Τελικώς επελέγη ένας ανασχηματισμός πολύ περιορισμένων και στοχευμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και το πρώτο και βασικό πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι οι εκλογές, ένα σενάριο που κυκλοφορούσε πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα, απομακρύνονται.

Κεντρικό πρόσωπο πλέον στην κυβέρνηση είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που αναλαμβάνει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο ρόλος του Γ. Δραγασάκη είναι κομβικός στην πορεία για την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει και εξισορροπητικά σε πολλά επίπεδα.

Η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, ενός προσώπου που συμπορεύτηκε ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στην πρώτη περίοδο της τρικομματικής συγκυβέρνησης, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν η μεγάλη έκπληξη του ανασχηματισμού. Βέβαια, για τους πιο μυημένους η υπουργοποίηση του Φ. Κουβέλη ήταν μια επιλογή αναμενόμενη λόγω και της γενικότερης στάσης τα τελευταία τρία χρόνια του ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς.

Η κίνηση για να αναβαθμιστεί ο Δημήτρης Βίτσας και να μετακινηθεί από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας στο πόστο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Γιάννη Μουζάλα, ήταν μια φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη. Και αυτό διότι, ως πρόσωπο που κατείχε τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατευνάσει και τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν από μέλη και στελέχη του κόμματος ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού, για την οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο ο Γ. Μουζάλας, ενώ γνωρίζει το θέμα ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αρκετά ενδιαφέρουσα όμως είναι η αναβάθμιση του Νάσου Ηλιόπουλου που τοποθετήθηκε στη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου, αναπληρωτής υπουργός Εργασίας. Ο Ν. Ηλιόπουλος είναι στέλεχος με μακρά κομματική πείρα στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, καθώς ήταν ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Όμως, πέρα από τα πρόσωπα καθοριστικός παράγοντας για την πορεία μιας κυβέρνησης είναι και οι πολιτικές που ακολουθούνται. Εξάλλου εξ αρχής ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει να μην κάνει ριζικό ανασχηματισμό.

Επί της ουσίας υιοθέτησε την φράση του Κινέζου φιλόσοφου Λάο Τσε: «Πρέπει να κυβερνάς μια χώρα, όπως τηγανίζεις ένα μικρό ψάρι. Με ελάχιστες παρεμβάσεις και χωρίς να το παρακάνεις».

Μόνο που στην περίπτωση της Ελλάδας δεν αρκεί αυτό…