Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ενημέρωση ή οξυμμένη πολιτική αντίληψη για να καταλάβει κανείς ότι το γυαλί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει ραγίσει.
Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στις εφημερίδες ή στην τηλεόραση.
Πότε θα σπάσει, δεν το ξέρω. Μπορεί να προτιμούν να σέρνονται όπως τώρα πηγαίνοντας από καβγαδάκι σε ξεκατίνιασμα. Μπορεί να επιλέξουν κάποια στιγμή ένα αξιοπρεπές τέλος.
Αλλά όταν σπάσει το γυαλί, θα πάμε σε εκλογές.
Τα σενάρια περί εναλλακτικής πλειοψηφίας είναι κολοκύθια τούμπανα. Μαξιλαράκια δεν κυκλοφορούν και «σενάριο 2015» δεν υπάρχει στο τραπέζι.
Ανεξάρτητα όμως από το πότε, το σπάσιμο είναι προδιαγεγραμμένο. Ξέρετε γιατί; Επειδή μαζί δεν έχουν εκλογικό μέλλον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να πέσει αριστερά και οι ΑΝΕΛ δεξιά. Δεν έχουν άλλη διέξοδο. Ο καθένας θα ψάξει το βασικό ακροατήριό του για να διασώσει ό,τι μπορεί.
Και αφότου η κοινή πλατφόρμα «Μνημόνια και Σκάνδαλα» βυθίστηκε αύτανδρη, κοινό ακροατήριο δεν υπάρχει. Τόσο απλό.
Αλλά έτσι συμβαίνει πάντα. Οι γάμοι συμφέροντος όμορφα καίγονται όταν πάψει να υπάρχει το κοινό συμφέρον. Ακόμα χειρότερα όταν μιλούμε για γάμους μεταξύ τυχοδιωκτών.
Ασφαλώς η συμβίωση μπορεί να κρατήσει λίγο ακόμη. Πέρα από το κοινό συμφέρον υπάρχουν και οι κοινοί φόβοι –όλοι μπορούμε άλλωστε να εικάσουμε ποιους και τι φοβούνται ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας…
Ακόμα κι έτσι όμως είναι προφανές πως και οι δύο θα προσπαθήσουν να θωρακιστούν από τα μελλούμενα και τα επαπειλούμενα. Απλώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να θωρακιστούν μαζί.
Τι άλλο έχει να προσφέρει ο Καμμένος για τη σωτηρία του από την κυβέρνηση; Και τι άλλο έχει να προσφέρει ο Πρωθυπουργός από τον Καμμένο;
Προς το παρόν επιτεύχθηκε μια εκεχειρία έως την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια.
Και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο: ο Καμμένος δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση χωρίς κάποιον σοβαρό «εθνικό λόγο». Θα είναι δώρο άδωρο.
Γι’ αυτό και τελικά ο Πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα που είχε προσπαθήσει να φορτώσει στον Μητσοτάκη.
Ή θα θυσιάσει την κυβέρνησή του για να λυθεί το Σκοπιανό.
Ή δεν θα λυθεί το Σκοπιανό και θα διατηρηθεί η κυβέρνησή του.
Εως πότε; Εως ότου προκύψει η ευκαιρία που θα αδράξει ο Καμμένος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ