Ισως να μην το έχετε προσέξει, αλλά είναι η τρίτη φορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, που ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ συναντάται με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη (φωτογραφία από την προηγούμενη συνάντησή τους). Και η τρίτη φορά έγινε κατόπιν αιτήματος του αμερικανού πρεσβευτή. Τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί ο κ. Πάιατ θέλει να βλέπει τόσο συχνά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί τον Πρωθυπουργό ή τον υπουργό Εξωτερικών; Τη στιγμή μάλιστα που στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του μόνο καλά λόγια έχει να πει για τον κ. Τσίπρα;
***
Κατά μία (γαλάζια) εκδοχή, ο αμερικανός πρεσβευτής αρχίζει να εμπιστεύεται περισσότερο τον κ. Μητσοτάκη επειδή τον βλέπει εν δυνάμει μελλοντικό πρωθυπουργό. Μια δεύτερη (επίσης γαλάζια) εκδοχή αφορά τα προβλήματα στις ενδοκυβερνητικές σχέσεις. Είναι γνωστό ότι στο τρίγωνο Μαξίμου, υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας δεν υπάρχει ο πρέπων συντονισμός, οι υπουργοί δεν μιλιούνται μεταξύ τους και τους κάνει τον διαιτητή ο Πρωθυπουργός. Τέλος, κατά μία τρίτη (πάλι γαλάζια) εκδοχή, ο πολιτικός έρωτας του αμερικανού πρεσβευτή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να κάνει με τους Ρώσους. Λένε συγκεκριμένα ότι οι Αμερικανοί έχουν ενοχληθεί για τις σχέσεις κυβερνήσεως με τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά περισσότερο επειδή η Ελλάδα δεν έχει απελάσει, όπως πολλές άλλες χώρες έπραξαν (ανάμεσά τους η Αλβανία και τα Σκόπια), ρώσους διπλωμάτες.
***
Οπως και να ‘χει το πράγμα, ο κ. Πάιατ έμεινε περίπου μία ώρα μαζί με τον κ. Μητσοτάκη (παρουσία και του διπλωματικού του συμβούλου Κ. Αλεξανδρή). Συζήτησαν τα πάντα, αλλά δεν ανακοίνωσαν τα… πάντα. Το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν ότι συζητήθηκε η υπόθεση των ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται σε φυλακές υψίστης φύλαξης στην Αδριανούπολη. Μου λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πως οι Αμερικανοί δεν έχουν παίξει το τελευταίο τους χαρτί για τους έλληνες στρατιωτικούς. Ιδωμεν.

Μείζον θέμα οι έλληνες στρατιωτικοί

Φαίνεται περίεργο, αλλά στην κυβέρνηση ψάχνουν τώρα να βρουν ποιανού ήταν η φοβερή ιδέα να καταθέσουν οι συνήγοροι των δύο ελλήνων στρατιωτικών αίτημα για αποφυλάκιση την επομένη της Συνόδου της Βάρνας, ωσάν ο Ταγίπ Ερντογάν να δεσμεύτηκε (ύστερα από… πίεση) στους Γιούνκερ και Τουσκ ότι θα τους απελευθερώσει πριν από το (ορθόδοξο) Πάσχα. Ο τούρκος πρόεδρος (επιστρέφοντας από τη Βάρνα) συνέδεσε εμμέσως πλην σαφώς το θέμα των ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που τους κατηγορεί ως πραξικοπηματίες και που βρίσκονται στην Ελλάδα. Φανταστείτε, δηλαδή, να μην είχε πιεστεί ο Ερντογάν επί 20 λεπτά στη Βάρνα, τι θα είχε γίνει.
***
Ετσι η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μετατρέπεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση, η οποία δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσει, παρά μόνο περιορίζεται σε «τρίτες» διεξόδους, ζητώντας πότε από τον κ. Τουσκ, πότε από την κυρία Μέρκελ ή από τον κ. Πούτιν μεσολάβηση προκειμένου να πιέσουν τον Ερντογάν να απελευθερώσει τους στρατιωτικούς μας. Και ο Ερντογάν τους λέει περίπου τα ίδια που του έλεγε κάποτε και ο Αλέξης Τσίπρας για τους οκτώ τούρκους πραξικοπηματίες, ό,τι δηλαδή «δεν είμαι πιο μεγάλος από τη Δικαιοσύνη». Με μία όμως διαφορά. Ο κ. Τσίπρας είναι υποχρεωμένος εκ του Συντάγματος να τηρεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, έστω και προσχηματικά. Ο κ. Ερντογάν όμως όχι. Πρέπει να αφήσει την τουρκική Δικαιοσύνη ανεξάρτητη. Διότι οι φυλακές του είναι γεμάτες από δικαστικούς που δεν είναι αρεστοί σε αυτόν. Ο Ερντογάν λέει ψέματα για τη Δικαιοσύνη, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει άρει τον στρατιωτικό νόμο στη χώρα του.

Μια «πατάτα» από τους ΑΝΕΛ

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, έκανε και δηλώσεις επί του θέματος (ως ειδικός επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής) και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, ο οποίος πρότεινε ευθέως να γίνει ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους, με παράκαμψη της Δικαιοσύνης σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο βουλευτής δέχθηκε σφοδρά πυρά τόσο από το κόμμα του όσο και από την αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να τα «μαζέψει», κάνοντας λόγο πως αποτελεί προσωπική του υπόθεση σε ένα υποθετικό σενάριο. Δηλαδή, κατά τους ΑΝΕΛ, ούτε γάτα ούτε ζημιά, άσχετα εάν οι δηλώσεις αυτές εκθέτουν διεθνώς τη χώρα μας. Αλλά φαίνεται ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι ελεύθεροι να λένε ό,τι θέλουν και αν προκληθεί σάλος, τότε… ανακαλούν!

Δεν πάει η Φώφη στον Τσίπρα
Επειδή πολλά σενάρια κυκλοφόρησαν μετά την απαντητική επιστολή Αλέξη Τσίπρα στη Φώφη Γεννηματά, σας μεταφέρω ότι οι στενοί της συνεργάτες αποκλείουν με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε μεταξύ τους συνάντηση: «Δεν υπάρχει θέμα συνάντησης της Φώφης με τον Τσίπρα. Τα πάντα θα τα πούμε στη Βουλή. Οταν και όποτε έρθει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος» λένε.
Σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από τους Ευ. Βενιζέλο (του τύπου «εμένα με ρώτησε;») και Α. Λοβέρδο, οι τόνοι έπεσαν. Στη Χαρ. Τρικούπη το τελευταίο πράγμα άλλωστε που θέλουν είναι να συνεχιστεί η αντιπαράθεση. Μαθαίνω, ωστόσο, ότι η Φώφη Γεννηματά τηλεφώνησε στον κ. Λοβέρδο και συζήτησαν εκτενώς το θέμα. Οχι όμως με τον Ευ. Βενιζέλο, που όπως μαθαίνω δεν υπήρξε κάποια επαφή.

HeliosPlus