Ήταν στραβό το κλίμα, ήρθε και η ιστορία με το επίδομα ενοικίου των υπουργών για να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση. Η έρευνα της Metron Analysis που δημοσίευσε το «Βήμα» την Κυριακή κατέγραφε μια όλο και μεγαλύτερη απόκλιση της κοινωνίας από τα κόμματα και τους πολιτικούς. Μια γενικευμένη αίσθηση δυσαρέσκειας και κυρίως αντιπολιτικής διαπερνά ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης.
Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολίτευση κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, ενώ διογκώνονται απειλητικά ακροδεξιές και αντισυστημικές δυνάμεις που λαϊκίζουν ασύστολα παριστάνοντας τους αδιάφθορους και εξυγιαντές της δημόσιας ζωής. Μια τάση που ενισχύεται από το κλίμα πόλωσης και διχασμού που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο τα σκάνδαλα και τη διαφθορά.
Η ιστορία της επιδότησης ενοικίου μπορεί να μοιάζει ασήμαντη, αλλά στην πραγματικότητα υπονομεύει καίρια την αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά και γενικότερα των πολιτικών. Πολύ περισσότερο όταν ο κ.Τσίπρας και ο Σύριζα, είχε αναγάγει σε κυρίαρχο θέμα της πολιτικής του, το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και τη σύγκρουση με το «παλιό» πολιτικό σύστημα.
Όταν η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους πολιτικούς βρίσκεται στο ναδίρ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι προφανές ότι αρκεί και ένα ήσσονος σημασίας γεγονός, αλλά με ιδιαίτερα συμβολικές προεκτάσεις για να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το κλίμα απαξίας.
Σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, διαπραγματεύσεις για έξοδο από το μνημόνιο, μακεδονικό,τουρκικές προκλήσεις, το πολωτικό πολιτικό κλίμα αφενός και η εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια αφετέρου, αποτελούν ένα καταστροφικό συνδυασμό.
Είναι τραγικό, ότι μετά από 10 σχεδόν χρόνια κρίσης, συνεχίζουμε να αναπαράγουμε τις ίδιες παθογένειες, την ίδια μιζέρια και να ανακυκλώνουμε τον πολιτικό και κοινωνικό διχασμό. Η συνεννόηση και ο διάλογος αποτελούν μονίμως είδη εν ανεπαρκεία, παρά τα παθήματα που έχουν μεσολαβήσει.

Με αυτή την πολιτική ατμόσφαιρα, με αυτό το διχασμένο και απογοητευμένο κοινωνικό σώμα δεν πάμε όμως πουθενά. Θα συνεχίσουμε να επιβιώνουμε σε μια κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, χωρίς δυναμική, χωρίς σχέδιο για το αύριο.

Περιθώρια όμως για άλλες χαμένες ευκαιρίες δεν υπάρχουν. Κι αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν πρωτίστως οι κυβερνώντες. Αν θεωρούν ότι με ένα ανασχηματισμό θα αλλάξουν το κλίμα φθοράς είναι γελασμένοι. Χρειάζονται γενναίες και τολμηρές πρωτοβουλίες και όχι ευκαιριακά πολιτικά παιγνίδια ή κινήσεις πρόσκαιρου εντυπωσιασμού, για να διαμορφωθεί το κλίμα σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα.

ΤΟ ΒΗΜΑ