Ολα τα στοιχεία και οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τα εθνικά μας θέματα.
Ιδιαιτέρως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά το νέο επεισόδιο στα Ιμια και την αναίτια –πιθανώς προσχεδιασμένη –αιχμαλωσία των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο, έχουν εισέλθει σε διακεκαυμένη ζώνη.
Πολύ δε περισσότερο όταν γνωρίζουμε ότι στους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες θα κορυφωθούν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο οι υποθαλάσσιες έρευνες για την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Η εντεινόμενη άλλωστε το τελευταίο διάστημα αεροναυτική και στρατιωτική δραστηριότητα αλλά και η επίσημη επιθετική ρητορική των γειτόνων αυτό φανερώνουν.
Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, αλλά και σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις αμερικανών και ευρωπαίων διπλωματικών παραγόντων, η τουρκική διεκδίκηση στο Αιγαίο και στην Κύπρο θα ενισχυθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Και θα εκδηλωθεί με προκλήσεις και επιθετικές κινήσεις, που σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές μπορεί να αγγίξουν τα όρια του θερμού, θερμότατου για ορισμένους, επεισοδίου.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις ενισχύονται έτι περαιτέρω από τις εκρηκτικές εσωτερικές συνθήκες που επικρατούν στη γείτονα. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η Τουρκία βιώνει εσωτερικό διχασμό και κατά την πάγια τακτική των ηγετών της εξωτερικεύει τις κρίσεις της.
Κατόπιν αυτών, η ελληνική πολιτική ηγεσία –κυβέρνηση και αντιπολίτευση –δεν έχει την πολυτέλεια άλλων ολιγωριών.
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει φιλειρηνική χώρα, δεν επενδύει στην ένταση, ούτε διατηρεί επιθετική γραμμή έναντι των γειτόνων της.
Ωστόσο δεν είναι αφελής. Εχει αίσθηση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και παιγνίων, έχει πικρές εμπειρίες από την επιθετικότητα των γειτόνων της και οφείλει αν μη τι άλλο να προετοιμαστεί εγκαίρως και να λάβει τα μέτρα της διά παν ενδεχόμενο.
Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά και με τη σύμπραξη της αντιπολίτευσης, επιβάλλεται η εξασφάλιση της ελάχιστης εθνικής συνεννόησης και δι’ αυτής η συγκρότηση ενιαίου εθνικού μετώπου και κοινής εθνικής γραμμής για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ενδεχόμενης απειλής.
Το προταθέν Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επιβάλλεται να συγκροτηθεί πάραυτα και μαζί να αναβαθμιστεί η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας.
Ταυτόχρονα είναι επιβεβλημένο να αξιολογηθούν αμέσως οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και να επανεκτιμηθούν οι αμυντικές υποδομές της χώρας, με σκοπό να αναδειχθούν τυχόν ελλείμματα και να καλυφθούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Η χώρα μας όλα τα προηγούμενα χρόνια απώλεσε τη βεβαιότητα της σταθερής και αδιατάρακτης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Χρειάστηκαν σχεδόν δεκαετούς διάρκειας θυσίες προκειμένου να δει κάποιο ασθενές φως στο βάθος του τούνελ.
Τώρα δυστυχώς αμφισβητείται και η βεβαιότητα της εθνικής ασφάλειας και της μακράς ειρήνης.
Επειδή συνδυαζόμενες οι αμφισβητήσεις μπορεί να φέρουν εθνική συμφορά, δεν υπάρχουν περιθώρια για αβελτηρίες.
Η χώρα οφείλει να αποκτήσει επιτέλους εθνική γραμμή και η πολιτική της ηγεσία να ομονοήσει χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους.
Οι καιροί ου μενετοί, όπως θα έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ