Το πρόσωπο νεανικό, καθαρό, αψεγάδιαστο, και μαζί σεμνό, σχεδόν ταπεινό, απαλλαγμένο από τη συνήθη θρασύτητα της νιότης.
Και ο λόγος επίσης σαφής, λιτός, περιεκτικός, γεμάτος γνώση και αυτοπεποίθηση.
Μιλάμε για τη Ζωή Γιαβρή, μια νεαρή επιστήμονα, απόφοιτο της Σχολής Ηλεκτρολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία ίδρυσε το 2015 στην Αθήνα την Advantis Medical Imaging, μια μοντέρνα εταιρεία στον τομέα των νευροεπιστημών και δι’ αυτής διεκδικεί το ευρωπαϊκό βραβείο καινοτόμων γυναικών –ηλικίας κάτω των 30 ετών –για το 2018.
Επελέγη μεταξύ 122 υποψηφίων από όλη την Ευρώπη, είναι ανάμεσα στις δώδεκα φιναλίστ για το γενικό βραβείο και ανάμεσα στις τρεις για το ειδικότερο που φέρει τον τίτλο Women Rising Innovator Award.
Η νεαρή κυρία Γιαβρή αποφοιτώντας από το Μετσόβιο έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νευροβιολογία και ακολούθως, στηριζόμενη στο λεγόμενο υπολογιστικό νέφος, προχώρησε στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού λογισμικού για την επεξεργασία των εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου.
Πρόκειται για καινοτόμες λύσεις λογισμικού στον κλάδο της ιατρικής απεικόνισης, που επέτρεψαν την υιοθέτηση νέας μεθόδου διάγνωσης παθήσεων του εγκεφάλου, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες.
Το πρωτοποριακό έργο της νεοφυούς εταιρείας που ίδρυσε η κυρία Γιαβρή μαζί με τους συναδέλφους της Περικλή Ζιώγκα και Δημήτρη Ροζάκη συμπεριελήφθη από την επιστημονική έκδοση MIT Technology Rewiew του ομώνυμου ξακουστού τεχνολογικού ιδρύματος της Μασαχουσέτης στις 35 πιο καινοτόμες δράσεις για νέους έως 35 ετών.
Το ενδιαφέρον, πέραν των επιστημονικών διακρίσεων, είναι ότι το λογισμικό της νεοφυούς ελληνικής εταιρείας ενεκρίθη από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό υγείας και πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί από νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα στη Γηραιά Ηπειρο.
Κατέστη δηλαδή εμπορεύσιμο, επιτρέποντας στην κυρία Γιαβρή και στους συνεργάτες της να το εγκαταστήσουν σε μεγάλες νοσοκομειακές και διαγνωστικές μονάδες της Ευρώπης.
Ακούγοντας και βλέποντάς την να ξεδιπλώνει την προσπάθειά της νιώθει ο καθείς τη διαφορά, αισθάνεται το βάθος της προσπάθειας, τη γνώση που ενσωματώνει, αλλά και την ποιότητα που εκπέμπει και το άλλο ήθος που τη συνοδεύει.
Και όταν ερωτάται για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τις εντοπίζει ιδιαιτέρως στην έλλειψη πλαισίου ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων, αλλά και στη δυσπιστία που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία για τους νέους. Οπως εξήγησε σε μία από τις συνεντεύξεις της, εξαιτίας αυτής ακριβώς της δυσπιστίας, έπρεπε να αναπτύσσει διπλά και τριπλά στους μεγαλύτερους αρμοδίους το αντικείμενο της προσπάθειάς της.
Οπως και να έχει, η κυρία Γιαβρή είναι αξιοπρόσεκτη και η προσπάθειά της διπλά ελπιδοφόρα. Γιατί η ίδια είναι νέα και εξελίχθηκε εδώ σε περιβάλλον, αν όχι εχθρικό, σίγουρα καχύποπτο και αντιπαραγωγικό.
Και επειδή φανερώνει το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας, που δεν χρειάζεται κουμπούρια, ούτε πολιτικούς φίλους για να προκόψει και να διακριθεί.
Αργά η γρήγορα, αυτό το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας θα επικρατήσει των σημερινών σκυβάλων της πολιτικής και της οικονομίας. Μπορούμε πια να αισιοδοξούμε…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ