Οσοι ακόμη δεν κατάλαβαν τι έχει συμβεί και πού βρίσκεται ύστερα από εννέα χρόνια ύφεσης και οκτώ χρόνια μνημονίων η χώρα και μιλούν γενικά και αόριστα περί ανάπτυξης ας διαβάσουν προσεκτικά τους εθνικούς λογαριασμούς που έδειξαν ότι το 2017 η οικονομία ανέκαμψε με το ζόρι.
Ναι μεν ήταν μια χρονιά που οι δείκτες επέστρεψαν σε θετικό έδαφος, αλλά δεν παύει να είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της λιτότητας που έχει σαρώσει τα νοικοκυριά από το 2010 ως σήμερα.
Αυτό τουλάχιστον έδειξε το γεγονός ότι, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων, η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε, παρά το γεγονός ότι στις λιανικές πωλήσεις έδωσαν ώθηση τα 27 εκατομμύρια τουρίστες που μας επισκέφθηκαν και αποτέλεσαν τη μηχανή που προσπαθεί να τραβήξει την οικονομία από τον κατήφορο.
Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, βλέποντας τους αριθμούς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μόλις κατά 1,4% οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην τεχνική αντίδραση της οικονομίας. Αφού το 2016 «ξύσαμε» τον πάτο του βαρελιού, η οικονομία αντέδρασε, όπως φάνηκε π.χ. στην αγορά των αυτοκινήτων που επηρεάστηκε θετικά από τις αγορές ΙΧ, από τις εταιρείες ενοικίασης και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Το ίδιο συνέβη και σε άλλους τομείς.
Η εικόνα θα ήταν ακόμα χειρότερη αν προς το τέλος του περασμένου έτους δεν καταγραφόταν μεγάλη αύξηση των επενδύσεων (28%). Ισως όμως και αυτό είναι μια τεχνική αντίδραση, αφού το 2016 οι επενδύσεις κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.
Παρά ταύτα οι αριθμοί δείχνουν την αλυσίδα την οποία πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να βγει με σταθερό βηματισμό από το τούνελ της ύφεσης. Και αυτή δεν είναι άλλη από τις επενδύσεις όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και στη βιομηχανία και στον πρωτογενή τομέα και στη νέα οικονομία με καινοτόμα προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν και να οδηγήσουν σε αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων.
Μόνο έτσι μπορεί να συμμετέχουν όλοι στην προσπάθεια ανάπτυξης και να έχουν μερίδιο σε αυτή.
Διαφορετικά, αν μείνουμε στα ευχολόγια, και εφέτος και του χρόνου το ΑΕΠ θα αυξάνεται, αλλά τα νοικοκυριά θα υποφέρουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ