Θυμάστε που ξαφνικά, παραμονές του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής και με τα «προβληματάκια» που άρχισαν να δημιουργούνται στις σχέσεις Μαξίμου με τον Πάνο Καμμένο (Μακεδονικό, στήριξη του Ιβάν Σαββίδη, σύλληψη ελλήνων στρατιωτικών κ.ά.), που ο Αλέξης Τσίπρας (στη φωτογραφία με τον κ. Κοτζιά) προσκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Σταύρο Θεοδωράκη για να του παρουσιάσει την πρόταση του Ποταμιού για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας; Ισως να αναρωτιέστε τι έγινε αυτό το Συμβούλιο και πού κατέληξε η πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη…
nnn
Η πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού οδηγείται, κατά τα φαινόμενα, με ταχύτητα στις κοινοβουλευτικές καλένδες. Και τούτο γιατί, όπως μαθαίνω, ο Πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να θέσει το θέμα στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας για να συζητηθεί εκεί διεξοδικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που ήθελε να κάνει ο Πρωθυπουργός, ένα σύγχρονο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, υπό τον ίδιο, με επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών, μάλλον δεν πρόκειται να γίνει. Περισσότερες πιθανότητες έχει να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας όχι υπό τον Πρωθυπουργό, αλλά υπό τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά (εάν γίνει έτσι, θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία), αφού είναι γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί το υπουργείο του ως μοναδικό διαχειριστή (και εκφραστή) των εθνικών θεμάτων της χώρας μας και έως τώρα αντιστεκόταν σθεναρά στην ίδρυση ενός τέτοιου Συμβουλίου. Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών εν τέλει θα παρουσιάσει μια πρόταση για ένα… είδος Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (υπό την προεδρία του), το οποίο αναμένεται να απορρίψουν (χωρίς συζήτηση) τα υπόλοιπα κόμματα (πλην ΑΝΕΛ).


Διπλωμάτης ειδικών αποστολών

Και μια και αρχίσαμε σήμερα με τα εθνικά θέματα, σας πληροφορώ ότι το μεγαλύτερο βάρος στην υπόθεση της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης δεν πέφτει ούτε στο υπουργείο Αμυνας ούτε στο υπουργείο Εξωτερικών (άλλωστε οι υπουργοί των δύο αυτών υπουργείων ούτε «καλημέρα» δεν ανταλλάσσουν), αλλά στον διπλωματικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού (και διπλωμάτη των δύσκολων αποστολών) Βαγγέλη Καλπαδάκη. Μου λένε πως ό,τι είχε να κάνει ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο το έχει κάνει με επιτυχία, και από εκεί και πέρα τη σκυτάλη την παίρνει προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όποιον ηγέτη και αν συναντήσει θα του θέτει το ζήτημα (ξανά θα το θέσει στην κυρία Μέρκελ, στον Μακρόν και γενικά σε όλους τους ηγέτες της ΕΕ). Οσον αφορά τον κ. Καλπαδάκη, ανιψιό του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση –η σύζυγος του προέδρου της Βουλής είναι θεία του –θεωρείται, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ένας καλός και ικανότατος διπλωμάτης στον οποίο ο κ. Τσίπρας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.


Βορίδης: «Θέλουν να μας κλείσουν φυλακή»

Σε αυτή τη συνεδρίαση του άτυπου συντονιστικού οργάνου των τομεαρχών της ΝΔ υπήρξαν ορισμένα θεματάκια με τα οποία δεν ασχολήθηκαν οι τηλεοπτικές κάμερες. Ετσι, λοιπόν, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας: «Είναι λίγοι, αλλά για τα εθνικά θέματα το «λίγος» δεν σημαίνει ανεπαρκής, σημαίνει και επικίνδυνος» και ότι «η αριστερά του Τσίπρα δεν ξέρει τι ποιεί η δεξιά του Καμμένου», πήρε τον λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συνέστησε προς όλους την προσοχή τους στα εθνικά θέματα ώστε να μην πάρει το κόμμα τον δρόμο του λαϊκισμού. Θα πρέπει, είπε, να κρατήσει μια υπεύθυνη διαχρονική στάση. Οι κ.κ. Κουμουτσάκος (παρά την αφωνία λόγω ίωσης που είχε) και Κικίλιας συμφώνησαν, όχι όμως και ο Μάκης Βορίδης.

nnn
«Δεν μπορεί να μας παρουσιάζουν τον Αδωνι Γεωργιάδη ως δωροδοκηθέντα και μετά να μας ζητούν συναίνεση. Δεν γίνεται τέτοιο πράγμα, τη στιγμή που, όλοι το έχετε αντιληφθεί, θέλουν να μας κλείσουν στη φυλακή, αν όχι όλους, τους μισούς» είπε ο κ. Βορίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, οποίος και έκανε μια ανάλυση γιατί και πώς αποχώρησε όλη η αντιπολίτευση από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Novartis.
nnn
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως ζήτησε από όλους να ρίξουν τους τόνους, γιατί όπως είπε όταν γίνει πρωθυπουργός θα είναι αναγκασμένος να συνομιλεί με μερικούς. Ολοι κοίταζαν παράξενα έως ότου εξηγήσει ότι εννοεί τον Ερντογάν, τον Ζάεφ κ.ά.


Ο μαθητής και ο δάσκαλος

Ας αντιστρέψουμε τη φράση «δάσκαλε, που δίδασκες» με το «μαθητή, που δίδασκες», γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ως μαθητής ήταν πρώτος στις καταλήψεις. Εις εκ των καθηγητών του, ο Γιάννης Πρωτονοτάριος, μετείχε (και μάλιστα με… ντουντούκα) στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από συμβολαιογραφείο, στη Σκουφά 77 (Κολωνάκι), όπου είχε προγραμματιστεί η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ηταν μαζί με τον Π. Λαφαζάνη και με το κίνημα «Δεν πληρώνω» προκειμένου να σταλεί, όπως έλεγαν, ένα «ηχηρό μήνυμα» κατά των πλειστηριασμών που «έχουν βάλει στο στόχαστρο τη λαϊκή περιουσία και τη θέλουν εδώ και τώρα», όπως έλεγαν. Βεβαίως ότι η διαμαρτυρία τους γινόταν στο Κολωνάκι ουδόλως τους ενοχλούσε και σε κάποια στιγμή είχαν κολλήσει αυτοκόλλητα της ΛΑΕ πάνω στις κλούβες των ΜΑΤ. Οι συμβολαιογράφοι ωστόσο ανέφεραν ότι τα ακίνητα που βγήκαν σε πλειστηριασμό είναι μεγάλης αξίας και όχι λαϊκές κατοικίες.

Η Φώφη με τους ευρωσοσιαλιστές

Δυναμική παρέμβαση ετοιμάζει η Φώφη Γεννηματά στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Όπως πληροφορούμαι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα θέσει στους ευρωπαίους συντρόφους της ,δύο θέματα: Το πρώτο, έχει να κάνει με τις εξελίξεις στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, λέγοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Βάρνας η ΕΕ θα πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα διασφάλισης ευρωπαϊκών συνόρων και ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Ανδριανούπολη. Το δεύτερο με τις ευρωεκλογές του 2019. Σε αυτές τις εκλογές, λόγω της κρισιμότητας του, οι σοσιαλιστές οφείλουν να παρουσιάσουν ένα πραγματικά ριζοσπαστικό, προοδευτικό πρόγραμμα που να δίνει έμφαση στην αναδιανομή και την κοινωνική συνοχή.

HeliosPlus