Μπορεί ο διεθνής διασυρμός της χώρας από τους τραμπουκισμούς της Τούμπας να κυριαρχεί – και δικαίως – στην επικαιρότητα, αλλά παράλληλα τρέχουν μια σειρά προβλήματα που δεν ξεπερνιούνται, ούτε αντιμετωπίζονται με τη συνήθη κυβερνητική πρακτική να τα κρύβεις κάτω από το χαλί. Γιατί η ιστορία του ποδοσφαίρου και ο εναγκαλισμός με αδίστακτα πρόσωπα και συμφέροντα δεν είναι μια τυχαία σύμπτωση, αλλά μια οργανωμένη και μεθοδευμένη εξουσιαστική πρακτική με υπόγειες ή και εμφανείς συναλλαγές αμοιβαίου συμφέροντος.

Με αυτή την καιροσκοπική και τυχοδιωκτική τακτική που δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα και την κοινωνία, η χώρα θα συνεχίσει να παραπαίει. Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες η εξέλιξη σε κρίσιμα εσωτερικά αλλά και εθνικά θέματα θα είναι καθοριστική για το μέλλον μας.

Απομένουν 100 περίπου μέρες για να ολοκληρωθεί μια δύσκολη διαπραγμάτευση με ευρωπαίους και ΔΝΤ για να διαμορφωθεί το τοπίο της επόμενης μέρας. Να κλείσουν τα πολλά ακόμα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα, να παρουσιαστεί το περιβόητο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο, να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τραπεζών και βέβαια να προχωρήσουν οι όποιες συζητήσεις για ρύθμιση του χρέους.

Μεγάλες προκλήσεις για μια κυβέρνηση που δεν διακρίνεται ούτε για την ταχύτητα των αποφάσεων της, ούτε για την αποτελεσματικότητα των στελεχών της. Με ένα φορτισμένο παράλληλα πολιτικό κλίμα, από σκάνδαλα όπως αυτό του ποδοσφαίρου ή από ευκαιριακές διχαστικές κυβερνητικές πρακτικές, η εξέλιξη κάθε άλλο παράλληλα προβλέψιμη είναι.
Την ίδια ώρα εξίσου προβληματική είναι και η κατάσταση στα εθνικά θέματα. Με μια Τουρκία απρόβλεπτη και επιθετική τόσο στο Αιγαίο όσο και την Κύπρο και με την ιστορία των δύο στρατιωτικών να σέρνεται χωρίς ορατή διέξοδο. Με τις διαπραγματεύσεις στο «Μακεδονικό» ανοικτές, με μια κοινή γνώμη διχασμένη και με ένα κυβερνητικό εταίρο απρόβλεπτο και προβληματικό.
Σε μια συγκυρία δηλαδή που θα έπρεπε να επικρατεί ένα κλίμα σταθερότητας, πολιτικής και κοινωνικής ηρεμίας, έχουμε καταφέρει και πάλι να μην υπάρχει το ελάχιστο πεδίο συνεννόησης. Από το ποδόσφαιρό μέχρι τα εθνικά θέματα βρισκόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με εστίες έντασης, μεθοδεύσεων,υπόγειων και μη συγκρούσεων που ναρκοθετούν την πορεία της χώρας.
Όλα αυτά τα ανοικτά θέματα των επόμενων εβδομάδων και μηνών προϋποθέτουν μια κυβέρνηση αξιόπιστη και αποφασιστική που θα προτάσσει το ευρύτερο εθνικό και όχι το συγκυριακό κομματικό συμφέρον. Κι αυτό δεν το βλέπουμε…

ΤΟ ΒΗΜΑ