Η είδηση δεν είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Τρίτη με έναν από τους υπουργούς του, μια συνάντηση την οποία διαλαλούσε όλη τη Δευτέρα σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά του Πρωθυπουργού, να συναντάται με τους υπουργούς του, αφού όλο και σπανίζουν οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Ούτε βεβαίως αποτελεί είδηση η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός του διατηρούν… άριστες σχέσεις και ότι συνεργάζονται στενά και απόλυτα. Αλίμονο εάν συνέβαινε το αντίθετο. Ή ο υπουργός έπρεπε να είχε παραιτηθεί ή να τον είχε καρατομήσει ο Πρωθυπουργός. Στην περίπτωση όμως των σχέσεων ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Πάνο Καμμένο (φωτογραφία) τα πράγματα είναι διαφορετικά και ό,τι συμβαίνει με τους δύο (φανερά ή κρυφά) αποτελούν είδηση και έχουν ενδιαφέρον.
nnn
Για παράδειγμα, ποιος ο λόγος να ανακοινώνεται επισήμως ότι θα υπάρξει συνάντηση των δύο συγκυβερνώντων; Τη στιγμή που κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και μερικούς άλλους υπουργούς (διάβαζε Ν. Παππάς και Γ. Κατρούγκαλος) δηλώνεται πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους δύο; Ούτε για το Μακεδονικό, ούτε για το Αλβανικό, ούτε για τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ούτε βεβαίως για τον Ιβάν Σαββίδη.
nnn
Συνεπώς όλα αυτά γίνονται για το θεαθήναι. Την Τρίτη το πρωί οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος θα συναντηθούν με ένα και μοναδικό θέμα στην ατζέντα: τι θα πράξει ο Καμμένος με το Μακεδονικό, με δεδομένο, πρώτον, ότι η ελληνική πρόταση έχει ήδη σταλεί στα Σκόπια (με όνομα που περιέχει στα σλαβικά το «Μακεδονία») και, δεύτερον, πως ο Νίκος Κοτζιάς θα βρίσκεται εκεί στις 22 Μαρτίου.
nnn
Οι Τσίπρας και Καμμένος αναμένεται (αφού δοθούν ορισμένες εξηγήσεις) να τα βρουν. Η εξουσία, βλέπετε, είναι γλυκιά και για τους δύο και δεν την εγκαταλείπουν έτσι εύκολα. Εστω κι αν υπήρξαν προσφάτως «απειλές» για αποχωρήσεις από την κυβέρνηση ή υπονοούμενα για παραιτήσεις από υπουργικούς θώκους. Συνέβησαν, θα πείτε, τέτοια πράγματα; Και δεν τα μάθαμε;
nnn
Πηγές των ΑΝΕΛ αναφέρουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και σε αυτήν ετέθησαν (κατά τους ΑΝΕΛ) «ορισμένα προβληματάκια» που αφορούν τη συγκυβέρνηση ή, εάν θέλετε, τις σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου.
nnn
Τέθηκε, συγκεκριμένα, ευθέως το ερώτημα τι θα κάνουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη Συμφωνία με τα Σκόπια. Αρχικά προτάθηκε να αποχωρήσουν οι βουλευτές χωρίς να ψηφίσουν. Αν συμβεί όμως κάτι τέτοιο, τότε ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να περάσει τη Συμφωνία με την ψήφο των 145 βουλευτών (δηλαδή επί των παρόντων). Διαθέτει ήδη 144 και εύκολα θα μπορούσε να βρει άλλον έναν. Συνεπώς θα ήταν άνευ σημασίας η αποχώρηση.
nnn
Για ευνόητους λόγους (για να μην εκτεθεί ή διαγραφεί) δεν θα αναφέρω το όνομα του βουλευτή των ΑΝΕΛ που μίλησε και έδωσε τους παρακάτω διάλογους που έγιναν σε συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος:
nnn
«Δεν πρέπει να αποχωρήσουμε, προτείνω να παραμείνουμε στην αίθουσα και να ψηφίσουμε όλοι «όχι». Εάν αποχωρήσουμε, τότε είναι σαν να μετέχουμε σε μια… gay διαδικασία και εδώ θα πρέπει να δείξουμε τις θέσεις μας, τι είναι άσπρο και τι είναι μαύρο».
nnn
Η πρόταση για αποχώρηση κατά την ψηφοφορία φαινόταν ότι απομακρυνόταν, όταν άλλοι βουλευτές έθεσαν το εξής ερώτημα: «Ωραία, αποχωρούμε, τι θα γίνει την επομένη; Θα στηρίζουμε τα νομοσχέδια της κυβέρνησης και γενικά την κυβέρνηση; Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;». Τότε επενέβη ο Πάνος Καμμένος ο οποίος, όπως αφηγείται ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, έθεσε ένα άλλο ζήτημα: αυτό της παραίτησής του από το υπουργείο Αμυνας, αν βεβαίως το απαιτήσουν οι συνθήκες. Είδατε ότι η συνάντηση της Τρίτης ανάμεσα στους δύο έχει να λύσει μερικά… προβληματάκια;
nnn
Αλλά, όπως σας είπα, όλα αυτά γίνονται για το θεαθήναι. Για να αρπάξουμε κανένα ψηφαλάκι. Ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε τη Δευτέρα και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πάει μέχρι το τέλος και για το όνομα της Μακεδονίας η θέση των ΑΝΕΛ είπε πως είναι ξεκάθαρη. Επανέλαβε: «Δεν δεχόμαστε καμία λύση που να εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία. Ούτε Βόρεια, ούτε Νότια, ούτε Ανατολική, ούτε Δυτική Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Από εκεί και πέρα είναι σειρά της FYROM να κάνει τις συνταγματικές αλλαγές».

Τα σοκολατάκια του τούρκου πρεσβευτή

Τι άλλο όμως «προβληματάκι» μπορεί να υπάρχει; Σας ενημερώνω λοιπόν ότι πυκνώνουν οι πληροφορίες για την έλευση του πρώην πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα (και όχι τούρκου επιχειρηματία) στην Αθήνα (από τους ευνοούμενους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), ο οποίος προσκόμισε και… σοκολατάκια. Συναντήθηκε με έλληνα επιχειρηματία (από τους πλέον ισχυρούς) για το θέμα των ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία.
nnn
Οι ίδιες πληφορορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος ζήτησε την έκδοση στην Τουρκία τριών Κούρδων που είχαν συλληφθεί στην Αθήνα την παραμονή της άφιξης του Ερντογάν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Κατά τον τούρκο διπλωμάτη, οι τρεις αυτοί Κούρδοι κατασκεύαζαν εκρηκτικά στην Ελλάδα και τα μετέφεραν στην Τουρκία. Η συνέχεια όμως έχει ενδιαφέρον…

Η δυσφορία του Καμμένου

Οι πληροφορίες (επαναλαμβάνω δεν έχουν ακόμα διαψευσθεί) αναφέρουν ότι ο Ελληνας επιχειρηματίας επικοινώνησε αμέσως με τον πρωθυπουργό και μετέφερε την πρόταση του Τούρκου πρώην πρεσβευτή. Εν συνεχεία ειδοποιήθηκε (από το Μέγαρο Μαξίμου) και υψηλόβαθμο στέλεχος της στρατιωτικής ηγεσίας, όχι όμως της πολιτικής. Το περίεργο είναι ότι και ο ανώτατος αξιωματικός επικοινώνησε με τη σειρά του και αυτός με το Μαξίμου προκαλώντας την δυσφορία του Πάνου Καμμένου. Εκ των υστέρων βεβαίως ορισμένοι στην κυβέρνηση επιχείρησαν να μετριάσουν το όλο ζήτημα ισχυριζόμενοι ότι ο κ. Καμμένος απουσίαζε στο Κατάρ. Ωσάν να μην υπήρχαν σταθερά ή κινητά τηλέφωνα;


Το Μ. Σάββατο του Τσίπρα

Κρύος ιδρώτας έχει λούσει πολλούς διπλωμάτες στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν πληροφορήθηκαν από την ιστοσελίδα «omegapress» (η οποία ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής) ότι το Μεγάλο Σάββατο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Σημαντική επίσκεψη λέει το Μαξίμου, αφού θα μπουν οι βάσεις για τη διμερή συμφωνία. Η είδηση όντως επιβεβαιώθηκε την Τρίτη από έμπειρο διπλωμάτη, ο οποίος αν μη τι άλλο διαθέτει χιούμορ λέγοντας «ωραία μέρα διάλεξε ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί την Αλβανία, αμέσως μετά τον Επιτάφιο και λίγο πριν από την έλευση του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα». Ετσι Μεγάλο Σάββατο (7 Απριλίου) τα δύο κυβερνητικά αεροσκάφη θα βρίσκονται στο αέρα το ένα πηγαίνοντας στα Ιεροσόλυμα και το άλλο στα Τίρανα.

Επιτέλους ελληνική NASA

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει η NASA. Στη Ρωσία η Roscosmos, στη Γαλλία η CNES, στην Κίνα η CNSA, στην Ευρώπη (κεντρικά) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ASE) και στην Ελλάδα από την Τρίτη ο ΕΛ.Δ.Ο, ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, τον οποίο εγκαινίασε περιχαρής, παρουσία μαθητών και μαθητριών, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος επιστημόνων ο Νίκος Παππάς λέγοντας το αμίμητο: «Η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα στο τομέα του διαστήματος» (υποθέτω από άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία κτλ). Βεβαίως ο υπουργός δεν είπε πότε θα έχουμε την πρώτη τη αποστολή στον Αρη ή στη Σελήνη, δεν είπε κουβέντα για… εξωγήινους (αυτό το αφήνει σε πολιτικούς τους αντιπάλους), αλλά είπε ότι η χώρα μας θα έχει πολλαπλά οφέλη του διαστήματος, όπως οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ιατρικές εφαρμογές, την εξ αποστάσεων εκπαίδευση, στη γεωργία ακριβείας και βεβαίως στην Άμυνα. Η ΝΔ πάντως είπε ότι είναι η ΕΛ.Δ.Ο είναι μια άλλη ευκαιρία της κυβέρνησης να διορίσει ημετέρους.

HeliosPlus