Τώρα που φτάσαμε στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης του Μνημονίου, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν χρειάζεται, δα, να ανακαλύψει και την… Αμερική για να έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.
Αρκεί να διαβάσει προσεκτικά τι έκαναν και πώς σκέφτονται οι Πορτογάλοι που βγήκαν τρία χρόνια νωρίτερα από εμάς από το πρόγραμμα, όπως ακριβώς τα περιέγραψε δημόσια, μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Σοσιαλιστής υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Καλντέιρα Καμπράλ.
Είπε λοιπόν ο κ. Καμπράλ:

«Το πρώτο βήμα ήταν να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των ανθρώπων. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό χωρίς να κλονιστεί ο προϋπολογισμός. Μάλιστα αυξήσαμε τις δαπάνες για τους πιο φτωχούς και τους ηλικιωμένους, πάντα όμως συνδέαμε την αύξησή τους με την ανάπτυξη (το ΑΕΠ). Το δεύτερο βήμα ήταν το πρόγραμμα «capitalizar» για τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κάναμε μεταρρυθμίσεις για να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία και να εκσυγχρονίσουμε τη δημόσια διοίκηση. Κάναμε δηλαδή βήματα που βελτιώνουν την ποιότητα και την παραγωγικότητα αντί να μειώνουμε τους μισθούς».
Το τρίτο όμως βήμα και, όπως φαίνεται, το κυριότερο είναι πως η Πορτογαλία «πούλησε» το μεταμνημονιακό αναπτυξιακό της σχέδιο στους Ευρωπαίους με «συνεταίρο» τη Γερμανία. Ο αποκαλυπτικός κ. Καμπράλ εξηγεί:
«Πάντοτε οι σχέσεις μας με τη γερμανική κυβέρνηση ήταν πολύ καλές. Η βιομηχανία μας έχει αλλάξει πολύ, δημιουργούνται νέοι κλάδοι, όπως μηχανουργία, αυτοκινητοβιομηχανία, software. Μέρος αυτών των αλλαγών επετεύχθη σε συνεργασία με γερμανικές εταιρείες. Για παράδειγμα, ανοίγει ένα Cyber Security Center στην Πορτογαλία σε συνεργασία με τη Siemens. Η Volkswagen διπλασίασε την παραγωγή αυτοκινήτων στην Πορτογαλία. Αλλά υπάρχουν και startups, όπως η εταιρεία ρούχων Zalando, ή γερμανικές μεσαίες επιχειρήσεις που εγκαθίστανται εδώ λόγω της βιομηχανίας ή του τουρισμού».
Για την ιστορία, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα PSD, στο οποίο ανήκει και ο υπουργός Οικονομίας, μαζί με τους Πράσινους, τους Κομμουνιστές και το λεγόμενο Αριστερό Μπλοκ συγκροτούν την αριστερή πορτογαλική κυβέρνηση που ανέλαβε τα ηνία το 2015 και φαίνεται να κατέχει τα ευρωπαϊκά μυστικά…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ