Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ (στη φωτογραφία κατά την επίσκεψή του στη Δωδώνη) θεωρείται από κυβέρνηση και από αντιπολίτευση φίλος της Ελλάδας, αν και ο άνθρωπος, έμπειρος διπλωμάτης (μας ήλθε από την ταραγμένη Ουκρανία), απλώς κάνει τη δουλειά του σε μια φιλική και σύμμαχο των ΗΠΑ χώρα. Δεν είναι μόνον ότι προσπαθεί για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα ή για τις επικριτικές θέσεις που πήρε έναντι του Ιβάν, ή ακόμα για το ενδιαφέρον του για τα Ναυπηγεία της Σύρου ή για τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Τραμπ ο Αλέξης Τσίπρας.
nnn
Είναι το έντονο ενδιαφέρον (διπλωματικό, προσωπικό, πολιτικό –πείτε το όπως θέλετε) που δείχνει ο αμερικανός πρεσβευτής για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη: «Οι ΗΠΑ είναι πλήρως αφοσιωμένες στο ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών» δήλωσε από την Ανδραβίδα όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς άσκησης «Ηνίοχος». Πρόσθεσε μάλιστα: «Υποστηρίζουμε τις ελληνικές ενέργειες για τη διατήρηση της επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί σύντομα».


Ιντσιρλίκ και Καλαμάτα

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο για το οποίο ενδιαφέρονται οι Αμερικανοί για τη χώρα μας. Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τις βάσεις. Καλά, θα πείτε, δεν τους φτάνει μία βάση στη Σούδα (ό,τι πιο σημαντικό διαθέτουν οι ΗΠΑ στην περιοχή), θέλουν και άλλη; Ζητούν μια πρόσθετη βάση στη χώρα μας σε περίπτωση που αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Omega Press (που ασχολείται κυρίως με θέματα εξωτερικής πολιτικής) οι Αμερικανοί συζήτησαν αυτό το ενδεχόμενο κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ. Ετσι κι αλλιώς οι Αμερικανοί δεν έχουν εμπιστοσύνη στο καθεστώς Ερντογάν και παίρνουν όλα τα μέτρα. Το θέμα είναι πού θα εγκαταστήσουν αυτή τη βάση τη στιγμή που η Σούδα δεν χωράει ούτε ένα… drone. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν μία από τις βάσεις Ανδραβίδας, Αγχιάλου ή ακόμα και Καλαμάτας.


Ο Ιβάν, ο Πούτιν και οι δύο στρατιωτικοί

Σε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική, πολιτική, ακόμα και στρατιωτική πρωτοβουλία προχώρησε ένας ολιγάρχης! Ο Ιβάν Σαββίδης ζήτησε εγγράφως την παρέμβαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται στην Αδριανούπολη. Στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον ρώσο πρόεδρο με αφορμή την επανεκλογή του, ο Ιβάν ζητεί την αρωγή του στην υπόθεση. Τα θέματα που τίθενται είναι: πρώτον, με ποια ιδιότητα ζήτησε κάτι τέτοιο και, δεύτερον, το γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση; Εκτός κι αν έγινε σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, οπότε σοβαρεύει το όλο ζήτημα.


Ο Αδωνις, ο Κυριάκος και το… σπαθί

Απόλυτα ικανοποιημένος για τη στάση που κράτησε ως τώρα απέναντί του ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης. Ειδικότερα για τη στάση του κ. Μητσοτάκη στην «περιπέτεια» στην οποία ενεπλάκη με την υπόθεση Νovartis: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλο αυτό το διάστημα ήταν άψογος απέναντί μου. Στάθηκε σπαθί, μπορώ να πω, και τον ευχαριστώ» είπε συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης. Οσον αφορά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι έθεσε υπόψη του προέδρου του κόμματός του την παραίτησή του από αντιπρόεδρος είπε: «Οχι, δεν υπέβαλα παραίτηση. Απλώς, επειδή δεν είμαι εκλεγμένος αντιπρόεδρος αλλά… επιλεγμένος για να τον διευκολύνω σε ορισμένες κινήσεις του, του είπα ότι «η παραίτησή μου βρίσκεται πάντοτε στη διάθεσή σου, πρόεδρε». Αυτός με διόρισε αντιπρόεδρο, μόνο αυτός μπορεί να με παραιτήσει». Και κάτι ακόμα. Λένε ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ (κυρίως αυτοί που προέρχονται από τον Βορρά) ότι το κλίμα στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ βαρύ για τον Αδωνι εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσε κατά του… Ιβάν Σαββίδη. Τι απαντά ο Αδωνις; «Ο Ιβάν μισεί πρώτα τον Μητσοτάκη και μετά εμένα»!


Πήραν υπογλώσσια στη ΝΔ

Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα του Κυριάκου στο Κέντρο, ειδικά όταν ορισμένα στελέχη της ΝΔ δυναμιτίζουν την προσπάθεια. Ετσι και η υπεύθυνη Περιφέρειας Κρήτης της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ Αθηνά Σπανάκη με ανάρτησή της στο facebook προκάλεσε ταραχή στην Κρήτη. Επιτέθηκε σε αντιδήμαρχο γιατί φωτογραφήθηκε με μετανάστριες, και μάλιστα με λόγο που παραπέμπει σε πολύ ακραίους χώρους. «Τα δώσατε όλα πίσω στις ΜΚΟ για να έχετε τον χρόνο φωτογράφισης με την παρέα σας…» έγραψε, και στην Πειραιώς πήραν… υπογλώσσια.


Η διαγραφή ενός… μοντέλου

Για ένα παρόμοιο (ρατσιστικό) σχόλιο δεν τη γλίτωσε το μοντέλο-στέλεχος της ΝΔ Ελλη Παπαγγελή (αυτή που εμφανίζεται σε περιοδικά και στην τηλεόραση να διαφημίζει κολλαγόνα και να φωτογραφίζεται με τον πρίγκιπα του Μονακό). Η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη διαγραφή της από μέλος της ΝΔ. Τι έκανε η Ελλη Παπαγγελή; Ενα σχόλιο σχετικά με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και την επιστράτευση στο πλευρό τους του… βουλγαρικού στρατού: «Είναι αυτονόητο ότι τέτοιου είδους διχαστικές δηλώσεις προσβάλλουν όλους τους Ελληνες και ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας στη Βόρεια Ελλάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση για την καρατόμησή της. Ισως η κυρία Παπαγγελή οδεύσει τώρα προς το κόμμα του Φαήλου Κρανιδιώτη, με τον οποίο διατηρεί καλές πολιτικές σχέσεις.

HeliosPlus