Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει δύο γραμμές. Το έδειξε στο Μακεδονικό, το δείχνει και τώρα με τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο. Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος σε εντελώς διαφορετική γραμμή απ’ ό,τι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε για τη σύλληψη ότι «αυτή τη στιγμή σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο έλληνες ομήρους, έναν αξιωματικό και έναν υπαξιωματικό». Ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, αναφερόμενος στη σύλληψη και την κράτηση σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Τουρκίας των δύο ελλήνων στρατιωτικών, έκανε λόγο για «σύνηθες περιστατικό». Τι αποδεικνύει αυτό; Οτι η διχογνωμία των Τσίπρα και Καμμένου δείχνει πλέον ολοφάνερα ότι οι κυβερνητικοί εταίροι πέρασαν από την περίοδο της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης και κατέληξαν να μην έχουν κανένα κοινό σημείο στα εθνικά θέματα.
Το φλερτ με τον Σταύρο
Ετσι ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθειά του να βρει στηρίγματα για τα εθνικά θέματα, αρχίζει να προσεγγίζει τον Στ. Θεοδωράκη, αφού με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο όλο και απομακρύνονται τα σημεία σύγκλισης που είχαν χαράξει από το 2015. Πήρε, λοιπόν, την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον Σταύρο Θεοδωράκη (την επομένη της συζήτησης στη Βουλή για την Προανακριτική της Novartis) για να του ζητήσει να συναντηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρότασή του να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι πρόταση για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας έχει κάνει, εδώ και καιρό, και ο κ. Μητσοτάκης, πλην όμως ο κ. Τσίπρας ούτε καν ασχολήθηκε μαζί του και προτίμησε τον κ. Θεοδωράκη.
Πολύτιμο χρόνο έχει μόνο ο Πρωθυπουργός
Ισως οι περισσότεροι να μην το είχαν αντιληφθεί, καθ’ ότι η μετάδοση της συζήτησης στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Πολάκη, Ξανθό και Κουρουμπλή είχε ελάχιστη θεαματικότητα, αλλά ο Πρωθυπουργός, όταν εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας και κάθισε στο πρωθυπουργικό έδρανο, έκανε μια ασυνήθιστη παρατήρηση: Αναρωτήθηκε συγκεκριμένα αν… καλώς πήγε στη Βουλή, σπαταλώντας τον πολύτιμο χρόνο του. Δεν ακούστηκε καλά αυτό και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από την αντιπολίτευση ως «αλαζονεία που χορηγεί η εξουσία». Αλλά ούτε στον κ. Τσίπρα άρεσε που αναγκάστηκε να αφήσει το Μέγαρο Μαξίμου και να έρθει στη Βουλή για να ακούσει τον Κ. Μητσοτάκη. Και με την πρώτη ευκαιρία τού την… είπε: «Ηρθαμε εδώ και επί 45 λεπτά μας κοιμίσατε».

Μη με διακόπτεις, εγώ ομιλώ
Ορισμένοι λένε ότι αυτό το ύφος της «ενστικτώδους αλαζονείας» του κ. Τσίπρα έχει πλέον αποκτήσει στοιχεία πολιτικής στρατηγικής. Θεωρεί ότι στη Βουλή «παίζει χωρίς αντίπαλο», ότι προκαλεί συνεχώς τον κ. Μητσοτάκη να έρχεται στη Βουλή και να «μονομαχούν» και υπενθυμίζει κάθε λίγο και λιγάκι ότι ο προκάτοχός του πρωθυπουργός δεν ερχόταν στη Βουλή (παρά μόνο στην ψήφιση του προϋπολογισμού). Αυτή τη φορά όμως προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Οταν κάποιος από την αντιπολίτευση τόλμησε να ψελλίσει κάτι την ώρα που ο κ. Τσίπρας μιλούσε προς το Κοινοβούλιο, τον διέκοψε και με εκείνο το γνωστό αυστηρό ύφος τού είπε: «Μη με διακόπτεις, τώρα ομιλώ εγώ». Ενώ κάθε φορά που ομιλεί κάποιος της αντιπολίτευσης οι συριζαίοι από κάτω κάνουν πλάκα, με τον κ. Τσίπρα να τα ακούει γελώντας τις περισσότερες φορές.

Τι τελικά έταξε στον Ερντογάν;
Σπατάλη χρόνου δεν μπορεί να πει κανείς τις ερωτήσεις που ο κ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στη Βουλή. Για παράδειγμα, ο Κ. Μητσοτάκης ρώτησε ευθέως τον Πρωθυπουργό αυτό που τον ρωτούσαν τόσο καιρό τόσοι άλλοι: Είχε υποσχεθεί ή όχι στον Ταγίπ Ερντογάν τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς; Υπόσχεση που αν όντως ισχύει, όπως ειπώθηκε, «συνιστά ασέβεια προς τους πυλώνες της δημοκρατίας». Μολονότι η ερώτηση έγινε στη Βουλή (όπου συνήθως προκαλεί τους αντιπάλους του ο κ. Τσίπρας να προσέλθουν) ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει. Ισως, όπως παρατήρησαν μερικοί της ΝΔ, «για να μη σπαταλήσει τον πολύτιμο χρόνο του».

Τι συνδέει Κουβέλη με Καμμένο
Ψάχνοντας κανείς στο αρχείο του (εάν βεβαίως διαθέτει τέτοιο και ενημερωμένο) ανακαλύπτει ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία. Για παράδειγμα, ανακάλυψα μια ερώτηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο ο νυν αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Θέμα; Οι ψεκασμοί. Αν μας ψεκάζουν δηλαδή. Ο κ. Κουβέλης ήθελε να μάθει τι συμβαίνει με τους αεροψεκασμούς πάνω από την Αθήνα. Απάντηση τότε δεν δόθηκε στη Βουλή προς μεγάλη απογοήτευση του κ. Κουβέλη…

Οι παγοκρύσταλλοι των ψεκασμών
Εδωσε όμως μια απάντηση το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, που ανακοίνωσε επισήμως ότι καμία πτήση ψεκασμού με χημικές ουσίες δεν εκτελείται πάνω από ελληνικό έδαφος. Και τα λευκά ίχνη που παρατηρούνται και ενδεχόμενα προκαλούν ανησυχία (αυτά που βγάζουν τα αεροπλάνα) αποτελούνται από νερό (βεβαιώνει το ΓΕΑ) υπό τη μορφή σταγονιδίων ή μικροσκοπικών παγοκρυστάλλων και οφείλονται στη συμπύκνωση των υδρατμών. Στο τέλος η ανακοίνωση του ΓΕΑ αναφέρει και κάτι άλλο. Οτι «η Πολεμική Αεροπορία εξασφαλίζει ότι δεν εισέρχεται άλλο ίχνος στον ελληνικό εναέριο χώρο για άλλη δραστηριότητα». Δηλαδή: Τι εννοεί; Ισως τώρα το ανακαλύψει ο κ. Κουβέλης που είναι μέσα στα… πράγματα (του Πενταγώνου).

HeliosPlus