ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τη δημιουργική παραγωγή, συνεπώς και άμεση κοινωνική συνεισφορά των συλλόγων με κριτήριο τη γεωγραφική κατανομή. Ενα πρώτο κριτήριο είναι η κατανομή των θέσεων του βάθρου όπου καταγράφεται ελαφρά υπεροχή των τριών πρώτων θέσεων υπέρ των συλλόγων της Περιφέρειας. 42 θέσεις έναντι 39 του Κέντρου και των προαστίων της Αθήνας. Λυπηρή η εμφάνιση της Θεσσαλονίκης με μόνο 3 θέσεις. Στο Κέντρο –μετά την υποβάθμιση, ακόμη και εξαφάνιση ιστορικών συλλόγων –το βάρος πέφτει στην πλευρά του Ολυμπιακού και σε κάποιο περιορισμένο ποσοστό του Πανιωνίου και της ΑΕΚ, ενώ εξόχως εντυπωσιακή η επίδοση συλλόγων προαστίων και συνοικιών. Η πρωταθλήτρια Κηφισιά (ΓΣ), ο ΓΣ Γλυφάδας, ο ΓΣ Ηλιούπολης, όπου φαίνεται ότι υπάρχουν φιλαθλητικοί παράγοντες και ισχνά αμειβόμενοι προπονητές που θα χαρακτηριστούν όπως και αυτοί της περιφέρειας «ήρωες που δεν κουράστηκαν».
ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟ κριτήριο την κατάκτηση πρώτων θέσεων υπερέχει σαφώς το Κέντρο (15 πρωτιές). Ακολουθούν οι Κυκλάδες (5), η Θεσσαλονίκη (4) και με 1-2 θέσεις Βοιωτία-Εύβοια, Κρήτη, Μακεδονία (Ανατολική) Θράκη, Πελοπόννησος. Ισοδυναμία, περίπου, αριθμητική μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας.
ΕΙΚΟΣΑΔΑ σωματείων έχει θέση στον πίνακα των πρώτων θέσεων όπου πρωτεύει ο ΓΣ Κηφισιάς (περίπτωση άξια ιδιαίτερης εκτίμησης και θαυμασμού με εστία το ιστορικό Ζηρίνειο), ο ΓΣ Γλυφάδας και ο Πανναξιακός (4), με δύο πρώτες θέσεις ο Ολυμπιακός, ο θεσμικός πλέον Ελ. Βενιζέλος Χανίων και ο εξαίρετος ΓΣ Ηλιούπολης. Η προσφυγή στους αριθμούς αυτούς είναι η μία πλευρά του λόφου. Η άλλη αφορά τον αριθμό του έμψυχου δυναμικού των συλλόγων στις παραγωγικές ηλικίες-κατηγορίες, δηλαδή παμπαίδων-παγκορασίδων-κορασίδων, εφήβων-νεανίδων.
ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ από τη στήλη αυτή σε αριθμούς ίσως κάποιοι θα τη θεωρήσουν ανιαρή, είναι ωστόσο χρήσιμο εργαλείο στο να σχηματίσουμε μια σφαιρική εικόνα του Στίβου σε παραγωγική πλέον και δημιουργική διαδικασία. Και τούτο ενώ είναι λογικό και αναπόφευκτο να καμαρώνουμε για τη διεθνή εμβέλεια μερικών, μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού, αστέρων, και ο εντυπωσιασμός από κάποια «σωσίβια» δεν πρέπει να προκαλεί αποπροσανατολισμό από τη δημιουργία σε βάθος που είναι εξίσου προέχον, αν όχι υπέρτερο στοιχείο ενδιαφέροντος και εκτίμησης, σε εθνικό και κοινωνικό πλαίσιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ