Περίστροφα και ρέγκες

Σε τρεις ημέρες έχουμε ισημερία –άρα και με την άδεια των αστρονόμων άνοιξη· ακολουθεί αμέσως η 25η Μαρτίου –και ανήμερα την εθνική γιορτή θα περάσουμε στη θερινή ώρα. Ολα καλά σχεδιασμένα, δεν μας φοβίζουν η Σαχάρα και η άμμος της που θα ταλαιπωρήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο τη Δυτική Ελλάδα. Ηγεμονεύει η Ιζαμπώ εκεί, ενώ στην υπόλοιπη ο Αλέξης Τσίπρας –δεν μπορούν να τα έχουν όλα δικά τους, και καλό καιρό και σοφή διακυβέρνηση, εκεί στο Ιόνιο.
Εδώ ο μέγας Ιβάν Σαββίδης δεν μπορεί να τα έχει όλα –ο μεγα-επενδυτής που ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη ΣΕΚΑΠ, που η αγορά της μας είχε παρουσιαστεί ως εθνική ευεργεσία. Κρατάει όμως το 38άρι περίστροφο Smith and Wesson με το οποίο ζωσμένος όρμησε στο γήπεδο του ΠΑΟΚ να επιβάλει το δίκιο της ομάδας του –άτυχοι αυτοί στο «Βήμα» και στα «Νέα»: αν είχε αγοράσει τον ΔΟΛ, με πιστολέρο πρόεδρο δεν θα είχαν τίποτα να φοβούνται.
˜ Ακόμα καλύτερα βέβαια θα ήταν να είχε αγοράσει τις εφημερίδες ο Ταγίπ Ερντογάν που όχι απλώς εξοντώνει αλλά παστώνει κιόλας τους αντιπάλους του που φθάνουν ως τον Σαγγάριο –και άρα αυξάνει τις κυκλοφορίες των εφημερίδων, που στα βάθη της Ανατολίας χρησιμεύουν κυρίως για να τυλίγουν μπακαλιάρο υγράλατο και να ψήνουν ρέγκες· όπως κάποτε και στην ενταύθα Ανατολή, εκείνους τους ωραίους καιρούς που δεν υπήρχαν τηλεόραση και Internet να διαφθείρουν τους νέους και τις νέες.
˜
Δεν είναι μόνο κουμπουροφόρος παστωτής, είναι και επινοητικός εξολοθρευτής ο Ερντογάν: «Θα ανοίξω τα σύνορα και δεν θα ξέρετε πού να κρυφτείτε», από τους πρόσφυγες και μετανάστες, ήταν η τελευταία απειλή που εκστόμισε, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους. Τα ίδια έλεγε και ο Πάνος Καμμένος το 2015, θυμάμαι· αλλά εδώ δεν έχουμε αναγνωρίσει την αξία του, απλό υπουργό Αμυνας τον έχουμε.

Δουλειά και ντροπή

Κινδυνεύει όμως να μείνει χωρίς στρατό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας: «Αν τολμήσετε να επιβάλετε μεθοδευμένη εξοντωτική ποινή στον ΠΑΟΚ… αυτομάτως να θεωρήσετε τα φύλλα πορείας μας, σε περίπτωση επιστράτευσης, ως απλά κουρελόχαρτα. Κανένας οπαδός του ΠΑΟΚ σε μάχες για τη δικιά σας Ελλάδα. Εμείς πολεμάμε ΜΟΝΟ για τον ΠΑΟΚ» δηλώνουν με ψήφισμα οι υπήκοοι του Ιβάν Σαββίδη προς την κυβέρνηση,.
Παλιά είχαμε τους αντιμνημονιακούς, τώρα θα είναι οι παοκτσήδες που δεν θα αφήσουν να γίνει παρέλαση την άλλη Κυριακή. Σαν τη δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων μεταφέρεται από χέρι σε χέρι η επαναστατική φλόγα που κρατά άσβεστη ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ας πούμε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο επικρατής υπουργός προπαγάνδας, είναι συνεχώς με τον αναπτήρα στο χέρι και, για να μη σβήσει η φωτιά, θέτει ερωτήματα προς τον Γιάννη Στουρνάρα: απαιτεί «να απαντήσει αν υπάρχουν και άλλες συμβάσεις που έχει υπογράψει με τη Novartis και αν είχε και έχει προνομιακές σχέσεις με τα διευθυντικά της στελέχη».
Είναι, δεν είναι 35 χρονών ο υπουργός. Δεν έχει ασκήσει άλλο επάγγελμα από αυτό του πολιτικού: πήρε το πτυχίο του και μετά (ίσως και από πριν) έγινε επαγγελματικό κομματικό στέλεχος, ακόλουθος του Αλέξη Τσίπρα. Θα έπρεπε να ντρέπεται να εγκαλεί τον καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα γιατί και πώς κάποτε, σαν ιδιώτης, δούλεψε για τη Novartis. Αλλά με τέτοιο βιογραφικό, πού να ξέρει ότι οι άνθρωποι δουλεύουν για να ζήσουν, να πληρώσουν φόρους, να πληρωθεί και αυτός από το έλλειμμά μας;
Κατανοώ πως θέλει να εξασφαλίσει το επαγγελματικό του μέλλον, ημερολόγιό μου· να εκλεγεί βουλευτής και για τούτο λέει όσα λέει: να αφιονίσει τους φανατικούς, να του δώσουν το σταυρουλάκι τους.
Εντάξει, καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή –ίσως όμως να είναι ντροπή ο τρόπος με τον οποίο κάνουν ορισμένοι τη δουλειά τους.
˜
Αλλοι υπουργοί, που πρέπει να κουνάνε και τα χέρια τους λίγο αντί να μιλάνε μόνο, τα έχουν στις τσέπες και περιμένουν: τρία χρόνια μαγείρευαν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν (με λεφτά της Ενωσης) ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών –και το σύστημα υποβολής αιτήσεων κατέρρευσε αμέσως μόλις ξεκίνησε.
Δεν είναι ανικανότητα: ιντερνετική δολιοφθορά, υποπτεύονται. Τροτσκιστές και άλλοι προδότες πράκτορες του ιμπεριαλισμού υπονομεύουν την ΠΦΑ –Παπαγγελόπουλος και Θάνου, τι κάνουν; Ακόμα να τους συλλάβουν και να τους δικάσουν;

Ανιστόρητοι στο Μαξίμου

Εαρινή ισημερία μεθαύριο· «Επομένως ας υποδεχθούμε την Ανοιξη / που πολιορκεί επίμονα τον κήπο μας / χωρίς άλλα υπονοούμενα και αναστεναγμούς / γεμίζοντας ο καθένας το ανθοδοχείο / με τα λουλούδια που αγαπάει /…/ ο Απρίλης είναι όντως ο πιο αστείος μήνας» γράφει ο Χάρης Βλαβιανός στην «Αυτοπροσωπογραφία του Λευκού». Ο επερχόμενος Απρίλης είναι the funniest month και όχι the cruellest, όχι ο «μήνας ο σκληρός», όπως ισχυρίζονται κάποιοι ομότεχνοί του που θέλουν να μας φοβίσουν.
Οχι άλλα υπονοούμενα, γράφει –ποια υπονοούμενα; Μήπως αυτά που, σε άλλο ποίημα, απευθύνονται σε κάποιον «ανιστόρητο Μάξιμο», που δεν ξέρει τι έκανε ο Σύλλας, ο ρωμαίος δικτάτορας, και τι υπέστη το θύμα του, ο νουμιδός βασιλιάς Ιουγούρθας: «Μήπως θα ‘πρεπε και εσύ, / αντί να δημαγωγείς πάνω σε ερείπια / –έτσι κατάντησες την χώρα –/ … / να παραδώσεις την εξουσία / προτού ο λαός και η Σύγκλητος εξεγερθούν;». Οχι άλλες εξεγέρσεις –ένα γέλιο θα τους θάψει τους ανιστόρητους Μάξιμους.
Αρκεί να μη θάψει πρώτα εμάς, ημερολόγιό μου. Γιατί συνεδριάζουν οι σύντροφοι του Κινήματος Αλλαγής τούτο το Σαββατοκύριακο, να διορίσουν Κεντρική Επιτροπή που θα έχει 400 τόσα μέλη και Εκτελεστική Γραμματεία με 40 και κάτι. Ευέλικτα και αποτελεσματικά σχήματα για να πάει η Κεντροαριστερά μπροστά –αν και ο μεγάλος καβγάς είναι αν θα πάει δεξιά ή αριστερά.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

2,9% οι Αθεοι της χώρας· ούτε στη Βουλή δεν μπαίνουν. Ο Θεός της Ελλάδος καλά κρατεί.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΗΣ

nnn

Αχ, βρε ταβάριτς… Χάθηκε ο κόσμος να μπεις στο γήπεδο κραδαίνοντας ένα σφυροδρέπανο; Και ο διαιτητής θα σκιαζόταν περισσότερο και οι μισοί Ελληνες θα ήταν μαζί σου…
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

nnn

560 πλαστικοί χειρουργοί δίνουν τα σκήπτρα των τέλειων χειλιών στη Σκάρλετ Τζοχάνσον. Μεγάλε Ευκλείδη, τώρα δικαιώνεσαι… Χαλάλι σου και το κόψιμο των συντάξεων και το τσουβάλι που φοράς μονίμως για σακάκι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

nnn

Ανοιχτά θέματα: Σκοπιανό, Τουρκικό, Αλβανικό – και έδωσαν τέτοιες προσδοκίες για τον Αύγουστο που οι μύγες θα φαίνονται πιο παχιές. Κρίμα που ο Καρανίκας δεν τους συμβουλεύει δεόντως – εκτός και δεν τον ακούνε.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΤΙ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ…

nnn

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάποτε πρότεινε τον αφοπλισμό των αστυνομικών. Προφανώς για να οπλίσει τον Ιβάν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Καλή τύχη στο συνέδριο της Κεντροαριστεράς – είναι αυτή που έχουμε και αυτή που μας αξίζει.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Μετά τον πιστολέρο «επενδυτή», να αναμένουμε την επενδυτική ανάκαμψη από την «άγρια Δύση»;
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Το Κίνημα της Αλλαγής / θέλει να γίνει τηλαυγής / Φάρος, μα δεν ανάφτει. / Ψάχνει να βρει βηματισμό, / μ’ απ’ τον πολύ πλουραλισμό, / μπερδεύεται, σκοντάφτει.
Γ. ΚΟΚ., ΑΘΗΝΑ

nnn

Τι τα θέλουμε τα όπλα / τα κανόνια, τα σπαθιά / να τα κάνουμε πιστόλια / για του (μ)ΠΑΟΚ την πρωτιά.
SO.S@COMΑΤΙΑΝΑΓΙΝΕΙ

nnn

Κάποτε λέγαμε: «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Τώρα, «Τα στερνά της Αριστεράς ατιμάζουν τα πρώτα».
ΚΡΗΣ – ΑΚΗΣ

nnn

Ο γιος του Ιβάν Σαββίδη υποστήριξε πως ο πατέρας του συμβάλλει στην κάθαρση του ελληνικού αθλητισμού… πήρε και το όπλο μαζί του στην προσπάθειά του να τους καθαρίσει;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ

nnn

Ας του αγοράσουν οι κυβερνώντες ένα άλογο και ας τον στείλουν καουμπόι στα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα.
Γ. Κ., ΕΥΒΟΙΑ

nnn

«Συμβολική ενέργεια» η εισβολή Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο για τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Βαρεμένο. Παρατσούκλια και επώνυμα δεν έβγαιναν τυχαία…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ