Το κλίμα του φόβου και οι φόβοι για το κλίμα στις ΗΠΑ

Αν και πολλοί εξέφραζαν φόβους περί του αντιθέτου, το προσχέδιο της Εθνικής Αξιολόγησης για το Κλίμα των Ηνωμένων Πολιτειών δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς παρεμβάσεις και αντιδράσεις. Πρόκειται για την κατ’ εξοχήν επίσημη έκθεση για το κλίμα στις ΗΠΑ, η οποία συντάσσεται κάθε τέσσερα χρόνια από το εντεταλμένο από το Κογκρέσο Αμερικανικό Ερευνητικό Πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή (US Global Change Research Program – USGCRP). Το τελικό κείμενο θα δημοσιευθεί στο επόμενο διάστημα, όμως η δημοσιοποίηση του προσχεδίου ύστερα από τον έλεγχο και το «πράσινο φως» της ανεξάρτητης επιτροπής των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών θεωρείται ήδη μια μικρή «νίκη».

Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες το γεγονός αυτό καθαυτό δεν θα αποτελούσε είδηση και όλοι θα επικέντρωναν το ενδιαφέρον τους στο περιεχόμενο της έκθεσης. Με φόντο όμως τις απόψεις που ο πρόεδρος Τραμπ εκφράζει εναντίον της «συνωμοσίας» της κλιματικής αλλαγής με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, καθώς και τη δεδηλωμένη πρόθεσή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, πολλοί επιστήμονες φοβούνταν ότι η κυβέρνηση θα προσπαθούσε να επηρεάσει το περιεχόμενο της έκθεσης ή και να εμποδίσει την έκδοσή της. Αυτό προς το παρόν δεν φαίνεται να συμβαίνει…
Η νέα έκθεση παρουσιάζει μια περισσότερο «εστιασμένη ματιά» σε σχέση με τις προηγούμενες: εξετάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένες περιοχές και κοινότητες, καθώς και σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς και στην υγεία, περιγράφοντας ποια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον και ποιες πιέσεις υφίστανται ήδη στο παρόν. Προβλέπει, για παράδειγμα, ότι οι αλιευτικοί πόροι των βορειοανατολικών ακτών θα δεχθούν έντονες πιέσεις από τη θέρμανση των νερών, ότι οι νοτιοανατολικές ακτές θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη έλλειψη νερού και γενικώς ότι οι παράκτιες περιοχές θα γνωρίσουν εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες. Σημειώνοντας ότι οι δασικές πυρκαγιές έχουν αυξηθεί κατά 1.000% σε σχέση με τη δεκαετία του 1970 στα βορειοδυτικά και κατά 880% στα βόρεια, προαναγγέλλει περαιτέρω αύξησή τους. Παράλληλα διαβλέπει μείωση των καλλιεργειών στις αγροτικές περιοχές και συχνότερες και μεγαλύτερης διάρκειας περιόδους ξηρασίας.
«Καθώς ο ρυθμός των πλημμυρών και της διάβρωσης επιταχύνεται, οι επιπτώσεις στις ακτές μας εντείνουν προϋπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και οι κοινότητες έρχονται αντιμέτωπες με τα δύσκολα ερωτήματα του ποιος θα πληρώσει για τις παρούσες συνέπειες και για τις μελλοντικές στρατηγικές προσαρμογής, καθώς και το αν, πώς ή πότε θα πρέπει οι ευάλωτοι πληθυσμοί να μετακινηθούν» σημειώνουν οι συγγραφείς. «Η κλιματική αλλαγή σε ένα σενάριο υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα επιφέρει σημαντικές βλάβες στην οικονομία, στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, με τις ενδεχόμενες ετήσιες απώλειες σε ορισμένους τομείς να ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ως το τέλος του αιώνα. Ορισμένες επιπτώσεις, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από την τήξη των πάγων, θα είναι μη αναστρέψιμες για χιλιετίες ενώ άλλες, όπως η εξαφάνιση ειδών, θα είναι μόνιμες».
Πολλές από αυτές τις επιπτώσεις, τονίζει η έκθεση, μπορούν να απαλυνθούν αν οι ΗΠΑ τηρήσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου. «Ως το τέλος του αιώνα, ο περιορισμός της δριμύτητας της κλιματικής αλλαγής μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές ετησίως και να παραγάγει οφέλη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δαπανούνταν για τη θεραπεία των προβλημάτων κάθε χρόνο». Μετά την έγκριση του προσχεδίου, οι συγγραφείς της έκθεσης λέγεται ότι τώρα «συμμαζεύουν» κάπως τις διατυπώσεις τους ώστε να μην αφήνουν το παραμικρό περιθώριο στην κυβερνητική πλευρά για αντιρρήσεις στην επίσημη παρουσίασή της. Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του προέδρου Τραμπ και της κυβέρνησής του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ