Εμβατήρια και ψαλμωδίες

25η Μαρτίου –ημέρα εθνικής ανάτασης, ημερολόγιό μου. Ημέρα που λόγω νηστείας τιμώνται ο παστός μπακαλιάρος και ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος. Τιμάται επίσης η ημέρα που ο θεός των Εβραίων έγινε μεθυστικό άρωμα λευκού κρίνου, μιμούμενος τον έλληνα Δία που αιώνες πριν είχε αποκτήσει όψη λευκού κύκνου –με τις ίδιες συνέπειες, που έχουν δώσει δουλειά στους θεολόγους όλων των παρατάξεων για χιλιάδες χρόνια.
Τέτοια ημέρα μοσχοβολά αλιάδα όλη η χώρα και αντηχεί παντού το «όλη δόξα όλη χάρη άγια μέρα ξημερώνει / και τη μνήμη σου το έθνος χαιρετά γονατιστό» –επ’ ευκαιρία, θα πήγαινε και ο Πάνος Καμμένος στην Αμερική να γονατίσει μπρος στον αυθέντη Ντόναλντ Τραμπ αλλά αναβλήθηκε το ταξίδι.
Δεν ξέρω αν έχει σχέση η αναβολή με τα προβλήματα στη συμβίωση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ, που είμαι φανατικός υπέρμαχος του θεσμού του γάμου, δεν ησύχασα από τη διαβεβαίωση του υπουργού-δεκανέα «θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ως το τέλος»· μου θύμισε τα «θα είμαστε παντρεμένοι ώσπου να πάρουμε διαζύγιο» ή «θα είμαστε αχώριστοι ώσπου να χωρίσουμε».
l Γιατί όμως μας επηρεάζουν τόσο τα εμβατήρια; Γιατί δονείται η ψυχή από τις νότες που εκπέμπουν τα χάλκινα των στρατιωτικών φιλαρμονικών; Με τι συντονίζονται, τι ξυπνάνε μέσα μας οι νότες; Κάτι το πολεμικό, το επιθετικό πρέπει να είναι –αλλά και συγκινητικό: εγώ συγκινούμαι όταν ακούω εμβατήρια, ημερολόγιό μου. Μήπως έπρεπε να γίνω στρατιωτικός;

Προδοτικός διεθνισμός

Με συγκινούν όμως και οι εκκλησιαστικές ψαλμωδίες –μήπως έπρεπε να γίνω δικαστικός, σύμβουλος Επικρατείας, να νιώθω τη χαρά να πολεμώ αντίχριστους σαν τον Νίκο Φίλη; Με ψήφους 20 έναντι 5 ακυρώθηκε η υπουργική απόφασή του για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών που δεν άρεσε στο ιερατείο του κρίνου –μαύρη μαυρίλα σαν τα ράσα απλώθηκε ανοιξιάτικα πάνω από τη χώρα.
l Η τέφρα του Στίβεν Χόκινγκ θα ενταφιαστεί στο Westminster, δίπλα σε τάφους άλλων σοφών και βασιλιάδων. Στη Γαλλία θα την έβαζαν στο Πάνθεον. Σε εμάς εδώ θα την κρατούσαν οι Βούλγαροι εκεί μετά την αποτέφρωσή της –διότι αποτεφρώσεις, πολιτικοί γάμοι και άλλα βέβηλα δεν ταιριάζουν με τη θεολογία του κρίνου.
l Εχουμε και άλλα προτερήματα –να, απολύτως γιαλαντζί εθνικιστές είναι οι βουλευτές του Κοσόβου που έριξαν δακρυγόνα μέσα στην ίδια τη Βουλή τους για να διαλυθεί η συνεδρίαση και να μην ψηφιστεί συνοριακή συμφωνία με το Μαυροβούνιο που, κατ’ αυτούς, δίνει 80.000 στρέμματα ποτισμένης με αίμα και δάκρυα εθνικής κοσοβικής γης στους γείτονες. Απάτριδες κοσμοπολίτες είναι· οι δικοί μας, οι σωστοί εθνικιστές, είναι έτοιμοι να κάνουν πόλεμο για τα 25 μόλις στρέμματα των Ιμίων.
Για τούτο και εμείς, σχεδόν 200 χρόνια τώρα, δοξαζόμαστε –ενώ όλοι οι άλλοι πάνε κατά διαόλου. Με επιταχυνόμενο μάλιστα ρυθμό δοξασίας τα τελευταία δέκα χρόνια.
l Τέτοια ημέρα βρήκε και ο Κώστας Σημίτης να θυμίσει πως οι επί πρωθυπουργίας του συμφωνίες (οι του Ελσίνκι λεγόμενες) με την ΕΕ προβλέπουν ότι η Τουρκία πρέπει «να επιλύει ειρηνικά τις διαφορές της με τους γείτονες σε διμερές επίπεδο, και σε περίπτωση αδιεξόδου επίλυσής τους, να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για επίλυση». Να ζητήσουμε από την Ενωση να εφαρμοστεί η συμφωνία «για να προστατευθεί η χώρα από κατασκευασμένες ή τυχαίες κρίσεις» λέει ο Κώστας Σημίτης.
Αλλά νομίζω πως στο εσωτερικό απευθύνεται κυρίως η δήλωση: γιατί ακούν οι απόγονοι του Κολοκοτρώνη και του Αντρούτσου για Διεθνή Δικαστήρια και άλλα τέτοια προδοτικά διεθνιστικά και τραγουδώντας εμβατήρια τραβούν το γιαταγάνι.
l Μάθαμε την Τετάρτη, εβδομαδιαία εθνική γιορτή των απανταχού «οι ωραίοι έχουν χρέη και δεν τα πληρώνουν», ότι «Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τη διπλωματική του εργασία υπό την καθοδήγησή μου […] Ηταν ένα νέο, αγωνιστικό παιδί, που αγωνιζόταν για τα συμφέροντα του λαού. Σήμερακατάντησε να ασκεί βία, να στέλνει τα ΜΑΤ και να κάνει πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας».
Ταύτα έφα Γιάννης Πρωτονοτάριος, που ήταν καθηγητής στο Πολυτεχνείο. Επιβεβαιώνεται πως οι άνθρωποι δεν γεννιόμαστε κακοί –ούτε καν ο Αλέξης Τσίπρας -, μας κάνουν άλλοι: με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις.

Ρήγματα

Ο Μάρτης είναι γενικώς μήνας εθνικών διεγέρσεων: κάποιες γνωστές μόνο στους προέδρους τους «Παμμακεδονικές οργανώσεις» απειλούν να δικάσουν «επί εσχάτη προδοσία» τους βουλευτές, αν παραδώσουν στους άθλιους Σλάβους τη λέξη «Μακεδονία».
Διότι «εκφράζουν τις θέσεις του ελληνικού λαού, όπως αυτές διατρανώθηκαν με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια του 1992 και του 2018»– δεν είναι καινούργια η ασθένεια: και η «17 Νοέμβρη» κατά τη δεκαετία του 1980 υποστήριζε πως όλα τα λευκά και άκυρα των εκλογών ήσαν ψήφοι δικοί της –ντουφέκια για την ακρίβεια.
l Διαβάζω τέτοια και σκέφτομαι ότι η μεγαλύτερη αλλαγή από την εποχή της Τουρκοκρατίας είναι πως τότε δεν είχαμε παντού πρακτορεία του ΟΠΑΠ και τόσες πολλές μορφές τζόγου –ο οποίος θα επεκταθεί και στα βενζινάδικα, διαβάζω. Ωσπου να φουλάρεις το ντεπόζιτο, θα παίζεις πόκα ελπίζοντας ότι μπορεί να κάνεις φουλ του άσου.
Α, ναι, δεν είχαμε και θερινή ώρα επί Τουρκοκρατίας –που ξεκινά και αυτή εφέτος ανήμερα την 25η Μαρτίου –θα πάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά.
l Γερνάμε κατά μία ώρα εκείνη τη στιγμή –όχι ένας και δύο, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη και την Αμερική. Μία ώρα στην καμπούρα του καθενός, αν κάνουμε τους σχετικούς υπολογισμούς, προσθέτουν κάπου 115.000 χρόνια στην καμπούρα της Γης.
Εντάξει, αφαιρούνται ξανά αυτά το φθινόπωρο –αλλά πώς να αντέξει η Γη τέτοια πάνω-κάτω κάθε χρόνο; Σπάει σαν το γυαλί που συνεχώς το ζεσταίνεις και το κρυώνεις –για τούτο ενεργοποιείται το ρήγμα τους Κέρατος της Αφρικής και βαθαίνει και το Κέρας αποχαιρετά βιαστικά την ήπειρο που ως τώρα ανήκει.
Αν υπήρχε και γεωλογικό ρήγμα που θα απομάκρυνε Ελλάδα – Τουρκία; Αλλά πώς να το κάνεις να περνά ανάμεσα σε τόσα νησιά, νησάκια, βραχονησίδες, σκοπέλους και υφάλους, ημερολόγιό μου;

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Παραπονέθηκε η ΕΕ που ο Πρωθυπουργός αποσιώπησε τη συγχρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. Σιγά το πράμα! Εδώ δεν είχαν, παλιότερα, καλέσει οι τοπικοί άρχοντες στα εγκαίνια του δημαρχείου Πύργου τον Γιάννη Λάτση, που είχε εξ ολοκλήρου χρηματοδοτήσει το έργο!
ΣΤΑΥΡΟΣ, «ΕΔΩ ΠΥΡΓΟΣ»

nnn

Στο Πειραματικό ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλιώς διαβάζει το ένα μαθητούδι τα Θρησκευτικά και αλλιώς το άλλο. «Εβγαλαν» όμως τρεις χρονιές λόγω του ότι στα μαθηματικά «σκίζουν» από κοινού: ανακάλυψαν ότι τρεις τετράποδες καρέκλες και μια κουτσή ισούνται με την τετραγωνική ρίζα του 153 περίπου.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟΥ

nnn

Χωρίς διάθεση χιούμορ: το πολίτευμα που προτιμούν οι Ελληνες είναι «δεσποτεία» – πεφωτισμένη, το πολύ, να την πεις: οι έρευνες δίνουν στον Πούτιν ποσοστό θαυμασμού/εκτίμησης πάνω από 50%.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

nnn

Δις εξαμαρτείν; Από αξιολύπητος των κατά λάθος 300 ευρώ, μάλλον πονηρότατος αποδεικνύεται ο βουλευτής και συνταξιούχος κ. Μπαλαούρας.
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

nnn

…η φωτογραφική διάταξη σχετικά με τον βουλευτή Μπαλαούρα αποδεικνύει τη στρεβλωτική διαχείριση της εξουσίας… το ότι υπήρξες συνδικαλιστής στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν σε κάνει άξιο ευεργετημάτων και προνομίων…
Πέτρος Τς. Ετερος Εκάτερος

nnn

Ο Φίλης, εκτός από τα άλογα θρησκευτικά, πείραξε και τα έλλογα μαθηματικά – τα οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε συνεχή υποβάθμιση. Δεξιοί και αριστεροί υπουργοί μιμούνται τον Ιουστινιανό, που προσπάθησε να τα καταργήσει τελείως.
Γ. Κ., ΕΥΒΟΙΑ

nnn

Ο Ρήγας Φεραίος, τότε: «Οσοι από την τυραννία πήγαν στην ξενιτιά, / στον τόπο του ο καθένας ας έλθει τώρα πια». Τώρα, με τη χρεοκοπία, τα ίδια και χειρότερα – ως πότε;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

«Μαζί μέχρι το τέλος» ο Πάνος με τον Αλέξη. Κατά ναυτική ορολογία, μέχρι τον πάτο…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ