Ευρώπη µετά το 2020

Μια δύσκολη μάχη για την Ελλάδα ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την Ευρώπη μετά το 2020. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ θα επιτευχθεί μόνο με ενίσχυση της πολιτικής συνοχής. Την περίοδο όμως αυτή η πολιτική συνοχή δοκιμάζεται όχι μόνο λόγω του Brexit, αλλά και επειδή πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της Ενωσης για περιορισμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Βασικός εισηγητής των ελληνικών θέσεων είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης (σκίτσο), ο οποίος καλείται να δώσει το στίγμα της Ελλάδας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής και να κερδίσει τα περισσότερα δυνατά οφέλη για τη χώρα.

Εξαγορά

Στις αρχές του 2018 δόθηκαν τα χέρια για την εξαγορά μιας ιστορικής μεταλλουργικής επιχείρησης. Αγοραστής είναι γνωστός εισηγμένος βιομηχανικός όμιλος. Επειδή οι υπογραφές δεν έχουν πέσει ακόμη, αναμένουμε το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας για τα… αποκαλυπτήρια.

Η Olympia δείχνει τον δρόµο

Στον διαχωρισμό της ομάδας διοίκησης με την ομάδα μετόχων προχωρεί ο όμιλος Olympia (Sunlight, Public, Play, Westnet, SoftOne κ.ά.) συμφερόντων της οικογένειας Γερμανού, ακολουθώντας το μοντέλο μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, με στόχο την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης. ÜΣτο ΔΣ του ομίλου, που θα είναι το κύριο όργανο αποφάσεων, δεν θα μετέχουν μέλη της οικογένειας Γερμανού, τα οποία όμως διατηρούν καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές επιλογές.ÜΤον εκτελεστικό ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της Olympia αναλαμβάνει ο κ. Ρόμπυ Μπουρλάς, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας Westnet.ÜO κ. Κώστας Καραφωτάκης, μέτοχος της Olympia και μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, τοποθετείται σύμβουλος του ομίλου και μέλος του ΔΣ με βασική ευθύνη τη στρατηγική επενδύσεων και ανάπτυξης του ομίλου. ÜΟ κ. Γιάννης Καραγιάννης παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου και μέλος ΔΣ.

Ανοδος για τον τουρισµό

Καλύτερη θα είναι η εφετινή χρονιά για τον τουρισμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Γ. Βερνίκου, ο οποίος «βλέπει» περαιτέρω αύξηση τουριστών τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με το 2017, που –σημειωτέον –ήταν επίσης μια «καλή τουριστική χρονιά».
Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, που έχει μακρά ενασχόληση με τον τουρισμό, έχει συγκεντρώσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας παρουσιάζουν αύξηση των κρατήσεων θέσεων σε ποσοστό 21% και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εμφανίζει άνοδο 12%σε σχέση με την περσινή χρονιά.ÜΟ αεροπορικός τουρισμός έχει ως βασικές χώρες προέλευσης κυρίως τη Γερμανία και την Αγγλία, ενώ ο κ. Βερνίκος εκτιμά ότι το τουριστικό μέλλον της χώρας μας βρίσκεται στην προσέλκυση τουριστών από την Κίνα.

Αναγνώριση

Το Capital Link Greek Shipping Leadership Award, που στοχεύει στην αναγνώριση των «πατριαρχών» της ελληνικής ναυτιλίας, απενεμήθη για το 2018 στους κ.κ. Πάνο Λασκαρίδη πρόεδρο των European Community Shipowners Associations, διευθύνοντα σύμβουλο της Lavinia Corporation/Laskaridis Shipping Co. Ltd., και Αθανάσιο Λασκαρίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των Lavinia Corporation, Lavinia Enterprises Limited and Laskaridis Shipping Company Ltd., ως αναγνώριση της τεράστιας συμβολής τους στη ναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας που αποτελεί σήμερα πάνω από το 20% του παγκόσμιου στόλου.

Η ζέστη έφερε κατανάλωση

H Eλλάδα συμπεριλαμβάνεται στις ανεπτυγμένες αγορές για την Coca-Cola HBG και το 2017 κατάφερε να ξεπεράσει κατά πολύ τη μέση άνοδο του όγκου πωλήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας χωρών, που ανήλθε στο 1,1%. Η Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος τα εμφιαλωμένα νερά, τα ανθρακούχα αναψυκτικά και τα ποτά ενέργειας, εμφάνισε άνοδο του όγκου πωλήσεων κατά 6%, από τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων ετών. Η άνοδος αποδίδεται από την πολυεθνική στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, στην καλή τουριστική κίνηση και στη βελτιωμένη αγορά λιανικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ