Οχι ότι υπήρχαν πολλές αμφιβολίες για το πολιτικό ήθος του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, αλλά αυτό που συνέβη χθες και προχθές με τη διοργάνωση του συνεδρίου κάποιων εκπροσώπων προοδευτικών δυνάμεων από την Ευρώπη και την Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο. Το ψευδεπίγραφο συνέδριο είχε έναν και μόνο στόχο: να υπονομεύσει το πρώτο, ιδρυτικό, συνέδριο του Κινήματος της Αλλαγής, που αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια, μετά την κατάρρευση του ΠαΣοΚ, να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ανταγωνιστική διοργάνωση υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού έγινε για να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η προοδευτική Ευρώπη έναν και μόνο χώρο αναγνωρίζει στην Ελλάδα, και αυτός είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι πρόκειται για λανθασμένη προσέγγιση. Δεν είχε κανέναν τέτοιο χαρακτήρα το… αντισυνέδριο του President. Ο μοναδικός του στόχος ήταν να υπονομευθεί η προσπάθεια που γίνεται από το Κίνημα Αλλαγής.
Γιατί ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι τυχόν επιτυχία του φορέα που δημιουργείται, αυτομάτως θα προκαλέσει ρήγματα στη δική του εκλογική βάση, και θα αναπτύξει φυγόκεντρες δυνάμεις, ικανές να τον βγάλουν εντελώς έξω από το παιχνίδι. Γνωρίζει ότι η δική του τύχη και θέση στις μελλοντικές εξελίξεις καθορίζεται αποκλειστικά σχεδόν από το αν το Κινημα Αλλαγής καταφέρει να πείσει ότι ως μοναδικός επικυρίαρχος στον χώρο της Κεντροαριστεράς μπορεί να υποδεχθεί και να επαναπτρίσει τους ψηφοφόρους που τον εγκατέλειψαν στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 και του 2015.
Ο κ. Τσίπρας έχει την ευφυΐα να αντιληφθεί ότι μόνο μέσα από την υπονόμευση του νέου φορέα θα καταφέρει να επιβιώσει. Το προσπάθησε με τη λοιδορία και τα στημένα δημοσιεύματα κατά την εκλογή του ηγέτη του φορέα τον περασμένο Νοέμβριο. Το συνέχισε τώρα, πότε καλώντας τον Στ. Θεοδωράκη να συζητήσουν τάχα μου μια πρόταση του δεύτερου, υποβληθείσα προ 15μήνου, και πότε διοργανώνοντας συνέδριο με ρετάλια της πολιτικής από την Ευρώπη και τη χώρα.
Δεν είναι όλα αυτά αρκετά για να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς, και να αποτελέσει τον ρυθμιστή των εξελίξεων; Ο ιδιότυπος δικομματισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ που διαμόρφωσαν οι συνθήκες και ο άκρατος λαϊκισμός πρέπει να ηττηθούν, και ένας μόνο τρόπος υπάρχει: να καταφέρει το Κινημα Αλλαγής να γίνει ένας ισχυρός πόλος αντίστασης. Το φοβούνται και οι δύο μονομάχοι. Το φοβάται περισσότερο ο κ. Τσίπρας. Και το δείχνει…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ