Εξαιρετικά κρίσιμη για την περαιτέρω πορεία της Ενωμένης Ευρώπης είναι η σημερινή Κυριακή, καθώς, πέρα από τις ιταλικές εκλογές που θα δείξουν αν θα επικρατήσουν τελικά τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, αναμένονται και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, που θα κρίνουν αν θα σχηματιστεί ή όχι η πολυαναμενόμενη κυβέρνηση συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες. Μια κυβέρνηση που θα ανοίξει τον δρόμο στην επαναλειτουργία του περιώνυμου γαλλογερμανικού άξονα, που αποτελεί τη μοναδική ελπίδα να προχωρήσει επιτέλους η Ευρώπη μπροστά. Αν γίνουν φυσικά αποδεκτές οι γνωστές τολμηρές μεταρρυθμιστικές προτάσεις που έχει υποβάλει εδώ και καιρό ο πρόεδρος της Γαλλίας. Σε μια στιγμή που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονίζεται από την ανοιχτή σύγκρουση Λονδίνου –Βρυξελλών με αφορμή το περιώνυμο Brexit, την άνοδο του εθνικολαϊκισμού και τη δράση των αυταρχικών καθεστώτων της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, που αγνοούν προκλητικά τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς κανόνες.
Στην Ιταλία, όπου προηγούνται τα ακροδεξιά κόμματα και οι λαϊκιστές, είναι βέβαιο ότι κανένα μεμονωμένο κόμμα δεν θα μπορέσει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών, ενώ και η δημιουργία σταθερών συνασπισμών θεωρείται προβληματική, με αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίζει ένα νέο φάσμα πολιτικής αστάθειας και ενίσχυσης του ευρωσκεπτικισμού, τη στιγμή που η ιταλική οικονομία εμφανίζει σημεία κατάρρευσης. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε προ ημερών τους φόβους του για την πορεία της τρίτης ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης, μετά την έξοδο της Βρετανίας. Ενώ παραμένει το ερώτημα για το τι θα συμβεί αν δεν εγκριθεί σήμερα ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία. Το πιθανότερο είναι ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, εκτός αν επικρατήσει η άποψη για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών, με ό,τι αυτό αυτονοήτως αρνητικό συνεπάγεται.

Ολα αυτά δείχνουν ότι η σημερινή Ευρώπη κινείται σε ένα πεδίο κινούμενης άμμου και αβεβαιότητας. Μια αβεβαιότητα που έρχεται να ενισχυθεί από το απίστευτο μπάχαλο (ναι, είναι η σωστή λέξη) που επικρατεί γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το Βrexit, όπου οι ίδιοι οι Βρετανοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Αλλοι ζητούν χαλαρούς δεσμούς μετά την έξοδο, άλλοι πλήρη διακοπή των σχέσεων, άλλοι να διατηρηθούν τα σύνορα με την Ιρλανδία, άλλοι να καταργηθούν τα σύνορα αυτά, άλλοι να πραγματοποιηθεί ένα νέο δημοψήφισμα και πάει λέγοντας. Τη στιγμή που οι προθεσμίες τρέχουν, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες να σκληραίνουν τώρα τη στάση τους και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία να έχει πάρει φωτιά, χωρίς να αποκλείονται πρόωρες εκλογές, αν οι προτάσεις της κυρίας Μέι καταψηφιστούν στη Βουλή από μερίδα των Συντηρητικών βουλευτών. Αυτά τα ολίγα προς το παρόν και η συνέχεια προβλέπεται ακόμα πιο συναρπαστική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ