Ο ΣΑΛΟΣ και ο ορυμαγδός που προκλήθηκαν –δυστυχώς και διεθνώς για τη χώρα μας –από το «σύνδρομο Σαββίδη» που έβαλε φωτιά στα φρύγανα του εδάφους του μόνιμα πάσχοντος επαγγελματικού ποδοσφαίρου είχαν χρονικά και ουσιαστικά μια αντίθετη ροπή. Εστω και αν αυτή δεν εκτιμήθηκε στο μέτρο που της άξιζε από τα μέσα ενημέρωσης, με εξαίρεση ορισμένες ευκαιριακές περιπτώσεις. Το αντίδωρο ήρθε λοιπόν από τον χαρακτηριζόμενο ως «άλλο αθλητισμό». (Τον θυμόμαστε στην αιχμή του γεγονότος, για να ξεχαστεί σύντομα, αλλά όχι και να διαγραφεί από την ιστορική μνήμη.)
ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ που δικαιούται τον επίζηλο τίτλο «εθνικό» μάς πρόσφερε οξυγόνο. Αλλωστε η ενόργανη γυμναστική είναι το άθλημα στο οποίο ανήκει χρονικά ο πρώτος ολυμπιονίκης στους κρίκους (1896), ο Ιωάννης Μητρόπουλος, μαθητής του μεγάλου ταγού της αθλητικής παιδείας, τότε, πριν από 120 χρόνια, γυμναστή του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Ιωάννη Χρυσάφη.
Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ της ελληνικής ενόργανης γυμναστικής στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο έμοιαζε με αστραπή που φώτισε και έσκισε τα μαύρα σύννεφα της οργής και θλίψης από τα συμβάντα στο δημοφιλέστατο και χρόνια πάσχον επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αυτές οι διακρίσεις παρουσιάζουν δύο άξια σχολιασμού και επαίνου χαρακτηριστικά. Το ένα αφορά το εν δυνάμει αγωνιστικό και ελπιδοφόρο μέλλον –εν όψει μάλιστα Ολυμπιακών Αγώνων –και το άλλο σχετίζεται με την ανθρώπινη συμπεριφορά.
ΜΕΣΑ στην πυρακτωμένη περιρρέουσα πολιτικοποδοσφαιρική ατμόσφαιρα χαρήκαμε έστω και φευγαλέα την ομορφιά της άμιλλας, καθώς δεν υπήρξε πλήρης τηλεοπτική κάλυψη. Ακούσαμε «δηλώσεις» των αθλητών και των αθλητριών τις οποίες διέκριναν η λιτότητα και μετριοφροσύνη του ύφους και η διαύγεια του ήθους. Δηλαδή αυτό που εκφράζεται ως «αθλητοπρέπεια». Ελλειψη έπαρσης και αφοπλιστική λεκτική επάρκεια.
ΑΘΛΗΤΕΣ της παγκόσμιας εμβέλειας όπως ο Λεωνίδας Πετρούνιας και ο Βλάσης Μάρας επιβεβαιώνουν στάση ζωής απέναντι σε μια βαριά ευθύνη. Αλλά και τα όχι ιδιαίτερα γνωστά νέα πρόσωπα του αθλήματος όπως η Ιωάννα Ξουλόγη (ασημένιο μετάλλιο) στις ασκήσεις εδάφους και η νεαρότατη Εβελίνα Μάγια εκπροσωπούν άριστα τη νέα γενιά της γυμναστικής. Φυσικά ιδιαίτερη μνεία οφείλεται στον ομοσπονδιακό προπονητή Δημήτρη Ράφτη, δημιουργό του σήμερα αλλά και του αύριο στο θαυμάσιο αυτό άθλημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ