Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ένας ανασχηματισμός άλλαξε τα πολιτικά δεδομένα ή δημιούργησε την αίσθηση μιας ουσιαστικής κυβερνητικής ανασύνταξης. Έτσι και ο χθεσινός ανασχηματισμός του κ.Τσίπρα, όχι μόνο δεν άλλαξε τα δεδομένα στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά προκάλεσε πολύ περισσότερα δηκτικά παρά θετικά σχόλια, αφού η γενική εντύπωση είναι ότι εξαντλήθηκε σε μια ανακύκλωση προσώπων και ισορροπιών.
Ο φόβος να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στο οικονομικό επιτελείο, οδήγησε στην επιλογή Δραγασάκη στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ με εξαίρεση τον κ.Μουζάλα όλοι οι υπουργοί θεωρήθηκαν επιτυχημένοι και παρέμειναν στις θέσεις τους. Υπάρχει βέβαια και η τοποθέτηση του κ.Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή του κ.Καμμένου που ολοκληρώνει όπως φαίνεται την πολιτική σταδιοδρομία του πάλαι ποτέ προέδρου της Δημάρ και υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκτός κι αν οι εξελίξεις στο «Μακεδονικό» προκαλέσουν ρήγμα στις σχέσεις Καμμένου -Τσίπρα, οπότε ο κ.Κουβέλης μπορεί να καλύψει το μεγάλο κενό του…
Ουσιαστικά ο κ.Τσίπρας δεν θέλησε ή δεν τόλμησε να θίξει τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης του και επέλεξε απλώς να αντικαταστήσει τους υπουργούς που αναγκαστικά παραιτήθηκαν. Καμιά νέα πνοή, καμιά δυναμική, ασκήσεις άτολμων προσωπικών και κομματικών ισορροπιών που απλώς αναδεικνύουν την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην κυβερνητική παράταξη, αλλά και τους περιορισμούς του πρωθυπουργού.
Ο κ.Τσίπρας αποφάσισε να πορευτεί μέχρι τις εκλογές με ένα κυβερνητικό σχήμα που η μέχρι τώρα αποδοτικότητα του είναι εμφανώς περιορισμένη. Σε μια περίοδο που η χώρα χρειάζεται να κάνει άλματα για να μπορέσει να διαχειριστεί την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή μας, ο πρωθυπουργός παραμένει εγκλωβισμένος σε ένα κυβερνητικό σχήμα περιορισμένων δυνατοτήτων.
Η ποιότητα των ανασχηματισμών αντικατοπτρίζει κατά κανόνα το μέλλον και την προοπτική των κυβερνήσεων. Μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε πορεία φθοράς δεν αναδιατάσσεται με μικροαλλαγές η μετακινήσεις προσώπων. Ένας ανασχηματισμός όπως ο χθεσινός, επιβεβαιώνει απλώς ότι δεν μπορεί με αυτές τις αλλαγές, να αντιστραφεί το κλίμα δυσαρέσκειας κι απογοήτευσης που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη .

TO BHMA