Αλαζονικές αλήθειες

Επεσε μια Κυριακή νωρίτερα η εθνική εορτή, τούτη την Κυριακή έπρεπε να είναι. Διότι γιορτάζει η ηγεσία μας την 1η Απριλίου και κάθε έθνος στην ηγεσία του εν τέλει συμποσούται –κυρίως τις στιγμές που ηγέτες και οπαδοί συμποσιάζονται πίνοντας στην υγεία των ψεμάτων.
Διότι τι είναι στο κάτω-κάτω ψέμα, ημερολόγιό μου; Είναι το ηττημένο, αυτό που απορρίφθηκε ως «ψεύδος» έναντι του «αληθούς», ως «λάθος» έναντι του «ορθού» που αναζητούν επιστήμες και φιλοσοφίες. Γιατί πρέπει να είμαστε με τους νικητές; Είναι τόσο λίγοι, τόσο προνομιούχοι, τόσο εκλεκτοί –είναι τελείως ελιτίστικες οντότητες οι «αλήθειες».
Περιπλανιέται αιώνες και αιώνες ο νους μέχρι να φθάσει σε κάποια από αυτές –και απαιτεί μετά να τους αποδώσουμε τιμές, τίτλους ευγενείας μοναδικούς, να αντιμετωπίζουμε τις αλήθειες σαν πολύτιμες πέτρες, σαν πριγκίπισσες πανέμορφες και ποθητές.
Δεν είναι λοιπόν ταξικές και επηρμένες οντότητες οι αλήθειες; Δεν είναι περιφρονημένα τα ψέματα; Δεν είναι αδικημένα, αν σκεφθούμε πως με ψεύδη επί ψευδών ζούμε χιλιετίες τώρα και πληθυνθήκαμε και κατακυριεύσαμε τη Γη και απειλούμε να κάνουμε το ίδιο και στο Διάστημα;

Γλυκά ψέματα

Είναι πληβειακά τα ψέματα και αριστοκρατικές οι αλήθειες –εμείς με ποιους είμαστε; Με τους πληβείους ή με τους αριστοκράτες, ημερολόγιό μου; Με αυτούς που δεν έχουν να χάσουν παρά τις ψευδαισθήσεις τους ή με αυτούς που τα ξέρουν όλα; Δεν είναι αντιπαθητικοί οι ξερόλες; Δεν είναι κουραστικοί οι γνωστικοί; Δεν είναι πανέμορφος ο Καμμένος στην μπουρδολογία του, ο Κατρούγελως στην επηρμένη ψευδολογία του, ο Παππάς στην κουτοπόνηρη αυθεντικότητά του;
Γιατί να είναι το αληθές πάνω από το ωραίο ή το ηθικό –μειώνεται το ηθικό μεγαλείο του Παύλου Πολάκη επειδή έκανε μερικά εκατομμύρια ευρώ λάθος στους υπολογισμούς; Ακόμη και αν είχαν πεθάνει στα χέρια του ασθενείς από ιατρικά λάθη, θα ήταν λιγότερο τιμημένος, θα ενσάρκωνε λιγότερο τις ελπίδες των καταφρονεμένων της πατρίδας μας που περιμένουν από αυτόν τη σωτηρία, αυτή που έχει υποσχεθεί και ο μέλλων να αναστηθεί ξανά σε μια εβδομάδα;
Μήπως δεν είναι ψέμα ότι υπήρξαν Ρωμαίος και Ιουλιέτα; Γιατί συγκινούμαστε και δακρύζουμε λοιπόν; Δεν είναι ψέμα πως του Πινόκιο η μύτη μεγάλωνε όποτε έλεγε ψέματα; Είναι πάνω από τον φόβο η αλήθεια; Δεν είναι: ψιθυριστά, να μην ακουστεί, λες «και όμως, κινείται».
Αχ, τι γλυκά που είναι τα ψέματα, όταν μας λένε «τι όμορφος που είσαι», «τι έξυπνο αυτό που είπες! Πού το σκέφθηκες καλέ;», «τόσα χρόνια έχω να σε δω, σαν να μην έχει περάσει μια μέρα από πάνω σου». Και δεν νιώθαμε γλύκα όταν ακούγαμε «θα πάρεις 13η σύνταξη», «θα σε απαλλάξουμε από τα μνημόνια», «θα μειώσουμε τη φορολογία», «τέλος η διαφθορά με πρώτη φορά Αριστερά!»; Γιατί βρίζουμε τους συριζαίους και όχι τους φιλόφρονες ψεύτες;
Ψέμα είναι κατηγορία για ό,τι διαψεύδει τις προσδοκίες μας· την απαγγέλλουν εισαγγελείς που ευαγγελίζονται την αλήθεια ώσπου να διαψεύσουν και αυτοί τις προσδοκίες μας. Το μόνο αληθές είναι οι προσδοκίες μας –οι επιστήμονες είναι τυχεροί γιατί μπορούν να φτιάχνουν θεωρίες ώστε να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες τους τα πράγματα.
Αλλά εμείς πρέπει να φτιάχνουμε ανθρώπους που να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες μας για άλλους ανθρώπους –που έχουν και αυτοί προσδοκίες από εμάς.


Τιμημένη Πρωταπριλιά

Μπλέκονται οι θελήσεις, οι επιθυμίες και οι προσδοκίες, ελλοχεύουν προδοσίες· ενώ τα πράγματα τα καημένα δεν έχουν προσδοκίες, δεν ξέρουν από προδοσίες. Λίγο ξεροκέφαλα είναι –ώσπου να βρούμε την κατάλληλη θεωρία. Που βεβαίως θα διαψευστεί και αυτή μετά από κάποιες δεκαετίες ή αιώνες.
Μόνο τα ιερατεία και οι πολιτικοί δεν διαψεύδονται· τα πρώτα επειδή οι προσδοκίες που καλλιεργούν είναι μεταθανάτιες και ανεξέλεγκτες, οι δεύτεροι επειδή μπορούν να τις ανανεώνουν συνεχώς. Προσδοκίες επί προσδοκιών· κάθε φορά δεν είχαμε καταλάβει καλά τις προηγούμενες –ενώ οι καινούργιες είναι απολύτως έγκυρες, αληθέστερες και από το τρισχιλιετές πυθαγόρειο θεώρημα.
Αφησε ψέμα που να μην το πει ο Αλέξης Τσίπρας; Θα είχε γίνει πρωθυπουργός αν δεν τα έλεγε; Και αν δεν πει καινούργια, πώς θα μείνει; Η ημέρα των αληθειών είναι η ημέρα των χαμένων ευκαιριών –ποιος λογικός άνθρωπος θα την τιμούσε; Αντιθέτως, η παγκόσμια ημέρα των ψευδών καθιερώθηκε αυθόρμητα, χωρίς απόφαση του ΟΗΕ ή κυβερνήσεων.
Ημερολόγιό μου, η Πρωταπριλιά είναι η ημέρα που αναγεννώνται οι ελπίδες πως, δεν μπορεί, κάποια ημέρα οι χαμένες προσδοκίες μας, οι ελπίδες που διαψεύστηκαν, οι έρωτες που προδόθηκαν, τα εγχειρήματα που απέτυχαν, οι φιλοδοξίες που ξεφλουδίστηκαν –όλα θα δικαιωθούν. Είναι η ημέρα που θα τιμωρήσουμε την άδικη και υπεροπτική αλήθεια.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Αρχίζει η Μαύρη Ηπειρος να μας ενσωματώνει με χαιρετιστήριες αμμοβολές ευρωπαϊκού αποχρωματισμού αφού, όλο και περισσότερο, ανήκομεν εις την Μεσημβρίαν αντί της Εσπερίας.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

nnn

Εμπρηστικές οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν κ. Μπαχτσελί; Ε, να μην έχει και η Τουρκία τον Καμμένο της;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Διόδωρε, σε γνωρίζω πολλά χρόνια, μου είσαι οικείος, φίλος εκλεκτός. Τι την ήθελες τη σύγκριση του κρίνου με τον κύκνο; Εκανα λάθος στην επιλογή φίλων; Εντυπωσιοθηρικοί, ρηχοί και απαίδευτοι οι φίλοι μου; Φρίκη! Η δημοσιογραφία σε τέτοιο ξεστράτημα; Απελπισία!
ΦΩΚΙΩΝ, @ 6979…

nnn

Ο Νοτιάς από εδώ, ο Γαρμπής από εκεί, σκέπασε όλη την Ελλάδα η σκόνη της Σαχάρας. Με 2-3 γερές καταιγίδες την κονόμησαν τη λάσπη μέχρι τις εκλογές. Ανεμιστήρες βρίσκουν εύκολα, ένθεν κακείθεν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

nnn

Κύριε Ερντογάν, υπάρχει μια διαφορά: εμείς ζητάμε τους δύο στρατιωτικούς για να τους δώσουμε στη ζωή και στην ελευθερία, ενώ εσύ ζητάς τους οκτώ για να τους τις στερήσεις.
ΚΩΣΤΑΣ, ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ

nnn

Η κυβέρνηση πάσχει από ξενορεξία: συνεχώς εκδηλώνει την επιθυμία να τρέφεται με ουσίες που δεν είναι για φάγωμα – π.χ. ΤτΕ.
Γ. Κ., ΕΥΒΟΙΑ

nnn

Η γενοκτονία των αδέσποτων ζώων από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανεστάλη, η ομηρεία των δεσποζόμενων διπόδων συνεχίζεται…
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Ορθότατα ο Τσακαλώτος έκανε δηλώσεις για την οικονομία μπροστά στο γυμνό του Μοντιλιάνι. Χρησιμοποίησε το σωστό φόντο για να καταλάβουμε την κατάσταση στην οικονομία εν όψει της αυγουστιάτικης εξόδου στις αγορές.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ

nnn

Τελευταίως, τρέχουμε και δεν φτάνουμε με τα καυτά θέματα – σαν να τρέχουμε με μηχανάκι φωνάζοντας: «Ξέρει κανείς από βέσπαααα;..».
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΤΟΥ ΑΡΑΜΠΑ

nnn

Οι τηβεννοφόροι του ΣτΕ ζήλεψαν τα βυζαντινά άμφια των μητροπολιτών. «Οπισθεν ολοταχώς» – Χριστόδουλος.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

Στις διαπραγματεύσεις, κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. Καταλήξαμε: εμείς θα λέμε τα Σκόπια Gorna Macedonia και αυτοί τον Πάνο Καμμένο Gorna Kammeno…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

nnn

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και φίλος, παλαιός) Μάκης Μπαλαούρας με επιστολή του με εγκαλεί (υπαινισσόμενος μάλιστα και πιθανή χρήση της Φρουράάάάς εναντίον μου) γιατί την περασμένη Κυριακή δημοσιεύθηκαν επιστολές που, στον απόηχο δημοσιευμάτων των ημερών, τον κατηγορούσαν ως «φωτογραφικά ωφελούμενο» από τη ρύθμιση για τη μη περικοπή συντάξεων όσων είχαν εργαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η ρύθμιση δεν τον αφορά, εξηγεί, διότι η δική του σύνταξη «περικόπτεται και θα παραμείνει κομμένη κατά 70%». Χαιρόμαστε όλοι για τα παραπάνω – διπλά: και επειδή η ρύθμιση επιβεβαιώνει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και επειδή δεν προκύπτει κάτι το μεμπτό προσωπικά για τον Μάκη Μπαλαούρα. Αυτό πάντως δεν αλλάζει το γεγονός ότι η εκλογή του ως βουλευτή μάς κόστισε κάτι ανάμεσα σε 500 και 1.300 εκατομμύρια ευρώ – ανάλογα με την εκτίμηση για το αν το εξευτελιστικό Μπρεστ – Λιτόφσκ των 162 συριζανελαίων βουλευτών του 2015 μάς κόστισε 80 ή 200 δισεκατομμύρια.
ΔΙΟΔΩΡΟΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ