Τσίπρας vs Μωυσής

Φορτωμένος χιόνια και βροχές ήρθε ο «γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης» –εγώ πάντως έβαλα ασπροκόκκινο «Μάρτη» στο χέρι βραχιολάκι· να μη με κάψει ο ήλιος, να έχω ροζ ορεκτικό χρώμα όλη τη χρονιά, να με λιμπίζονται οι κυρίες. Κατά τον Αύγουστο που θα έχουμε και την Καθαρή Εξοδο θα αφεθώ να μαυρίσω. Γιατί μπορεί να αποδειχθεί «εξόδιος ακολουθία» η Εξοδος και καλό είναι να φορώ πένθιμα χρώματα.
Οι Εβραίοι του μύθου και των Γραφών είχαν οδηγητή τον Μωυσή στην Εξοδό τους –μολοντούτο, περιπλανήθηκαν 40 χρόνια στην έρημο. Ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται πως θα μας οδηγήσει πάραυτα στη Γη της Επαγγελίας με τα προγράμματα που ετοιμάζει –διότι τα έγραψε ο ίδιος, ενώ στην περίπτωση του Μωυσή ο Γιαχβέ είχε γράψει τις οδηγίες πάνω στις πλάκες.
Και όπως ξέρουμε, ο Θεός των Ελλήνων είναι ανώτερος όλων. Πάντως η πρώτη παράγραφος είναι η ίδια και στα δύο προγράμματα εξόδου: Εγώ ειμί κύριος ο Θεός σου… ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλην εμού.
˜
Ο Κώστας Σημίτης όμως είναι άθεος: εκεί στους Δελφούς που συνεδριάζουν, προέβλεψε πως η έξοδος στις αγορές μετά τον Αύγουστο θα γίνει με μεγάλα επιτόκια και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει πάλι στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης
Και λοιπόν; Το μόνο που ενδιαφέρει τον Αλέξη Τσίπρα είναι να διαθέτει χρήματα για να μοιράσει φιλοδωρήματα και να κερδίσει τις εκλογές. Εμείς θα πληρώνουμε υψηλά επιτόκια και αυτός θα κερδίζει υψηλά ποσοστά, σωστή και δίκαιη μοιρασιά.

Πανάκριβες ψευδαισθήσεις

Τα χιόνια και οι βροχές του Μάρτη-Γδάρτη παραπλάνησαν δύο έλληνες στρατιωτικούς που έκαναν περιπολία στου Εβρου τα μέρη και κατά λάθος πέρασαν σε τουρκικό έδαφος, ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αλλά από την Τουρκία μαθαίνουμε πως τους φυλάκισαν και θα τους δικάσουν για κατασκοπεία.
Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η εξέλιξη δύο εβδομάδες μετά τον εμβολισμό στα Ιμια και ενώ ο τουρκικός στόλος συνεχίζει να εμποδίζει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ με το επιχείρημα πως είναι και τουρκοκυπριακή και όχι μόνο ελληνοκυπριακή.
Πολύ περισσότερο που ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ δήλωσε, από τους Δελφούς και αυτός, ότι φοβάται μήπως συμβεί «ατύχημα», «ακούσια σύγκρουση» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Και δεν με καθησυχάζει καθόλου η δήλωση την περασμένη εβδομάδα του Δημήτρη Βίτσα: «Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας… δεν είμαστε στο ’90, είμαστε πολύ ισχυροί στρατιωτικά, με διεθνώς ισχυρή θέση» –ενώ λίγες ημέρες πιο πριν ο Νίκος Κοτζιάς είχε δηλώσει, με αφορμή τα Ιμια και αυτός, ότι «την επόμενη φορά δεν θα υπάρξει ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».
Με κάτι τέτοιες δηλώσεις ανησυχώ ακόμα περισσότερο, διότι υπάρχουν κακά προηγούμενα: ο Βαρουφάκης το 2015 πίστευε πως διαθέτει «πυρηνική βόμβα» κατά των δανειστών –διακόσια δισεκατομμύρια μας κόστισε η ηλιθιότητά του. Δεν θέλω να σκέπτομαι τι μπορεί να μας κοστίζουν παραισθήσεις και ηλιθιότητες που έχουν σχέση με σπαθιά και ντουφέκια.

Τέντζερης και καπάκι

Ούτε με παρηγορεί το ότι ο Βίτσας αποχώρησε από το υπουργείο Αμυνας και το θέμα το χειρίζεται ο Φώτης Κουβέλης με τον Πάνο Καμμένο.
Ο Φώτης Κουβέλης ήταν κάποτε «πολλά υποσχόμενος νέος πολιτικός». Παρέμεινε «πολλά υποσχόμενος»: όχι μόνο επειδή, όπως όλοι οι πολιτικοί, δεν τηρούσε τις υποσχέσεις του αλλά επειδή δεν κατάφερε να κάνει τίποτα από όσα περίμεναν οι άλλοι από αυτόν –έκανε τα αντίθετα, ημερολόγιό μου, διέψευδε τις προσδοκίες.
Φαίνεται όμως πως άλλα προσδοκούσε ο ίδιος για τον εαυτό του –που οδήγησαν το παλαιό poulain του Λεωνίδα Κύρκου στη θέση του αναπληρωτή υπουργού παρά τω Καμμένω. Δεν πειράζει, έχουν δει τόσα τα μάτια μας τα τελευταία χρόνια που δεν δικαιούμαστε να έχουμε ψευδαισθήσεις για τους πολιτικούς.
˜
Θα μπορούσε βέβαια να του κάνει τη χάρη ο Αλέξης Τσίπρας να τον κάνει υπουργό Επικρατείας, «άνευ χαρτοφυλακίου» που λέγανε παλιά –όπως προ πολλών ετών είχε κάνει ο μακαρίτης πατήρ Μητσοτάκης με τον επίσης περιφερόμενο πολιτικά Μίκη Θεοδωράκη. Αλλά έπρεπε όλοι να καταλάβουμε πως ο Κουβέλης έδωσε όρκο υποτέλειας στον Αλέξη Τσίπρα, πως θα ανεχθεί κάθε εξευτελισμό που θα του επιβάλλει ο ηγεμόνας.
Ο ίδιος ο Κουβέλης προφανώς δεν αισθάνεται ότι εξευτελίστηκε –αφού δεν έχει καταλάβει ολόκληρος ΣΥΡΙΖΑ ότι εξευτελίζονται συγκυβερνώντας με τους ΑΝΕΛ, γιατί να το καταλάβει αυτός;
˜
Οταν ολόκληρη κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ότι εξευτελίζεται ικανοποιώντας το αίτημα του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου (του ανθρώπου που τραυμάτισε τον Λουκά Παπαδήμο με την επιστολή-βόμβα) επειδή οι σύντροφοί του σπάνε βιτρίνες στην Αιόλου και στην Πατησίων, τι να περιμένει κανείς από τον Φώτη Κουβέλη;
˜
Κάτι ο καιρός, κάτι τα ελληνοτουρκικά, κάτι τα πολιτικά, κάτι που κύλησε ο τέντζερης- Κουβέλης και βρήκε το καπάκι-Καμμένο, δεν αισθάνομαι καθόλου καλά, ημερολόγιό μου. Και την περίμενα πώς και πώς την άνοιξη –κρίμα. Οχι μόνο για μένα, για όλους μας.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Τελικά, τούτο τον Αύγουστο της υπεσχημένης μεγάλης εξόδου, όχι μόνο στις παραλίες αλλά και στις αγορές, προβλέπεται – φευ -, εκτός από τις μύγες, και τα λόγια ν’ αποδειχθούν παχιά.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2018

nnn

Ενα χιλιαρικάκι τον μήνα έπαιρνε το ζεύγος Παπαδημητρίου για επιδότηση ενοικίου. Κάπως έτσι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετέτρεψαν το «κωλόσπιτο» του μακαρίτη Γιαννόπουλου σε φτωχό «κωλοχίλιαρο».
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

nnn

Στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη υποδεικνύουν τον Γιάννη Στουρνάρα ως τον κύριο υπεύθυνο ενδεχόμενης αποτυχίας καθαρής εξόδου στις αγορές. Ο χιτλερικής εμπνεύσεως μύθος της «πισώπλατης μαχαιριάς» σε πλήρη εκδίπλωση.
ΖΕΥΞΙΟΣ, ΠΑΤΡΑ

nnn

Και άντε τώρα, μετά το τρίχρονο σιωπητήριο, να αρχίσει ο κυρ Φώτης να λέει τα συνήθη «στρογγυλεμένα» του από το σημείο εκείνο που είχε σταματήσει. Μέγα καψώνι!
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΠΟΛΥΟΜΑΙ

nnn

Ο Τσίπρας από την Τρίπολη εξήγγειλε το φράγμα των Φιλιατρών, το οποίο υπάρχει ήδη – να υποθέσουμε ότι σειρά έχει η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου;
Σ. ΡΕΒΕΛΑΣ, ΤΡΙΠΟΛΗ

nnn

Δύο-τρία πράγματα που μάθαμε από τους συντρόφους: Η θάλασσα δεν έχει σύνορα, Λέσβος και Μυτιλήνη χώρισαν, το Νέο Ψυχικό δεν είναι Αθήνα (το προσάρτησε ο Πούτιν μάλλον), το ηθικό πλεονέκτημα μάς σιχάθηκε και πήρε δρόμο…
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

nnn

Στην αρχαία Αθήνα οι πολιτικοί έστελναν ο ένας τον άλλον στο δικαστήριο – μήτε ο Περικλής γλίτωσε. Γκάγκαροι αρχαιο-Αθηναίοι, οι σημερινοί.
Γ.Κ., ΕΥΒΟΙΑ

nnn

Επιδότηση ενοικίου για σπίτι στο Κολωνάκι στο ζάπλουτο υπουργικό ζεύγος Παπαδημητρίου. Οπως και στις ελληνικές φαβέλες στα Λιόσια και στο Ζεφύρι. Ολοι το ίδιο είμαστε σε τούτον τον κοσμάκη και όλοι έχουμε καρδιά, λαός και Κολωνάκι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Από δήμαρχος κλητήρας κατάντησε ο κύριος Φώτης, και μάλιστα του Καμμένου. Σαν τον Χατζηχρήστο στην ταινία «Ο Πτέραρχος» που φορούσε τη στολή του πορτιέρη και τον χαιρετούσαν στρατιωτικά για να γελάσουν.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

nnn

«Καρατζαφέρη της Αριστεράς» τον εχλεύαζε κάποτε αυτός που τώρα τον «ετίμησε» υπουργοποιώντας τον! Θαρρώ, πολύ κατερχόμεθα, όπως θα έλεγε και ο κ. Κουβέλης…
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Πήρανε ενοικίου επιδότηση, / γιατί τους ήλθε περί τούτου Θεία φώτιση. / Οταν η πράξη τους αυτή αμφισβητήθηκε / και πριν ακόμα προλάβει ο Τύπος να τους κράξει / ο Τσίπρας δήλωσε σεμνά, όταν ρωτήθηκε, / πως «ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη».
Γ. ΚΟΚ., ΑΘΗΝΑ

nnn

Ο Γιάνης έγραφε τ’ όνομά του με ένα νι. Ο Κουβέλης γράφει το βήτα με ρο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ