Λέω σήμερα να αρχίσω με κάτι διαφορετικό και να σας πληροφορήσω ότι οι Αμερικανοί σχεδιάζουν για τη χώρα μας, όχι μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις βάσεις. Δηλαδή εάν η λεγόμενη αριστερή κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα δώσει το «ok», τότε οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα θα είναι περισσότερες και ισχυρότερες σε δύναμη πυρός από τις αμερικανικές βάσεις στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, που πάσχιζε να τις διώξει.
nnn
Πάρτε χαρτί και μολύβι και λογαριάστε πόσες στρατιωτικές βάσεις θέλουν οι Αμερικανοί: Πρώτα απ’ όλα γίνεται λόγος για επέκταση της αμερικανικής βάσης στη Σούδα της Κρήτης (μόλις υπάρξει μεταφορά της βάσης του Incirlik από την Τουρκία). Δεύτερον, συζητούν την εγκατάσταση στρατιωτικών και κατασκοπευτικών αμερικανικών drones στη Λάρισα (στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας), μετά θέλουν επέκταση της βάσης στην Ανδραβίδα (ήδη έχουν ετοιμαστεί οι αποθήκες και για την εγκατάσταση πυρηνικών αλλά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν γιατί αυτές έχουν ήδη επαναποθηκευτεί στη Ρουμανία) και μία βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη. Η βάση στην Αλεξανδρούπολη θεωρείται από τις πλέον σημαντικές και για τα αμερικανικά αλλά και για τα ελληνικά συμφέροντα γιατί στην Αλεξανδρούπολη θα είναι το τερματικό υγροποιημένου αερίου που θα μεταφέρεται από αμερικανικά πλοία.


Γιατί ο Καμμένος έκανε… τρία χρόνια θητεία

Προτού σας πω τι ακριβώς έγινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλισμών, να σας μεταφέρω ένα περιστατικό ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον «γαλάζιο» Αθ. Δαβάκη. Ηταν η στιγμή που γινόταν εμπιστευτικά (!) η συζήτηση για την ανάγκη στράτευσης και των γυναικών (αφού η πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας δεν επαρκεί για την κάλυψη των κενών) και ο κ. Καμμένος (που θέλει σε αυτά τα θέματα να εμφανίζεται… large) παρατήρησε πως όταν ήταν φαντάρος έκανε τρία χρόνια στρατιωτική θητεία. Σαν ελατήριο πετάχτηκε από τη θέση του ο κ. Δαβάκης και παρατήρησε ότι έκανε την ίδια εποχή τη θητεία του, αλλά αυτός έκανε δύο χρόνια: «Πώς είναι δυνατόν να κάνεις εσύ τρία χρόνια;» ρώτησε τον υπουργό Αμυνας. Ο κ. Καμμένος δεν απάντησε (τι να απαντήσει άλλωστε) και ο κ. Δαβάκης προχώρησε: «Εκτός εάν έφαγες έναν χρόνο… φυλακή και την υπηρέτησες» του είπε. Ο υπουργός Αμυνας τον κοίταξε κάπως παράξενα και απάντησε: «Οντως, έτσι έγινε…» και έπεσε (ανάμεσα στους νεοδημοκράτες) το γέλιο της αρκούδας.


Προχειρότητα και επιπολαιότητα

Δυστυχώς κωλύομαι (εκ του νόμου) να αναφέρω λεπτομέρειες από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών, η οποία γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και με την υπόδειξη να μη βγαίνει τίποτα προς τα έξω. Η έκκληση αυτή μάλλον γίνεται για να μην εκτεθούν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες για την αμάθειά τους και κυρίως για την προχειρότητα και την επιπολαιότητα που αντιμετωπίζουν θέματα μείζονος εθνικής σημασίας. Εν πάση περιπτώσει, θα σας αναφέρω μερικά (ανώδυνα). Πρώτα απ’ όλα μίλησαν οι αρχηγοί οι οποίοι παρουσίασαν στους βουλευτές την κατάσταση ως έχει στον κάθε κλάδο του στρατεύματος, αλλά και τις προτεραιότητες που είναι ανάγκη να καλυφθούν προκειμένου να διατηρηθεί η αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
nnn
Στο σημείο αυτό επενέβη ο κ. Καμμένος ο οποίος θέλοντας να βολιδοσκοπήσει τους βουλευτές κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο (με κονδύλι περίπου 1 δισ. ευρώ) τους είπε ότι έχει σχεδόν έτοιμο νομοσχέδιο που προβλέπει διαδικασίες fast track (;) για την προώθηση της κάλυψης των κενών στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ποσό που θα απαιτηθεί σε πρώτη φάση(;) θα φθάσει το 1 δισ. ευρώ. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν παρουσιάστηκε αναλυτικό σχέδιο για το πώς θα ξοδευτεί το 1 δισ. ευρώ. Εμαθα όμως ότι θα χρησιμοποιηθεί σε ανταλλακτικά (αρχής γενομένης στα μεταφορικά αεροσκάφη και τα μαχητικά), αγορά πυρομαχικών (και για τα υποβρύχια), αλλά και για προσλήψεις επαγγελματιών στρατιωτών. Πόσοι τελικά θα προσληφθούν (ώστε να μειωθεί και η ανεργία, τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές) δεν έγινε γνωστό.


Οταν ο Ευκλείδης καπνίζει αρειμανίως

Τα χρήματα πάντως αυτά ο κ. Καμμένος θα τα ζητήσει από τον Ευ. Τσακαλώτο, ο οποίος το πρωί της Τρίτης έπινε τον καφέ του στο καφενείο της Βουλής με μέλη της «Ομάδας 53+», δηλαδή τους Γ. Κυρίτση (μέλος της Επιτροπής Εξοπλισμών) και Θ. Δρίτσα (πρόεδρο της Προανακριτικής για τη Novartis και επίσης μέλος της Επιτροπής για τα εξοπλιστικά). Τα έλεγαν επί ώρες πίνοντας καφέ και καπνίζοντας στριφτά τσιγάρα. Φανταστείτε πόσα ζόρια θα έχει ο κ. Τσακαλώτος, αφού υποτίθεται πως βρίσκεται στην περίοδο που δεν καπνίζει (μετά από ένα εξάμηνο πλήρους καπνίσματος) και άναβε και έσβηνε το στριφτό τσιγάρο το ένα μετά το άλλο. Για τα εξοπλιστικά δεν είπαν κουβέντα. Ελεγαν για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, για αυτό τουλάχιστον επιχειρούσε να πείσει τους συντρόφους του από την εσωκομματική αντιπολίτευση ο κ. Τσακαλώτος.
Οι νυχτερινοί επισκέπτες του Προέδρου

Οι συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας διέψευσαν στο… ΑΠΕ δημοσίευμα της στήλης περί νυχτερινών συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να πληροφορήσω πρωτίστως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δευτερευόντως τους συνεργάτες του ότι το δημοσίευμα ήταν καλοπροαίρετο, δεν είχε σκοπό να θίξει κανέναν και ότι τις πληροφορίες ποιους και πότε βλέπει κατ’ ιδίαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε στη στήλη συνεργάτης του Προέδρου. Αν όμως επιμένουν σε διαψεύσεις θα αποκαλύψω το όνομα του συνεργάτη, κάτι που δεν επιθυμώ να πράξω.

HeliosPlus