Επιτέλους γίναμε η Δανία του Νότου….Όχι βέβαια στις κοινωνικές παροχές και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά στη φορολογία. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ – κάθε μήνα αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των συμπολιτών μας που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσβάστακτες φορολογικές του υποχρεώσεις.

Ο ένας στους δύο έλληνες, αν αφαιρέσουμε τους ανήλικους, αδυνατεί να είναι συνεπής με την Εφορία. Περισσότεροι από 4 εκατ. πολίτες βρίσκονται στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μη φτάνουν για να γλιτώσουν τα σπίτια τους ή ότι έχει απομείνει – αν έχει απομείνει κάτι – από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Είναι ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας ότι η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.076.857 φορολογούμενους, ενώ οι κατασχέσεις αυξάνονται καθημερινά.

Το σκηνικό είναι δραματικό και δυστυχώς δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα με μια ρηχή ανάπτυξη. Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι έχει καταφέρει να δημιουργεί υπερπλεονάσματα, αλλά ουδείς αναρωτιέται πόσο μπορεί να συνεχιστεί ακόμα αυτός ο φορολογικός στραγγαλισμός. Οι δημόσιες επενδύσεις περικόπτονται συνεχώς, οι ιδιωτικές συνήθως καρκινοβατούν, η ανεργία παραμένει στα ύψη, ενώ οι μισθοί έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες σε όλη την Ευρώπη.

Το εθνικό εισόδημα ουσιαστικά δεν αυξάνεται, η πάλαι ποτέ μεσαία τάξη έχει σχεδόν εκμηδενιστεί καθώς τα εισοδήματα της μειώνονται συνεχώς ενώ η φορολογία παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Η περιβόητη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες, ενώ το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα αντικαταστήσει υποτίθεται το μνημόνιο, είναι ασκήσεις επί χάρτου.

Η κυβέρνηση πέτυχε λοιπόν να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά,αλλά κατάφερε παράλληλα με την υπέρμετρη φορολογία να εξουθενώσει την κοινωνία. Μόνο που η συνταγή, όπως αποδεικνύει και η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχει ημερομηνία λήξης. Γιατί αν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες δεν βλέπουν προοπτική,ούτε η χώρα συνολικά μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες…


ΤΟ ΒΗΜΑ