστε και τα μαζεύουμε; Θα πει το κανονικό και αναμενόμενο.
Διορθώνοντας μάλιστα και τον υπουργό Αμυνας, που λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε διευκρινίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν «μετά το 2019» –ίσως το 2021, το 2022 ή το 2037…
Εως εδώ μια χαρά. Απλώς πάσχει η διατύπωση.
Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να προφητεύει πότε θα γίνουν εκλογές διότι δεν το γνωρίζει. Αντιθέτως, μπορεί να δηλώνει τι αποτελεί πρόθεση, επιθυμία ή επιδίωξη της κυβέρνησής του.
Ξέρει δηλαδή τι θα ήθελε, αλλά δεν ξέρει τι θα συμβεί, ούτε αν μπορεί να επιβάλει αυτό που θέλει.
Την ημερομηνία εκλογών θα τη μάθουμε όταν προκηρυχθεί. Κάθε πράγμα στον καιρό του.
Αυτό όμως είναι το δράμα του Πρωθυπουργού. Δεν μπορεί να απειλήσει με εκλογές ούτε τους βουλευτές του. Θα τον πάρουν στο ψιλό!
Και ένας Πρωθυπουργός που φοβάται τις εκλογές, επειδή όλοι ξέρουν ότι χάνει, δεν διαθέτει μέσα επιβολής στην παράταξή του. Είναι ένας αδύναμος Πρωθυπουργός.
Η αδυναμία προκύπτει από έναν αντικειμενικό λόγο.
Σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ο Πρωθυπουργός της μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του, άντε και το κόμμα του. Δεν ελέγχει τον εταίρο του –ιδίως τον συγκεκριμένο εταίρο που αναπτύσσει πλέον μια καθαρά προσωπική πολιτική ατζέντα…
Αλλά και από έναν υποκειμενικό.
Η κυβέρνηση δείχνει τραγικά αδύναμη να αντιμετωπίσει τον εκλογικό ορίζοντα. Πηδάει από θέμα σε θέμα και από ύφος σε ύφος. Δεν διαθέτει μηχανισμό ανάταξης της κατάστασης.
Και ταυτοχρόνως την έχει πάρει από κάτω. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει.
Με άλλα λόγια, έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων. Και το συναισθάνονται πρώτα οι ίδιοι. Το χαρτί άλλαξε.
Ασφαλώς το πείσμα τους είναι αξιέπαινο. Με την ίδια αλύγιστη επιθετικότητα και ακλόνητη πίστη παλεύουν καθημερινά για όλες τις ανοησίες που συγκροτούν ασύντακτα το κυβερνητικό αφήγημα.
Ανασύρουν ακατανόητα σκάνδαλα. Κατασκευάζουν ανύπαρκτες επιτυχίες. Πανηγυρίζουν για φαντασιώσεις. Επικαλούνται τα πάντα και το αντίθετό τους. Χειροκροτούν αναίτια και ζητωκραυγάζουν αβάσιμα.
Μπράβο για το πείσμα.
Δυστυχώς όμως οι εξελίξεις εκδικούνται. Κυρίως όταν έχουν καταλάβει ότι είσαι αδύναμος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ