Του αρέσει η νύχτα του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου (φωτογραφία). Βρίσκει χρόνο και ηρεμία για να εργαστεί, να συγγράψει, να συνομιλήσει με φίλους και γνωστούς, να ευχηθεί με άνεση σε ονομαστικές εορτές, να δεχθεί επισκέψεις. Ισως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτιμά τη νύχτα από την ημέρα (όπου καραδοκούν οι κάμερες και τα αδιάκριτα βλέμματα των ρεπόρτερ) για να συναντήσει πολιτικά στελέχη, χωρίς ποτέ να ανακοινώνει τις συναντήσεις αυτές. Εδώ, θα πείτε, ανακοινώνονται από την Προεδρία της Δημοκρατίας ακόμα και οι αντιφωνήσεις που κάνει ο κ. Παυλόπουλος όταν τον ανακηρύσσουν επίτιμο δημότη και δεν θέλει να ανακοινώνει τις νυχτερινές συναντήσεις του;
nnn
«Οι νύχτες του είναι πιο όμορφες από τις μέρες μας» λέει με αρκετή δόση χιούμορ ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τις νύχτες άλλωστε γίνονται τα σημαντικότερα ραντεβού, ακόμα –κατά τον συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας –και μη ανακοινώσιμες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Μια ανάσα δρόμος είναι από το Μαξίμου στο Προεδρικό» εξήγησε και συχνά ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας την ώρα που λόγω νύχτας οι κάμερες και οι τηλεοπτικοί προβολείς που καραδοκούν στην οδό Ηρώδου Αττικού σβήνουν.
nnn
Ο πλέον συχνός νυχτερινός επισκέπτης του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υπεύθυνος για θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς Δημήτρης (για τους φίλους «Μίμης») Παπαγγελόπουλος. Ακολουθούν (σε συχνότητα επισκέψεων) ο Νίκος Κοτζιάς, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η Βασιλική Θάνου, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Νίκος Παππάς και βεβαίως ο Πέτρος Μολυβιάτης.
nnn
Πάντως αυτή την εβδομάδα τα ραντεβού του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι πολλά. Μια συνάντηση μαθαίνω έχει με τη ΓΣΕΕ και τίποτε άλλο. Αμέσως μετά αναχωρεί (εκτός απροόπτου) για την πατρίδα του Πελεκανάδα Μεσσηνίας, όπου θα περάσει τις εορτές του Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο θα βρεθεί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, μαζί με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, για να συνομιλήσει με τους πατριώτες του (και να αφουγκραστεί τα προβλήματά τους). Αυτή η άμεση επαφή με τον κόσμο τού αρέσει πολύ του κ. Παυλόπουλου, με βεβαιώνουν οι συνεργάτες του. Ο Πρόεδρος όμως δεν πρόκειται εφέτος να επισκεφθεί στρατιωτικές μονάδες. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει αποφασίσει αν θα πάει ή όχι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας.


Η Δούρου ασφυκτιά

Μπορεί να είδατε τη Ρένα Δούρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο στο Λαύριο να χαμογελά ποζάροντας δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και να τον χειροκροτεί θερμά όταν εκείνος είπε πως θα έχει και δεύτερη τετραετία, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η κυρία Δούρου, μου λένε οι γνωρίζοντες, ασφυκτιά στην Περιφέρεια, ό,τι είχε να δώσει το έδωσε και οι ψηφοφόροι της ίσως να μην της συγχωρήσουν τα λάθη και τις παραλείψεις που έκανε στις πλημμύρες της Μάνδρας Αττικής. Ετσι θέλει τώρα να εγκαταλείψει την Περιφέρεια και να βγει (και πάλι) στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ευχής έργο για την κυρία Δούρου είναι να προχωρήσει ο κ. Τσίπρας σε έναν νέο ριζικό ανασχηματισμό ώστε να αναλάβει κάποιο νευραλγικό υπουργείο (επιθυμεί διακαώς το Εξωτερικών) και να πρωταγωνιστήσει σε κυβερνητικό έργο. Αυτά όλα όμως έως τις εκλογές. Γιατί εάν χάσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι επιδιώξεις της κυρίας Δούρου θα είναι τελείως διαφορετικές.
nnn
Αυτό που η περιφερειάρχης Αττικής περιμένει, όπως μαθαίνω, είναι οι προσεχείς συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (αμέσως μετά το Πάσχα). Δεν θα πρόκειται για συνηθισμένες συνεδριάσεις Κεντρικής Επιτροπής (όπως, για παράδειγμα, η προηγούμενη που έγινε για το Μακεδονικό), αλλά για συνεδριάσεις εφ’ όλης της ύλης. Θα τεθούν υπόψη των κεντροεπιτρόπων τα πάντα, από τον νέο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αναθεώρηση του Συντάγματος έως τον εκλογικό νόμο και τις κομματικές συμμαχίες και διεργασίες. Και βεβαίως η πολιτική την οποία θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα μνημόνια. Και εκεί θα φανούν οι προθέσεις της κυρίας Δούρου, εάν δηλαδή κατεβάσει δική της πλατφόρμα ή θα περιμένει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για να εκδηλωθεί.


Και ξαφνικά εμφανίστηκε ο Τσίπρας (σε πανό)

Παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποκλεισμένο από κλούβες των ΜΑΤ, μέλη της ΠΟΕΔΗΝ κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό και να φθάσουν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο. Ζητούσαν επίμονα να δουν τον Πρωθυπουργό. Ουδείς γνώριζε εάν εκείνη την ώρα ο κ. Τσίπρας βρισκόταν ή όχι στο Μέγαρο Μαξίμου (ήταν και πρωί βλέπετε). Και τότε εμφανίστηκαν τα… αβγά, τα οποία οι διαδηλωτές πέταξαν με ακρίβεια επί των στόχων (ΜΑΤ). Ως αντιπερισπασμό μάλλον έριξαν τα αβγά, επειδή την ίδια ώρα επιχείρησαν να εισέλθουν στην αυλή του Μαξίμου. Τα ΜΑΤ αντέδρασαν. Εγιναν σπρωξίματα, έπεσαν μια-δυο ροπαλιές από την πλευρά των ΜΑΤ και πολλά κοσμητικά επίθετα από την πλευρά των διαδηλωτών. Και ξαφνικά κάνει την εμφάνισή του ο Τσίπρας! Οχι όμως διά ζώσης αλλά σε… πανό, με τη μορφή μάλιστα του… Πινόκιο, που σήκωσαν διαδηλωτές για να καταγγείλουν τα ψέματα που έχει πει ο Πρωθυπουργός για τις προσλήψεις στην Υγεία.

HeliosPlus