Αλήθεια, τι φοβάται ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) και στις μετακινήσεις του εντός Αθηνών (δηλαδή για να πάει από την Κυψέλη έως το Μέγαρο Μαξίμου ή στην Κουμουνδούρου) κινητοποιούνται δεκάδες αστυνομικοί και άλλα τόσα περιπολικά; Πού εκείνες οι εποχές που έλεγε ότι του αρέσει να αναμειγνύεται με το πλήθος, να αφουγκράζεται, όπως έλεγε, τους προβληματισμούς του κόσμου και να γίνεται ένα με τους απλούς ανθρώπους; Ή να πηγαίνει από τη Βουλή στο γραφείο του μέσω του Εθνικού Κήπου και να συναντάται με τουρίστες και μαθητές;
***
Να σκεφτείτε ότι για να μιλήσει προχθές στη Θεσσαλονίκη, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συμβούλιο, επιστρατεύθηκαν περίπου 2.000 αστυνομικοί, οι οποίοι απέκλεισαν κάθε οδό (και… πάροδο) προς το μέρος όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Πρωθυπουργός. Και εάν ακόμα προσθέσει κανείς και τους αστυνομικούς με πολιτικά που βρίσκονται στον Εθνικό Κήπο με το βλέμμα στραμμένο προς το πρωθυπουργικό γραφείο, τις πέντε κλούβες των ΜΑΤ που αποκλείουν κάθε πρόσβαση στην οδό Ηρώδου Αττικού, μία άλλη κλούβα των ΜΑΤ που σταθμεύει μονίμως στην Κυψέλη και μία άλλη που σταθμεύει μπροστά στη Βουλή, τότε δεν μπορεί, με τόση ασφάλεια που έχει, κάτι θα τον φοβίζει. Γιατί σας τα λέω αυτά;
***
Επειδή ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας (αντιστράτηγος ε.α. στα Τεθωρακισμένα, μαυροσκούφης και σημαντικό μέλος του «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά) δικαιολογείται στις όποιες κριτικές δέχεται για την αύξηση της εγκληματικότητας, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει προσωπικό επειδή, όπως λέει, πολλοί αστυνομικοί φρουρούν πολιτικούς, πρώην πολιτικούς, δικαστικούς και… δημοσιογράφους. Επί τρία χρόνια προσπαθεί, λέει, να τους μετακινήσει απ’ αυτούς στην ενεργό υπηρεσία και σε αστυνομικά τμήματα και δεν τα έχει καταφέρει, όπως θα ήθελε. Αλλά για την προστασία των κυβερνώντων διαθέτει τις αστυνομικές δυνάμεις απλόχερα. Τόσο που προκαλεί στον κόσμο κλαυσίγελο. Θέλετε κάποια παραδείγματα;
***
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην πασόκος) Μιχ. Μιχελογιαννάκης διαθέτει φρουρά, όπως όλοι οι βουλευτές. Μόνο που, όπως παραδέχεται ο ίδιος, χρησιμοποιεί τον αστυνομικό του ως οδηγό. Ωστόσο έχουν διαρρήξει τρεις φορές το σπίτι (στην Αθήνα) και το γραφείο του (που είναι και ιατρείο) στην Κρήτη. Και δεν βρήκαν τίποτα. Και η ΕΛ.ΑΣ., θα πείτε, τι κάνει; Εδωσε χρήσιμες οδηγίες σε περίπτωση διάρρηξης (μετά το πρόσφατο περιστατικό με τον 88χρονο στη Γλυφάδα) όπου ανάμεσα στα άλλα συμβουλεύει τους πολίτες ότι εάν μπουν διαρρήκτες στο σπίτι τους, να προσποιηθούν ότι κοιμούνται.
***
Ας επιστρέψω όμως στη συμπρωτεύουσα. Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη Θεσσαλονίκη την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η επανέναρξη του πρωταθλήματος. Οσο βρισκόταν στη συμπρωτεύουσα δεν ανακοινωνόταν η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού για όσα έγιναν στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Περίμεναν πρώτα να φύγει (και μαζί του να φύγουν και οι περίπου 2.000 αστυνομικοί) για να ανακοινωθούν οι ποινές στην ομάδα του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη. Ετσι ο κ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να κάνει μια άνετη ομιλία (είχε μαζί του 22 υπουργούς και υφυπουργούς), να «χαριεντιστεί» και να φωτογραφηθεί με τον γαλάζιο περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα (και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη) και να υποσχεθεί στους Θεσσαλονικείς ότι μετά το Πάσχα θα ανοίξει τους σταθμούς του μετρό, αλλά μόνον για… επισκέψεις. Λέγοντας πως το θέμα του μετρό παύει να είναι… ανέκδοτο. Το καλύτερο ανέκδοτο, όμως, δεν τους το είπε: «Η Θεσσαλονίκη ξέμεινε από… νερό όσο διάστημα παρέμεινε εκεί ο Πρωθυπουργός».
Ο Κοτζιάς καλεί… πολιτικούς αρχηγούς

Και ξαφνικά οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, που έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ «ελάτε να σας ενημερώσω για το Μακεδονικό». Με ποια ιδιότητα ο κ. Κοτζιάς ενημερώνει πολιτικούς αρχηγούς; Είναι ενημερωμένος ο Πρωθυπουργός για την πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών; Γιατί έως τώρα ο Πρωθυπουργός ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς και όχι οι υπουργοί του; Αυτά τα ερωτήματα έκαναν τα κομματικά επιτελεία και η ΝΔ έπραξε το αυτονόητο. Αν ο κ. Κοτζιάς θέλει να ενημερώσει για το Μακεδονικό, θα του στείλουμε τον τομεάρχη υπουργό Εξωτερικών (δηλαδή τον «τοξικό» ομόλογό του) και όχι να πάει κοτζάμ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Κουμουτσάκος όμως, απ’ ό,τι γνωρίζω, απουσιάζει στις ΗΠΑ, συνεπώς ο κ. Κοτζιάς θα τον περιμένει μέχρι να επιστρέψει στην Αθήνα.
Οι πονηριές με την απλή αναλογική

Αμέσως μετά το Πάσχα η κυβέρνηση πρόκειται (ας μου επιτραπεί ο όρος) να «φουλάρει» για τις αλλαγές που ετοιμάζει (εδώ και δύο χρόνια) στον τρόπο εκλογής των δημοτικών αρχόντων και στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή (αφού ο κ. Τσίπρας θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή, ώστε να αποτρέψει εσωκομματικές διαφωνίες) προβλέπεται και η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Για να περάσει απαιτείται η ψήφος 151 βουλευτών, τους οποίους διαθέτουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το θέμα όμως είναι πώς θα καθιερώσουν την απλή αναλογική και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, γιατί η απλή αναλογική που ψήφισαν θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές (δεν είχε συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται). Ετσι η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να περάσει την απλή αναλογική μέσω… αναθεώρησης του Συντάγματος, κάτι βεβαίως που προσκρούει στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Έρχεται ο Γιούνκερ

Πρόθυμα απεδέχθη την πρόσκληση του Ιδρύματος Καραμανλή ο Ζάν Κλόντ Γιούνκερ (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) να επισκεφθεί την Ελλάδα και να μιλήσει για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον πολιτικό που πίστεψε στην Ευρώπη, τον πρωθυπουργό που τον Μάιο του 1979 υπέγραφε στο Ζάππειο την ένταξη της Ελλάδας στην (τότε) ΕΟΚ, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Εθνάρχη ο κ. Γιούνκερ θα μιλήσει για το έργο και την προσφορά του.

Οι δυσκολίες του Κινήματος Αλλαγής

Δυστοκία μαθαίνω πως υπάρχει στη κατάρτιση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Τα παζάρια, ναι αυτά που υποτίθεται ότι θα αποφεύγονταν με την απόφαση να μην εκλεγεί αλλά να διοριστεί η κεντρική επιτροπή δίνουν και παίρνουν. Αφορούν βεβαίως στο εσωτερικό των ομάδων. Η πλευρά Ανδρουλάκη και η πλευρά Γεννηματά έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ πρέπει , όπως λέγεται, να χωρέσει σε 128 θέσεις 150 ονόματα γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα αποφευχθούν οι δυσαρέσκειες ενώ οι 41 θέσεις που έχει η πλευρά Ανδρουλάκη είναι κατά πολύ λιγότερες από τον σκληρό πυρήνα της. Από ότι πληροφορούμαι ο κ. Ανδρουλάκης σκέφτεται σοβαρά να εκλέξει τους εκπροσώπους του. Είναι και αυτή μια λύση για να αποφευχθούν οι πιέσεις.

Ποιον έκοψε ο Καμίνης;

Η είδηση όμως έρχεται από την πλευρά του Γιώργου Καμίνη. Στη λίστα των ονομάτων για την κεντρική επιτροπή που απέστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων στην Χαριλάου Τρικούπη, δεν υπάρχει αυτό του Νίκου Διακουλάκη του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου. Όπως έγινε γνωστό η τρίμηνη συνεργασία που είχε ο Γ. Καμίνης με τον κ. Διακουλάκης που συμμετείχε ενεργά στην υπόθεση της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς αρχικά από τις Κινήσεις Πολιτών και στη συνέχεια στο πλευρό του δημάρχου Αθηναίων έληξε. Για τον Γ. Καμίνη αυτό που ακούγεται έντονα είναι ότι ει έλθει, το τελευταίο διάστημα, κοντά με τον Γ. Παπανδρέου. Αυτό εξηγεί και το ότι στις προτάσεις του δημάρχου για την Κεντρική Επιτροπή υπάρχει , όπως λέγεται, ισχυρή δόση …ΚΙΔΗΣΟ.

HeliosPlus