Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Στα δημόσια ταμεία, από τους ελέγχους στη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα Μπόργιανς και στα εμβάσματα εξωτερικού, έχουν εισρεύσει μόλις 107 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση προσδοκούσε έσοδα 3 δισ. ευρώ.
Υποτίθεται πως οι λίστες αυτές, στις οποίες αναφέρονται επιχειρηματίες και εταιρείες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, θα έδιναν τη λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας καθώς η άτεγκτη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα αποκάλυπτε πως οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν και τα πρόστιμα θα έπεφταν βροχή. Ο έλεγχος ήταν απαραίτητος ώστε να αποκαλυφθούν οι παραβάτες, αλλά ο πήχης σηκώθηκε ψηλά για άλλη μια φορά.
Μια ζωή οι πολιτικοί μας αρέσκονται στην υπερβολή. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2005 που είχε συντάξει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης προέβλεπε μείωση του ελλείμματος του ΑΕΠ από 5,3% σε 2,8% με την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, την εφαρμογή πολιτικής λιτότητας στους μισθούς και στις συντάξεις και τη μείωση των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Ολοι γνωρίζουμε τι έγινε την περίοδο που ακολούθησε μέχρι το 2009. Τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου με τη φράση «Λεφτά υπάρχουν». Υποστήριζε τότε πως το έλλειμμα θα μειωθεί με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών στην Εφορία ύψους 35 δισ. ευρώ από μια λίστα με μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά οι σύμβουλοί του δεν τον είχαν ενημερώσει ότι οι περισσότερες εταιρείες της λίστας είχαν βάλει λουκέτο!
Ακολούθησε το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ύψους 12 δισ. ευρώ. Στην ερώτηση της αντιπολίτευσης «πού θα βρείτε τα λεφτά;» η απάντηση ήταν αφοπλιστική: από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Καμία αίσθηση της πραγματικότητας.
Στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και στα εμβάσματα εξωτερικού καταγράφονται καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων 10 δισ. ευρώ. Από τους ελέγχους έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 900 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 107 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 3 δισ. ευρώ. Τα ποσά δύσκολα θα αυξηθούν μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ για παραγραφή υποθέσεων που έχουν περάσει την πενταετία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ