Με αυτή την κυβέρνηση τελικά τα έχουμε δει όλα. Χυδαία, απίστευτα ψέματα, κραυγαλέα διαχειριστική ανικανότητα και εξοργιστική αδιαφορία για τον εξευτελισμό των πολιτών.
Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση, το περίφημο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Οχι μόνο δεν παραιτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός για το φιάσκο της κατάρρευσης του συστήματος, αλλά είχε και το θράσος να πει κραυγαλέα ψέματα:
1. Ισχυρίστηκε ότι το «Εξοικονομώ I» (2011-2014) είχε μόνο 15.000 δικαιούχους. Ψέμα, γιατί αναβαθμίστηκαν 40.000 κατοικίες.
2. Ισχυρίστηκε ότι οι διαδικασίες ήταν διαβλητές. Ψέμα, γιατί όλο το πρόγραμμα το έτρεξαν οι 4 συστημικές τράπεζες και ποτέ από κανέναν και πουθενά (ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ) δεν τέθηκε θέμα διαφθοράς.
3. Ισχυρίστηκε ότι στο νέο πρόγραμμα περίμεναν αιτήσεις μόνο από 17.000 πολίτες. Ομως γνώριζαν πολύ καλά ότι είναι πάνω από 500.000 αυτοί που την πρώτη ημέρα θα δοκίμαζαν να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα που, με τις πολλαπλές δοκιμές καθενός, θα ξεπερνούσαν το 1-1,5 εκατομμύριο.
4. Ισχυρίστηκε ότι οι νέοι δικαιούχοι είναι 40.000. Ψέμα, γιατί γνωρίζει ότι δεν μπορεί να είναι πάνω από 25.000, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του είναι 250 εκατ. ευρώ.
5. Ισχυρίστηκε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν τραγικό. Ψέμα, γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιολογήθηκε ως το 2ο καλύτερο της Ευρώπης από το Joint Research Centre (JRC) της ΕΕ, ενώ δημιούργησε πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας στην οικοδομή.
Τρία χρόνια αποδείχθηκαν άχρηστοι να τρέξουν το έτοιμο «Εξοικονομώ» που παρέλαβαν, με ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία είχαν υποβληθεί πάνω από 60.000 αιτήσεις και την είχαν χρησιμοποιήσει πάνω από 10.000 μηχανικοί. Μείωσαν τη δημόσια δαπάνη από 450 εκατ. ευρώ (2014) σε 250 εκατ. ευρώ (2018) και αντίστοιχα τους δικαιούχους. Εξευτελίζουν πάνω από 100.000 μηχανικούς και αιτούντες αναβάλλοντάς το για 13η φορά!
Καμία ντροπή, καμία παραίτηση!
Για την περίοδο 2014-2020 παρέλαβαν ένα πλήρες πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα και συγχρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ, με πρόβλεψη για χιλιάδες παρεμβάσεις σε κατοικίες, δημόσια κτίρια και επαγγελματικά κτίρια (ξενοδοχεία κ.ά.). Η Γαλλία από την πρώτη χρονιά του πακέτου Γιούνκερ ενέταξε 50.000 κατοικίες. Αντί να τους μιμηθούν, απέσυραν την πρόταση που είχαμε υποβάλει.
Επιπλέον, έχουμε προτείνει εδώ και 2 χρόνια την ύπαρξη φοροαπαλλαγών, χωρίς καμία επιδότηση για όσους ιδιοκτήτες κατοικιών επιλέξουν να αναβαθμίσουν τα κτίριά τους. Αποδείξαμε ότι για ένα ρεαλιστικό σενάριο 50.000 αναβαθμίσεων κατοικιών οι απώλειες δημοσίων εσόδων θα είναι 100 εκατ. ευρώ, όμως από την έκδοση τιμολογίων και την είσπραξη επιπλέον ΦΠΑ 24% τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι 200 εκατ. ευρώ! Μέχρι σήμερα κωφεύουν.
Η «πράσινη οικοδομή», δηλαδή η δυνατότητα να θωρακίσουμε ενεργειακά τα 7.000.000 κτίρια της χώρας, συνιστά μια από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές προκλήσεις, που μπορεί να ανατρέψει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενοι στον κατασκευαστικό τομέα. Πρόκειται για τη μοναδική παρέμβαση περιβαλλοντικού χαρακτήρα που μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενισχύεται χρηματοδοτικά κατά προτεραιότητα από την ΕΕ, δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας (για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται δημιουργούνται 25-40 θέσεις εργασίας). Ταυτόχρονα, μειώνει κατά 300-400 ευρώ κάθε χρόνο το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών της χώρας λόγω μειωμένης κατανάλωσης πετρελαίου και ηλεκτρικού.
Ουσιαστικά μιλάμε για το mega project της χώρας, μέσα από το οποίο μπορούν να επενδυθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια και να δημιουργηθούν πάνω από 300.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας.
Ο κ. Γιάννης Μανιάτης είναι βουλευτής Αργολίδας ΔΗΣΥ, πρ. υπουργός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ