Μπορεί η κυβέρνηση και τα κόμματα να είναι βυθισμένα στον βούρκο της Novartis, ωστόσο γύρω μας οι εξελίξεις τρέχουν. Οσοι επιχειρούν πραγματικά και δρουν παραγωγικά αισθάνονται τη μεταβολή των οικονομικών συνθηκών.
Επειτα από οκτώ χρόνια κρίσης και μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών η ελληνική οικονομία ανακτά σταδιακά τμήματα της χαμένης αξιοπιστίας και δημιουργεί περιβάλλον ευκαιριών.
Οι μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες, όπως πιστοποιούν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, έχουν ελεγχθεί, οι κίνδυνοι επανάκαμψης της κρίσης έχουν περιοριστεί, οι αξίες διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα για χώρα της ευρωζώνης, οι αμοιβές συμπιέστηκαν και παραμένουν ελεγχόμενες, η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί αισθητά, η γεωπολιτική θέση της χώρας αναβαθμίστηκε, το τουριστικό προϊόν ισχυροποιήθηκε, η Αθήνα συγκαταλέγεται στους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ταξιδιωτικούς προορισμούς και η αγορά ακινήτων, ιδιαιτέρως στην πρωτεύουσα και στις τουριστικές ζώνες, ανακάμπτει.
Παράλληλα, αλυσίδες αξίας συγκροτούνται ανά τη χώρα σε διάφορους τομείς από εμπνευσμένους παραγωγούς και επειδή ταυτόχρονα στη Γηραιά Ηπειρο, ακόμη και στη μέχρι πρότινος καθυστερημένη Ανατολική Ευρώπη, λείπουν τα εργατικά χέρια και αυξάνονται ταχύτατα οι μισθοί, δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια επερχόμενη ελληνική οικονομική άνοιξη. Επιχειρηματίες μεταδίδουν ότι αναγκάζονται να μεταφέρουν εδώ γραμμές παραγωγής από χώρες της Βαλκανικής επειδή δεν βρίσκουν ελεύθερο εργατικό δυναμικό και επειδή οι αμοιβές εκεί αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.
Δεν είναι τυχαίο ότι στον κύκλο της παραγωγής παρατηρούνται τούτο τον καιρό άκρως ενδιαφέρουσες κινήσεις. Ο όμιλος Βιοχάλκο, για παράδειγμα, προέβη πρόσφατα στην αγορά μιας γερμανικής μηχανής θερμής έλασης αλουμινίου, αξίας περίπου 60 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διευρύνει την παραγωγική του δυνατότητα και να διπλασιάσει την εγχώρια προστιθέμενη αξία στα προϊόντα του. Είναι ζήτημα αν σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν άλλες τρεις-τέσσερις τέτοιες μηχανές. Στην πλήρη ανάπτυξή της η επένδυση μπορεί να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα του ομίλου σε 1 εκατ. τόνους προϊόντων αλουμινίου.
Τραπεζικές πηγές μεταδίδουν επίσης ότι πολλές επιχειρήσεις πέτυχαν σημαντικές προσαρμογές στα χρόνια της κρίσης, άλλαξαν κατηγορία και κατέστησαν ικανές να προσελκύσουν διεθνή κεφάλαια. Η θεσσαλική Εxalco, για παράδειγμα, ξεπέρασε τη ζώνη των πορτοπαραθύρων και πλέον κατασκευάζει μαζικά εξαρτήματα για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, με αποτέλεσμα οι παραγωγικές της μονάδες να δουλεύουν ασταμάτητα 24 ώρες σε τέσσερις βάρδιες! Στον χώρο των τροφίμων επίσης παρατηρείται μεγάλη πρόοδος, όπως και στους τομείς των νέων τεχνολογιών.
Στη βάση τέτοιων μικρών παραγωγικών θαυμάτων στηρίζεται και το διευρυνόμενο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που διαπιστώνουν τούτο τον καιρό οι έλληνες τραπεζίτες.
Κοντολογίς, στους επιχειρηματικούς κύκλους κοινή είναι η πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει, με το τέλος της κρίσης, μια μεγάλη ευκαιρία παραγωγικής αναγέννησης.
Το ζήτημα είναι ότι χρειάζεται ένα ισχυρό πανεθνικό σήμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Λίγα κίνητρα που θα διευκόλυναν την παραγωγή και θα απάλλασσαν τις επιχειρήσεις από περιττά γραφειοκρατικά βάρη, όπως και μια ταχεία μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαίου, ικανή να περιορίσει τον χρόνο επίλυσης επιχειρηματικών διαφορών, αρκούν στην παρούσα φάση.
Το σκάνδαλο της Novartis είναι όντως μείζον θέμα. Ωστόσο, η πραγματική ζωή, η χώρα και οι πολίτες της έχουν άλλες προτεραιότητες. Η ευκαιρία είναι τώρα και θα είναι κρίμα να χαθεί σε έναν κύκλο έντασης και έξαρσης των εξουσιαστικών πολιτικών παθών, χωρίς μέτρο και συναίσθηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων του ελληνικού λαού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ