από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Με το βλέμμα στο μέλλον ή στο παρελθόν;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Γενικώς η Κεντροαριστερά, η Σοσιαλδημοκρατία, δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες της όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Η εποχή που κατόρθωνε να συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη παρήλθε κάτω από την πίεση της παγκοσμιοποίησης, της οικονομικής κρίσης, οδηγώντας στην άνοδο των κάθε λογής και φυράματος λαϊκιστών.

Είκοσι χρόνια πριν οι σοσιαλδημοκράτες κυβερνούσαν στις 11 από τις 15 τότε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ σήμερα προσπαθούν - και όχι επιτυχημένα - να επιδιορθώσουν τα φθαρμένα ιμάτιά τους. Στα καθ' ημάς, μετά την κατάρρευση του ΠαΣοΚ, οι πάνω από 210.000 πολίτες που εγκατέλειψαν τον καναπέ τους έδωσαν με τη συμμετοχή τους τη δυνατότητα μιας ευκαιρίας ουσιαστικής ανασύνταξης σε κόμματα, πρόσωπα και οργανώσεις που φιλοδοξούσαν να τη διαχειριστούν.

Η υπόθεση ούτε εύκολη ούτε απλή ήταν και είναι. Την κάνουν ακόμα δυσκολότερη οι προσωπικοί ανταγωνισμοί, η καχυποψία που ακόμη κυριαρχεί και οι βυζαντινές διαμάχες για το μοίρασμα των οφικίων. Φτάσαμε έτσι σε ένα συνέδριο χιλιάδων μη εκλεγμένων συνέδρων και στον προκαταβολικό διορισμό και διαμοιρασμό μιας κομματικής νομενκλατούρας. Με τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που τους έδωσαν την εντολή αμήχανους - και εν πολλοίς αδιάφορους - θεατές μιας κλειστής διαδικασίας που δεν εμπνέει και δεν κινητοποιεί.

Προφανώς η νέα Κεντροαριστερά, η δημοκρατική παράταξη, δεν θα μπορούσε να προκύψει από μια αιφνίδια παρθενογένεση. Αλλά δεν μπορεί να διαμορφώσει τη νέα της πολιτική και κοινωνική ταυτότητα εγκλωβισμένη στις παθογένειες του παρελθόντος ή αναπαράγοντας παλιές λύσεις σε νέα προβλήματα. Πολύ περισσότερο που ένα μεγάλο μέρος μιας προβληματικής της παράδοσης έχει υποκλαπεί και έχει παραδοθεί στον δημαγωγικό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελλάδα βιώνει τα τελευταία χρόνια μια διαρκή σύγκρουση μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Το καταστροφικό - και χρεοκοπημένο - ιδεολογικό και πολιτικό πρότυπο του παρελθόντος εξακολουθεί να έχει σημαντική επιρροή και στην κοινωνία και στο πολιτικό προσωπικό. Η ρήξη με αυτό το μοντέλο είναι βασική προϋπόθεση για να αποκτήσει η Κεντροαριστερά  αξιοπιστία, δυναμική και ελπίδα.

Οσο όμως θα κατατρύχεται με ισορροπίες, προσωπικές διευθετήσεις, αδιέξοδες μάχες μικροκομματικής εξουσίας τόσο θα απομακρύνεται και η προοπτική να αποκτήσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι απλώς στη διαχείριση της εξουσίας, αλλά στην αναγκαία αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας...ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μ | 20/03/2018 22:26
  ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΣΗΦΑΚΟ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ ΜΟΥ
  aris
  απάντηση01
   
   
  Διδασκόμενοι από το παρελθόν, | 20/03/2018 11:35
  πρέπει να βαδίσουμε προς το μέλλον. Μερικά από αυτά που έχουν γίνει στο παρελθόν, είναι τοξικά σκουπίδια. Μερικά πράγματα ήταν χρήσιμα. Πχ. Το Σύστημα Υγείας ήταν καλό, η οικογενειοκρατία είναι παρακινδυνευμένη. Μετά το 1990 δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε τον κυρίαρχο ρόλο των πολλών ΜΜΕ. Υπήρξαν καλές στιγμές. Αλλά υπήρξαν και εκπομπές γνήσιου μίσους όπως οι "Μήτσοι" που από το όνομα δείχνουν τις έντονα ρατσιστικές τάσεις και διαθέσεις. Η εκπομπή στέρησε από τους Έλληνες την προοπτική και τους έφερε στο σημείο "μηδέν" που ήταν και το όνειρο του δημιουργού της. Μακάρι να μην υπήρχε τόσος ρατσισμός στην Ελληνική τηλεόραση
  Τώρα ξανά προς το σημείο μηδέν...
  απάντηση33
   
   
  Μάταιος κόπος | 20/03/2018 08:11
  Λίγος σεβασμός για την ( ευρωπ. ) σοσιαλδημοκρατία !Πασόκ της όποιας εκδοχής δεν είχε και δεν έχει καμμία σχέση με αυτήν . Τριτοκοσμικός σοσιαλισμός (με ό,τι αυτό να σημαίνει) και εθνολαικισμός οι σημαίες του . Μάταιες οι προσπάθειες ενός Σημίτη να τους ...εκπολιτίσει πολιτικά. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πασόκοι στελέχωσαν τον Σύριζα και οι πρώην ψηφοφόροι του τον έφεραν και τον διατηρούν στην εξουσία !
  sr
  απάντηση121
   
   
  Έμειναν σημεία και τέρατα | 19/03/2018 14:33
  (για το σχόλιο "διάφορες εποχές... Έμειναν σημεία") Στον Ελληνικό χώρο υπήρξαν γίγαντες της σοφίας και της γνώσης αλλά υπήρξαν και διώκτες της γνώσης. Επίσης υπήρξε και η υποδούλωση επί τέσσερις-πέντε αιώνες. Όλα αυτά μας ακολουθούν και στην Πολιτική, μεταξύ άλλων, με τα γνωστά αποτελέσματα.
  Η πονηρία επιμένει
  απάντηση60
   
   
  Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα | 19/03/2018 13:39
  κ. Πολυμίλη είδατε τις εικόνες με τους ψηφοφόρους (ποιοί ήταν), οπως και τι ψήφισαν. Προσωπικώς είδα με τα μάτια μου τον λαϊκισμό σε όλο του το μεγαλείο. Είναι αυτό σοσιαλδημοκρατία και ποιο είναι το μέλλον της; Απογοήτευση.
  Λάμια
  απάντηση107
   
   
  Η Κεντροαριστερά, η Σοσιαλδημοκρατία | 19/03/2018 13:22
  και η Αριστερά είναι όλες συντεταγμένες με συνέπεια, όπως και η Δεξιά, στο κυνήγι του κέρδους. Μιλάμε για τους ηγέτες και τους συν αυτοίς που δίνουν χωρίς κανένα δισταγμό το στίγμα και στην υπόλοιπη κοινωνία, σε ό,τι αφορά το πρακτέο: Πως να τα οικονομήσουν. Στην Ελλάδα λείπει η παιδεία. Αυτό που υπάρχει στους σημερινούς πολιτικούς-λαμόγια είναι μια επίφαση παιδείας. Δυστυχώς τα Πανεπιστήμια και τα μεταπτυχιακά προσφέρουν εξειδίκευση και όχι παιδεία. Πχ. είχα εντυπωσιαστεί ως φοιτήτρια διότι κανείς στο τμήμα δεν γνώριζε στην ηλικία των είκοσι ετών την υπόθεση Ντρέυφους, κάτι που εμείς στο σπίτι είχαμε συζητήσει πολλές φορές διαβάζοντας τον Τύπο. Οι Έλληνες έκαναν πογκρόμ στη γνώση σε
  διάφορες εποχές... Έμειναν σημεία
  απάντηση65