ΦΩΤΟΣΚΙΑΣΕΙΣ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου. (Παρενθετικά να σημειωθεί ότι η απουσία δωδεκάδας αγωνισμάτων του ολυμπιακού προγράμματος –τρεις ρίψεις, μεγάλοι δρόμοι, βάδην κ.ά. –οδηγεί σε χαρακτηρισμό του θεσμού αυτού «κατ’ οικονομία ως παγκοσμίου πρωταθλήματος».) Εν πάση περιπτώσει στους αγώνες στο Μπέρμιγχαμ δύο είναι τα στοιχεία που έχουν ιστορικό ενδιαφέρον. Το ένα αφορά τη σωρεία ακυρώσεων και το άλλο την προσφορά σε πλήρη κλίμακα της συναρπαστικότητας του άλματος επί κοντώ. Και στις δύο πλευρές καταγράφεται ελληνική παρουσία.
ΤΟ ΘΕΜΑ των ακυρώσεων, βασικά επάνω σε στροφή, κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι. Ο σχεδιασμός των διαδρομών ήταν τέτοιος που ακυρώνει τις προσπάθειες των δρομέων και δημιουργεί μιαν άλλη εικόνα απογοήτευσης, αφενός, και απροσδόκητης επιτυχίας, αφετέρου. Το πρόβλημα μάλλον έχει δημιουργηθεί από τη μη εφαρμογή καθολικών και υποχρεωτικών προδιαγραφών στον κλειστό στίβο. Η Μαρία Μπελιμπασάκη είναι «αθλήτρια μάχης» και η πικρία της, όπως και όλων φίλων του στίβου, θα εξουδετερωθεί ασφαλώς στο άμεσο μέλλον (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου τον Αύγουστο στο Βερολίνο).
ΣΤΟ ΑΛΜΑ επί κοντώ ενισχύεται η εκτίμηση ότι για την Ελλάδα πρόκειται περί του εθνικού αγωνίσματος. Φυσικά μας «κακοφάνηκε» το χάλκινο μετάλλιο της Κατερίνας Στεφανίδη, καθώς η κορυφαία ελληνίδα αθλήτρια όλων των εποχών και αθλημάτων μάς συνήθισε στις «πρωτιές». Αλλά με γνώμονα κάποιο πρόβλημα στα πόδια, αυτό που επέτυχε ήταν άθλος ψυχής. Αλλωστε δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η σωματοδομή της «Μεγάλης Αικατερίνης» υστερεί, σε κάποιον βαθμό, των αντιπάλων της. Συνεπώς στην αγωνιστική ταυτότητά της προστίθεται και ένα άλλο «συν». Οσον αφορά τον Μανόλη Καραλή, μία μόνο ευχή δίνεται: να είναι γερός στην υγεία του και φωτισμένος στη διαχείριση (πνευματικά και σωματικά) του σπουδαίου ταλέντου του. Εγεννήθη ημίν νέος πρωταθλητής…
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ στοιχείο της διοργάνωσης η μέτρια εμφάνιση της Τζαμάικας, ενώ το μοναδικό χάλκινο μετάλλιο της Κένυας είναι ενδεικτικό του αγωνιστικού μονοδρόμου στη χώρα αυτή. Και πάλι απόντες από μια μεγάλη διοργάνωση πληθυσμιακά γίγαντες (Ινδία, Νιγηρία, Ινδονησία, Ιαπωνία κ.ά.), η Κίνα είχε πενιχρή συγκομιδή δύο μεταλλίων. Από πλευράς ηπείρων η Ευρώπη κράτησε την πρωτοπορία σε χρυσά μετάλλια: 11, έναντι 8 της Αμερικής (6 των ΗΠΑ), 6 της Αφρικής και 1 της Ωκεανίας. Ως επίμετρο η μαύρη φυλή κατέκτησε 14 πρώτες θέσεις έναντι 12 της λευκής. Η πλήρης συμμετοχή της Κένυας και της Ρωσίας μάλλον θα ευνοούσε τη μαύρη φυλή –η οποία συνεχώς διευρύνει την παρουσία της στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης (πέραν, φυσικά, της Βρετανίας και της Γαλλίας).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ