από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Η ευκαιρία πέρα από τη Novartis

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μπορεί η κυβέρνηση και τα κόμματα να είναι βυθισμένα στον βούρκο της Novartis, ωστόσο γύρω μας οι εξελίξεις τρέχουν. Οσοι επιχειρούν πραγματικά και δρουν παραγωγικά αισθάνονται τη μεταβολή των οικονομικών συνθηκών.
Επειτα από οκτώ χρόνια κρίσης και μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών η ελληνική οικονομία ανακτά σταδιακά τμήματα της χαμένης αξιοπιστίας και δημιουργεί περιβάλλον ευκαιριών.

Οι μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες, όπως πιστοποιούν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, έχουν ελεγχθεί, οι κίνδυνοι επανάκαμψης της κρίσης έχουν περιοριστεί, οι αξίες διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα για χώρα της ευρωζώνης, οι αμοιβές συμπιέστηκαν και παραμένουν ελεγχόμενες,  η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί αισθητά, η γεωπολιτική θέση της χώρας αναβαθμίστηκε, το τουριστικό προϊόν ισχυροποιήθηκε, η Αθήνα συγκαταλέγεται στους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ταξιδιωτικούς προορισμούς και η αγορά ακινήτων, ιδιαιτέρως στην πρωτεύουσα και στις τουριστικές ζώνες, ανακάμπτει.

Παράλληλα, αλυσίδες αξίας συγκροτούνται ανά τη χώρα σε διάφορους τομείς από εμπνευσμένους παραγωγούς και επειδή ταυτόχρονα στη Γηραιά Ηπειρο, ακόμη και στη μέχρι πρότινος καθυστερημένη Ανατολική Ευρώπη, λείπουν τα εργατικά χέρια και αυξάνονται ταχύτατα οι μισθοί, δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια επερχόμενη ελληνική οικονομική άνοιξη. Επιχειρηματίες μεταδίδουν ότι αναγκάζονται να μεταφέρουν εδώ γραμμές παραγωγής από χώρες της Βαλκανικής επειδή δεν βρίσκουν ελεύθερο εργατικό δυναμικό και επειδή οι αμοιβές εκεί αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι στον κύκλο της παραγωγής παρατηρούνται τούτο τον καιρό άκρως ενδιαφέρουσες κινήσεις. Ο όμιλος Βιοχάλκο, για παράδειγμα, προέβη πρόσφατα στην αγορά μιας γερμανικής μηχανής θερμής έλασης αλουμινίου, αξίας περίπου 60 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διευρύνει την παραγωγική του δυνατότητα και να διπλασιάσει την εγχώρια προστιθέμενη αξία στα προϊόντα του. Είναι ζήτημα αν σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν άλλες τρεις-τέσσερις τέτοιες μηχανές. Στην πλήρη ανάπτυξή της η επένδυση μπορεί να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα του ομίλου σε 1 εκατ. τόνους προϊόντων αλουμινίου.

Τραπεζικές πηγές μεταδίδουν επίσης ότι πολλές επιχειρήσεις πέτυχαν σημαντικές προσαρμογές στα χρόνια της κρίσης, άλλαξαν κατηγορία και κατέστησαν ικανές να προσελκύσουν διεθνή κεφάλαια. Η θεσσαλική Εxalco, για παράδειγμα, ξεπέρασε τη ζώνη των πορτοπαραθύρων και πλέον κατασκευάζει μαζικά εξαρτήματα για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, με αποτέλεσμα οι παραγωγικές της μονάδες να δουλεύουν ασταμάτητα 24 ώρες σε τέσσερις βάρδιες! Στον χώρο των τροφίμων επίσης παρατηρείται μεγάλη πρόοδος, όπως και στους τομείς των νέων τεχνολογιών.

Στη βάση τέτοιων μικρών παραγωγικών θαυμάτων στηρίζεται και το διευρυνόμενο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που διαπιστώνουν τούτο τον καιρό οι έλληνες τραπεζίτες.

Κοντολογίς, στους επιχειρηματικούς κύκλους κοινή είναι η πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει, με το τέλος της κρίσης, μια μεγάλη ευκαιρία παραγωγικής αναγέννησης.

Το ζήτημα είναι ότι χρειάζεται ένα ισχυρό πανεθνικό σήμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Λίγα κίνητρα που θα διευκόλυναν την παραγωγή και θα απάλλασσαν τις επιχειρήσεις από περιττά γραφειοκρατικά βάρη, όπως και μια ταχεία μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαίου, ικανή να περιορίσει τον χρόνο επίλυσης επιχειρηματικών διαφορών, αρκούν στην παρούσα φάση.

Το σκάνδαλο της Novartis είναι όντως μείζον θέμα. Ωστόσο, η πραγματική ζωή, η χώρα και οι πολίτες της έχουν άλλες προτεραιότητες. Η ευκαιρία είναι τώρα και θα είναι κρίμα να χαθεί σε έναν κύκλο έντασης και έξαρσης των εξουσιαστικών πολιτικών παθών, χωρίς μέτρο και συναίσθηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων του ελληνικού λαού.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ο αρθρογράφος τάσσεται | 26/02/2018 18:09
  υπέρ της "εθνικής ενότητας" (=αστικής ενότητας) και ζητάει να σταματήσουν τα ναζάκια μεταξύ των διαφόρων συμμοριών του αστισμού. Ορθώς. Έχουν και έναν πόλεμο να οργανώσουν . Και ο λαός, όμως,
  ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  απάντηση01
   
   
  Ναι, η ευκαιρία πέρα από τη Novartis υπάρχει. | 26/02/2018 17:48
  Σκαμπανεβάσματα στις εταιρείες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, και αυτό είναι καλό για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Και οι Έλληνες ΕΙΝΕ ανταγωνιστικοί, αλλά όχι υπό ενός πολιτικού κατεστημένου με κύριο σλόγκαν «χρειαζόμαστε περισσότερο και όχι λιγότερο κράτος» (Ο κ. Τσίπρας είπε αυτό κατά λέξη, και όχι εγώ). Χρειάζεται επίσης και η ενδυνάμωση και απεμπλοκή της Δικαιοσύνης από την Εκτελεστική εξουσία, άλλως οι όποιες ζητωκραυγές περί ανάπτυξης θα αποδειχθούν ως Σαπουνόφουσκες, ιδιαιτέρως κατόπιν του (σχεδόν) ολικού ξεπουλήματος του Εθνικού μας πλούτο.
  Michail Leon
  απάντηση00
   
   
  Mόνο | 26/02/2018 16:10
  ενας δημόσιος υπάλληλος θα έγραφε ένα τέτοιο άρθρο.
  Πέρα βρέχει
  απάντηση36
   
   
  Μα τι λέτε τώρα; | 26/02/2018 15:55
  Αναδύεται ένα πάρα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, από εκείνους που επί δεκαετείες εμπιστευόμασταν με κλειστά τα μάτια και θα σφυρίζουμε αδιάφοροι; Για να μην καταστραφεί η καριέρα ενδεχομένως κάποιων που φρόντιζαν να πληρώνουμε από την τσέπη μας το δημόσιο αγαθό της υγείας και που το πληρώνουμε από εισφορές μας ούτως ή άλλως; Για να μάθουμε αν ισχύει ότι ελάμβαναν μίζες οι πολιτικοί και πληρώνουμε 1€ την κάθε συνταγή, ενώ για φάρμακα αξίας €20 να μην συμφέρει να τα γράφουμε στους γιατρούς, έχει σημασία να καταλάβουμε γιατί τα πληρώνουμε από την τσέπη μας και γιατί τα γεννόσημα έχουν τόσο υψηλή τιμή. Αυτό δε λέγεται έξαρση εξουσιαστικών πολιτικών παθών. Είναι υψίστης προτεραιότητας για τους πολίτες.
  fotagogos
  απάντηση36
   
   
  Άθλιοι σκευωροί! | 26/02/2018 15:48
  Παραβλέπετε προκλητικά το ηθικό μειονέκτημα πλέον αυτής της κομπανίας. Ζείτε εκτός τόπου και χρόνου. Των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς άδετε κ. αρθρογράφε.
  α.κ.
  απάντηση82
   
   
  ΣΑΡΗΚΗ-ΚΑΤΣΙΚΗ ΦΙΛΟΖΟΙΚΙ ΛΟΥΤΣΑΣ | 26/02/2018 13:29
  κατο τα χαιρηα απο τα κηλακηα!
  ΣΑΡΗΚΗ-ΚΑΤΣΙΚΗ ΦΙΛΟΖΟΙΚΙ ΛΟΥΤΣΑΣ
  απάντηση21
   
   
  κ Καρακουση ευχαριστουμε ! | 26/02/2018 11:52
  Αντικειμενικο αρθρο
  stratos
  απάντηση53
   
   
  Η οικονομία θυσιάζεται για πολιτικά οφέλη | 26/02/2018 06:32
  Το ότι η γεωπολιτική θέση της χώρας έχει αναβαθμιστεί από που προκύπτει? Αν ήταν έτσι γιατί οι Τούρκοι φέρονται σαν να μην μας δίνουν καμιά απολύτως σημασία και πάμε σε διαπραγμάτευση με τα Σκόπια δίνοντας το όνομα? Οικονομικές επιτυχίες υπάρχουν αλλά οφείλονται στην υπερφορολόγηση και ως εκ τούτου δεν είναι ούτε διατηρήσιμες ούτε αναπτυξιακές. Το ότι υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που κάνουν επενδύσεις είναι θετικό αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία γιατί δεν πιστεύει σε αυτήν.Όπως έδειξε και η υπόθεση Novartis είναι έτοιμη να θυσιάσει κάθε οικονομική επιτυχία μπροστά σε ένα πολιτικάντικο όφελος.Δυστυχώς μαζί θυσιάζει και την δημοκρατία
  ΧΒ
  απάντηση243
   
   
  Ένα ευχαριστώ. | 26/02/2018 02:47
  Για μια ακόμα φορα σωστός. Παρακολουθώ την αρθρογραφία σας και μπορώ να πω ότι είναι η πιο γόνιμη και ενθαρρυντική. Έχω δει από αυτοκριτική μέχρι τα πιο εύστοχα σχόλια εδώ. Όλα σε πνεύμα του πιο γνήσιου πατριωτισμού. Ευχαριστούμε.
  Petros Asparagos
  απάντηση85